Nyttig informasjon om sexleketøy

Hva slags materiale bør jeg velge?Hva om jeg er allergisk mot lateks? Og hvordan vedlikeholder jeg sexleketøyet? Her får du svar på det meste av hva man lurer på når det kommer til sexleketøy...

Hvilken vibrator skal jeg velge?

En viktig ting å tenke på er at vi alle er forskjellige. Vibratoren som gir venninnen din utrolige orgasmer trenger ikke å gi deg de samme høydene... Du må selv vurdere hva som er mest riktig for deg ut ifra størrelse, ønske om vibrasjon eller ei, materiale, fasong og lignende. Forventningene dine er grunnlaget for de valgene du tar. Uansett hva slags vibrator, dildo, klitorisvibrator, penisring eller vagina du faller for er det smart å bruke glidemiddel sammen med produktet. Det gjør det gode enda deiligere! Du kan lese mer om glidemidler her.

Ftalater i sexleketøy

Mange har snakket om giftstoffer i sexleketøy og vi skjønner at man kan bli bekymret og urolig om man leser dette. Vi kan berolige med at produktene vi fører i vårt sortiment er ce-godkjente. Det er viktig å merke seg at Statens Forurensingstilsyn (SFT) ikke advarer noe spesielt mot bruken av ftalater i sexleketøy: Miljøstyrelsen i Danmark har gjort en undersøkelse på helsefaren ved bruk av sexleketøy. Deres konklusjon er at det ved normalt bruk ikke er helsefarlig å bruke sexleketøy. (ref: Mst.dk) Men særskilt følsomme personer, som gravide og ammende kvinner, har en høyere sikkerhetsmargin og bør derfor begrense bruken av sexleketøy laget av PVC.

Produktene som føres av Kondomeriet er CE-merket. Det betyr at de oppfyller krav i henhold til EØS og er ikke skadelig for menneskers sikkerhet og helse, eller for miljøet.

Å dele sexleketøy med andre

Om man deler dildoen eller vibratoren sin med andre, anbefaler vi å bruke et kondom utenpå. Et sexleketøy kan overføre eventuell smitte og infeksjoner. Vask sexleketøyet og desinfiser det før du evt. låner det bort. På grunn av smittefaren anbefaler ikke Kondomeriet at man deler sexleketøy med andre.

Forskjellig materiale

Sexleketøy er laget i forskjellige materialer og om du er nysgjerrig på forskjeller og fordeler blant disse, kan det lønne seg å lese videre. For når du velger sexleketøy, kan materialet produktet er laget av spille en viktig rolle. Det er verdt å merke seg at om du ikke har noen spesielle allergier, kan du velge og vrake i alle våre produkter. Og med tanke på at der er mange hundre typer å velge mellom, så bør det finnes noe for enhver smak... 

Her er en oversikt over de vanligste materialene sexleketøy lages i:

Silikon: Den største fordelen ved å bruke silikon som materiale i sexleketøy er at personer med sensitive slimhinner og forskjellige allergier kan bruke de helt uten risiko. Dessuten stopper den ikke-porøse overflaten bakterier i å trenge inn i materialet om man slurver litt med vaskingen.
Silikon varmes langsomt opp til kroppstemperatur og holder varmen lenge, den myke teksturen blir heftig glatt slik at man slipper friksjon når man bruker glidemiddel på det. Sexleketøy laget av silikon er gjerne litt dyrere, men har en lengre levetid enn mange andre materialer. Silikon vaskes lett og kan steriliseres med vibratorrens. Det kan også kokes eller vaskes i oppvaskmaskinen. (Dette gjelder ikke leketøy med elektriske komponenter)

Cyberskin: Dette er et ganske nytt materiale. Blandingen består av silikon og plast. Følelsen man får ved å bruke produkter laget av dette materialet er helt sensasjonell. Det er et utrolig naturtro materiale og kjennes nesten som virkelig hud. Cyberskin produkter er perfekt for alle som vil ha det mest mulig likt ”the real thing”.
Fordi Cyberskin materialet er noe mer porøst enn andre typer materiale er det viktig å være litt ekstra nøye med hygienen på disse produktene. Bruk alltid vibratorrens etter vask for å sterilisere leketøyet. La produktet lufttørke før du klapper inn litt maisenna pulver. Dette hjelper til med å holde materialet mykt og deilig. Cyberskin inneholder ikke PVC, ftalater eller lateks.

