Sexologen svarer

Sexologen svarer: «Jeg får ikke orgasme. Hva kan jeg gjøre?»

Sexologen Svarer er en fast spalte på Kondomeriets blogg hvor vår eksterne sexolog svarer på innsendte spørsmål. Noen har du kanskje aldri hørt om før, og noen kan gi deg svar på ting du alltid har lurt på men ikke turt å spørre om.

Har du et spørsmål til vår sexolog? Klikk deg inn via linken her og send en melding. Tjenesten er kostnadsfri og helt anonym.

Spørsmål:

Jeg er ei jente som ikke får orgasme, men jeg vil ikke fake for kjæresten min. Hva kan jeg gjøre?

Sexologen svarer: 

Du må lære deg å onanere og å konsentrere deg når du onanerer. Fantasier er en viktig del av onani. Det å tenke på ting som tenner deg seksuelt og å opprettholde tankene/fantasiene mens du stimulerer deg selv, er grunnlaget for å få orgasme. Hva tenner deg? Lag deg gode «historier» som du onanerer til. Bruk gjerne godt med glidemiddel, da starter produksjonen av det glatte, blanke sekretet/slimet som gjør skjeden våt. Hvis du samtidig som du onanerer ytre del av klitoris strammer og slapper av bekkenbunns muskulaturen, vil dette øke nytelsen.

For sikkerhets skyld forklarer jeg litt om kvinnekjønnet under her, hvis du vet alt dette fra før kan du bare hoppe over det; Utvikling av egen seksualitet går gradvis. Det er viktig å etablere god egenseksualitet. Med det menes at jenta selv vet hva hun liker av seksuelle stimuli, at hun er godt kjent med seg selv. Før man begynner å ta på seg selv kommer det noen signaler i hjernen, som gjør at man får lyst til å kjenne på seg selv. Det kommer en «kilende følelse» i kjønnsorganet, en begynner å bli seksuelt opphisset. Hva som utløser dette kan være tanker, fantasier, drømmer, synsinntrykk, lukter, smak og/eller berøring fra seg selv eller en annen person.

Onani

Onani eller fingring er en måte å utforske og nyte sin egen kropp på. Det er vanlig at både gutter og jenter onanerer. Det er sunt. Hjerte og kretsløpet styrkes, kroppen utskiller lykkehormoner, stimulerer immunforsvaret positivt, opprettholder sexlysten og reduserer angst og depresjoner.

Hvis en ser på seg selv i et speil og kjenner og føler på kjønnsorganet blir en kjent med seg selv og egne seksuelle reaksjoner. Ta fram et speil. Ha godt lys og husk å låse døren. Det ytre kvinnekjønnet har ytre og indre kjønnslepper. De ytre kjønnsleppene har hårvekst. De indre kjønnsleppene har ikke hårvekst. Øverst der de indre kjønnsleppene møtes ligger tuppen av klitoris. Klitoris er omtrent ti ganger mer følsom enn mannens penishode. Klitoristuppen er dekket av en liten hudfold. Når man blir seksuelt opphisset blir klitoris blodfylt, og tuppen blir synlig, kommer fram fra den lille hudfolden. Ned mot inngangen til skjeden ligger et lite område som kjennes helt glatt når man tar på det med en fuktet/våt finger, dette området er også veldig følsomt for berøring og gir mange kvinner stor nytelse ved berøring.

Kvinnens indre kjønnsorganer består av forlengelsen av klitoristuppen som går videre inn i kroppen i to ca. 8 – 12 cm lange «ben», og omgir/omslutter skjedeveggen fra yttersiden, inne i kroppen. Disse delene av klitoris kan stimuleres fra innsiden av skjeden, slik at det føles godt. Inni skjeden, noen cm oppover, mot magen er det et område av celler som hovner opp når man er seksuelt opphisset. Disse cellene kjennes grovere ut å ta på enn resten av skjedeveggen. Dette kalles G-punktet, og er veldig følsomt for trykk/berøring.

Finn din egen måte

Når man onanerer stryker man eller gnir fuktede/våte fingre mot ytre del av klitoris. Noen synes det er vondt å berøre rett på klitoris, og stryker derfor rundt selve tuppen. Noen synes det er deilig å onanere kraftig og intenst, mens andre igjen foretrekker mer varsom stimulering. Når man onanerer finner man sin egen rytme og styrke på trykket mot klitoris. Noen liker å berøre andre steder på kroppen samtidig, mens andre igjen fokuserer på klitoris alene. Samtidig kommer en ofte borti det området som er lite og glatt foran inngangen til skjeden, som også kjennes godt.

Legg merke til hvordan du puster. Når du puster inn kan du øve deg i å stramme bekkenbunns musklene. Når du puster ut slapper du av. Når du nærmere deg orgasme vil du automatisk øke rytmen i stimuleringen og også trykket, samtidig med at du puster raskere. Se på «Trekant»-programmet på NRK3 fra 16. november og legg merke til dette hos den kvinnen som stimulerer seg selv til orgasme. Det er synd hun ikke bruker fingrene, da ville vi sett det enda bedre. Da ville vi også sett at klitoris reiser seg når hun får orgasme.

Stimuli av G-punktet

En kan også stimulere skjedeveggen; G-punktet eller klitorisskaftene, fra innersiden av skjeden ved å bruke fingre, dildo, vibrator eller penis. Hvis man er ordentlig seksuelt tent, produserer kjertlene i skjedeveggen som sagt et glatt, blankt sekret/slim som smører skjedeveggen og samtidig blir skjeden tøyelig. Dette er like viktig for samleie, som at guttens penis blir stiv. De aller fleste jenter må oftest stimulere den ytre delen av klitoris samtidig som penis er skjeden, for å få orgasme. Neste gang dere har samleie og du sitter oppå han, kan du sitte med ryggen til hans ansikt. Da får du god mulighet til å stimulere din egen ytre klitoris samtidig med at du bestemmer rytmen i samleiet.

Orgasme merkes som rytmiske sammentrekninger i klitoris/og eller skjede, og eventuelt også mormunn og livmor som ligger i enden av skjeden. Når dette skjer puster man ofte tyngre/og eller holder pusten noen sekunder, man svetter, brystknoppene blir harde, brystene blir større, huden på hals og bryst kan bli rødlige.

Hilsen Grete, sexologisk rådgiver (NACS)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *