Slipp fantasien fri!

Kondomeriets undersøkelse viser at de fleste av oss har seksuelle fantasier. Likevel er det få som deler dem med partner. Hva fantaserer du om?

4 av 5 nordmenn har sexfantasier, men bare halvparten realiserer dem. Tester du noe du er nysgjerrig på, vil belønningen bli dobbelt så stor, ifølge sexolog Rebekka.

Vi har dem alle sammen; sexfantasier. Ikke bare kan de styrke egen seksualitet, de kan også berike livet. I 2024 ønsker Kondomeriet at du skal ta fantasiene dine mer på alvor. Deres sertifiserte sexolog, Rebekka Kvilaas, forklarer deg hvorfor:

– Kondomeriets fokus på lekenhet rundt sex har resultert i at leketøy har blitt mindre tabu for mange. Dette skaper trygghet og lavere terskel for å prøve noe nytt. Ved å være mer åpne rundt seksuelle fantasier, ønsker vi at leken kan komme opp på et nytt nivå.

Kondomeriet_Fantasier_v2-14.jpg

I våre hektiske liv er det lett å glemme det som kan skape oppturer på hjemmebane. De tingene som beviselig gjør oss gladere, mer avslappet og som får hjertet til å pumpe litt ekstra. Som styrker forhold, nærhet og intimitet - både til våre partnere, men også til oss selv.

– Vi mener at det er viktigere enn noen gang å slippe fantasien fri, sier Rebekka i Kondomeriet og legger til:

– Ikke bare ved spesielle anledninger, men også i hverdagen.

Om det bare er fantasien som skal sette grenser, hvorfor setter vi mennesker da grenser for fantasien vår?
 
En undersøkelse gjort av Kondomeriet i januar 2024 viser at 41 prosent menn og 27 prosent kvinner har sexfantasier ukentlig, mens bare 14 prosent av menn og 9 prosent av kvinner faktisk deler disse med partner.1
 

Fantasier lever i oss og pirrer – uavhengig av kjønn, sivilstatus og legning. Det kan være så mangt og må ikke være stort og komplisert.

Din fantasi kan være alt fra å ha sex med partner et nytt sted i huset eller inkludere et sexleketøy i akten, til å ha sex utendørs eller med en av samme kjønn.

Men hva fantaserer vi egentlig mest om? På tredjeplass finner vi sex på offentlig sted, og hakk i hæl på andreplass: Dominans/underkastelse. Alene på førsteplass finner vi trekant/gruppesex.

Faktisk er menn overrepresentert på fantasien om trekant, mens kvinner velger offentlig sted1.

Kondomeriet_Fantasier_v2-5.jpg

Realiser fantasien

Fantasier skal gi deg glede, ikke skam. Dine tanker er bare dine, med mindre du deler dem. For noen holder det å bevare fantasien i hodet og kose seg med det.

For andre forblir det slik fordi det føles skummelt og sårbart å dele, med frykt for andres avvisning eller avsky.

Dersom du likevel tør å utfordre deg selv, er vinningen høy, skal vi tro sexologen:

– Nysgjerrigheten vår er koblet til belønningssenteret i hjernen. Kort fortalt betyr dette at om vi har en positiv innstilling til noe nytt og møter det med en nysgjerrighet, er det mer sannsynlig at vi vil utforske med ro og komfort, sier hun og utdyper:

– Ved å være åpen når du tester nye ting, er det enklere for hjernen å registrere de gode følelsene. Dette kan igjen utløse dopamin, altså lykkehormonet. Om du tester noe du er nysgjerrig på og liker det, oppleves belønningen dobbelt så stor.

Kondomeriet_Fantasier_v2-3.jpg

Slik går du frem med partner

Men hvordan går man frem dersom man ønsker å realisere en fantasi? Begynn med å finne ut hva du virkelig fantaserer om, råder Rebekka.

Er det stedet du finner pirrende, for eksempel i dusjen eller skogen? Eller er det handlingen som tar deg, som at du holdes fast eller gjennomfører analsex?

Videre kan du tenke over hvordan denne fantasien kunne blitt realisert.

Er du singel, kan dette være å se nærmere på hvilke sexleketøy som kan hjelpe deg i riktig retning. Har du derimot en partner, kan fantasien bli dobbelt så gøy om dere realiserer det sammen.

Kondomeriet ønsker mindre tabu og skam rundt egen seksualitet, og dette starter med deg.

Sexologen mener at prat rundt fantasier kan gi mye til en seksuell relasjon, og bli en fin opplevelse for begge to:

– En god måte å gå frem på, er å bruke et tips kalt «kompliment-smørbrødet»: Start med et kompliment eller ros, gi konstruktiv kritikk eller si hva du vil endre og avslutt med kompliment eller ros.

Si for eksempel at du ønsker å snakke mer under sex.

Da kan du fortelle partner at: «Det er sexy når du gir meg komplimenter, da får jeg enda mer lyst på deg. Kunne du gitt meg mer komplimenter underveis når vi har sex? Vi har allerede så bra sex så jeg får lyst til å prøve enda mer med deg».

– Husk å være tålmodig med både deg selv og partneren om dere prøver noe nytt. Tålmodighet og trygghet er to kjempegode forutsetninger for å nyte seksuell lek sammen, råder hun videre.

Kondomeriet_Fantasier_v2-16.jpg

Fantasier gjennom hele livet

I Norge fantaserer de i alderen 18 til 29 år mest om dominans/underkastelse, mens størst andel over 30 år ser for seg trekant eller gruppesex. De mellom 45 og 64 år vil ha sex i friluft, til forskjell fra en ellers felles preferanse på tvers av alder; senga.

Men hvor mange har faktisk realisert en seksuell fantasi? Her er det et spenn fra 64 prosent hos dem under 29 år, til 37 prosent over 65 år.1
 

– Alle har en seksualitet, og det gjelder hele livet. Dette bør tas på alvor, både hos unge i 20-årene og eldre i 80-årene. Mennesker er i konstant endring, og det er ingen fasit på hvordan din seksuelle fantasi skal se ut, sier Rebekka, før hun avslutter:

- Sex kan sammenlignes med lek for voksne. Når vi har sex, bruker vi sansene, kroppen, tankene og ja; fantasien. Du kan leke seksuelt alene og med partner, både med og uten leketøy. Det er sunt, og det skal være gøy!

artikkel-slipp-fantasien-fri.jpg

 

1. En spørreundersøkelse gjennomført av InFact for Kondomeriet 12.01.24. 547 respondenter over 18 år, med bosetning på tvers av landet, deltok i undersøkelsen.