Jelly: Jelly leketøy er laget av et giftfritt gummimateriale som gir fleksibilitet og bevegelighet, men samtidig er det fast nok til å brukes i dildoer og vibratorer. Materialet gir mulighet for et stort fargespekter, men man kan også sjonglere mye i form av hvordan leketøyet føles. (Om det er mykt, hardt, ruglete, glatt osv) Fordi produsentene lager Jelly leker i så mange fasonger og varianter er det vannvittig mange å velge i mellom. Det gjør de perfekte både for førstegangsbrukere og avanserte brukere som er ute etter noe nytt.
Ettersom Jelly materialet gjerne er litt porøst må man være nøye med vask av produktet. I tillegg til intimsåpe og vann anbefales en vibratorrens i tillegg. Denne fjerner eventuelle bakterier.

Hardplast: Leketøy av plast fører vibrasjonene lettest og de gir gjerne brukeren av produktet en ganske intens følelse. Hardplast er enkelt å rengjøre men materialet er dessverre det som har kortest levetid. Sexleker av plast kan gi en heftig førstegangsopplevelse og er gjerne en billig investering.

Lateks og gummi: Lateksgummi har vært ute i hardt vær grunnet økningen av lateks allergikere verden over. Om du eller partneren ikke tåler vanlige kondomer bør dere også styre unna leketøy av lateks. Velg heller et produkt som er laget av silikon, Cyberskin, hardplast eller pyrexglass.
Vibratorer laget av lateks er gjerne billige alternativer, men smarte å investere i om du er usikker på om sexleketøy er noe for deg. De finnes i mange varianter og fasonger men ta høyde for at disse lekene gjerne har en litt kortere levetid enn produkter laget av andre, dyrere materialer. Lateks og gummi produkter har gjerne en spesiell lukt når man åpner emballasjen, men den avtar etter hvert.

Pyrexglass: Denne type glass er utrolig sterk og det verken sprekker eller knuses. Pyrex har en glatt, hard overflate og materialet tar opp både kulde og varme. Legg det på is en liten stund eller putt sexleketøyet i kjøleskapet om du vil ha en kald fornemmelse, eller legg det i varmt vann om du liker det litt hetere… Sexleker av Pyrexglass er ofte nesten kunstnerisk utført. De koster gjerne litt mer, men levetiden til produktene veier opp for prisen. Selv om man bare bruker en liten dråpe glidemiddel, blir produktet ultraglatt, dessuten er det veldig enkelt å rengjøre. Den harde overflaten gjør det umulig for bakterier å gjemme seg noe sted og du kan koke Pyrex eller putte det i oppvaskmaskinen. (Men styr unna oppvaskmidler da disse kan irritere hud og slimhinner ved bruk).

Hvordan vedlikeholde sexleketøyet?

Den største helsefaren ved bruk av intime leketøy er om det ikke blir holdt rent. Vask sexleketøyet med lunkent vann og mild intimsåpe før du bruker produktet første gang. Og vask det alltid etter at du har brukt det. I tillegg er det smart å bruke en vibratorrens. Den fjerner bakterier og desinfiserer produktet. Legg leketøyet i esken den kom i, eller i en blank plastpose uten trykk sånn at leketøyet ikke tar farge av plasten. Brødposer passer utmerket til dette. Legger du sexleketøyet samlet sammen kan du risikere at gummien smelter sammen, slik at ikke sexleketøyet kan brukes. I tillegg holder det seg rent og støvfritt til neste gang du skal bruke det.

Bruker man sexleketøy analt bør det alltid vaskes godt og desinfiseres etter hvert bruk. Man må aldri bruke et leketøy analt for så å føre det inn i skjeden. Man har en annen bakterieflora bak og de er ikke velkomne i skjeden. (Om det allikevel er ønskelig, så bruk et kondom utenpå når leken brukes analt). 

Om sexleketøyet er laget av realitisk materiale, er det også anbefalt at man lar produktet lufttørke, for så å påføre et sexleketøyspudder – slik at produktet opprettholder det gode materialet! 

Om sexleketøyet går på batterer er det en grei huskeregel å ta ut alle batteriene mellom hvert bruk. På den måten sørger du for at både leketøyet og batteriene får lengre levetid. Irr i batterihuset er ofte en av grunnene til at leketøyet ikke fungerer neste gang man ønsker seg en kosestund.