Slik velger du rett sexleketøy

Her får du en guide til hva du bør tenke på, noen tips og spørsmål du burde stille deg selv som forhåpentlig kan hjelpe deg med valget av nytt sexleketøy.

For henne

Alle er forskjellige, og selv om venninnen din har funnet det perfekte sexleketøyet, er det ikke sikkert at det samme er rett valg for deg. Du må selv vurdere dine egne ønsker og forventninger.

Et tips er å tenke gjennom følgende punkter:

• Ønsker jeg et sexleketøy for innvending eller utvendig bruk – eller begge deler samtidig?
Bestem deg for om du ønsker en liten vibrator til klitoris, en større variant for vaginal stimulering eller en som kan gjøre begge deler. En rabbitvibrator har for eksempel en innvendig del og en del som stimulerer klitoris samtidig. 9 av 10 kvinner trenger stimulering av klitoris for å oppnå orgasme – så kanskje det er naturlig å starte med nettopp en klitorisvibrator.

• Er det en vibrator eller dildo jeg ønsker meg?
Det er greit å få med seg forskjellen på disse to. En dildo er et sexleketøy helt uten motor, som brukes til innvendig stimulering. Mange av disse har en naturtro form. En vibrator er betegnelsen på alle sexleketøy med motor, enten til klitoris eller vaginal stimulering. En dildo må man bevege selv, mens vibratoren kan brukes med eller uten bevegelse, og med vibrasjonen av eller på.

• Skal sexleketøyet brukes vaginalt, på klitoris eller analt?
Ha klart for deg hva leketøyet skal brukes til, så unngår du bomkjøp. Ikke alle sexleketøy egner seg for eksempel til analt bruk: Sexleketøy beregnet for «bakdøra» har en ekstra stopper i bunnen for å hindre at sexleketøyet forsvinner inn som en følge av vakuumet som kan oppstå. Anale sexleketøy har også en annen uitforming for mer komfortabel innføring. Om du kun ønsker å stimulere klitoris, kan en klitorisvibrator være rett alternativ.

118192_MerLyst_villig_g-punktsvibrator(final3).jpg

Ønsker du derimot å utforske g-punktet i skjeden, vil en g-punktvibrator være perfekt til nettopp det. G-punktvibratorer har nemlig en bøyd tupp for at de skal kunne finne og stimulere g-punktet. Om man ikke har opplevd en g-punktsorgasme under samleie eller ved onani, kan det være greit å starte med et sexleketøy med vibrasjon.

• Hva slags størrelse passer for meg?
Det er bedre å starte med noe lite, for så å kunne gå opp et par størrelser. Om du synes at sexleketøy i seg selv kan virke litt skummelt, vil opplevelsen garantert bli best med en diskret og slank variant. Vil du ha et lite sexleketøy som er lett å holde i og lett å legge vekk, eller ønsker du noe som fyller opp? Disse spørsmålene er det kun du som har svaret på.

• Hvilket materiale ønsker jeg at sexleketøyet skal være laget av?
Mykt, hardt, fleksibelt, glatt eller naturtro? Sexleketøy finnes i hardplast, myk plast, jelly, gummi, silikon, metall, glass, aluminium, Realistic Feel (naturtro materialer som Cyberskin og Loveclone) og lateks. Med mindre du har en eller flere allergier (for eksempel lateksallergi), kan du velge og vrake i de ulike. Tenk over om du vil ha den glatte, faste følelsen, eller noe mykere med mer friksjon. Helt harde materialer har ofte litt kraftigere vibrasjon, fordi materialet ikke demper noe av svingningene, men kan også bråke noe mer.

• Vil jeg ha et naturtro sexleketøy, eller design?
Noen ønsker spesifikt at sexleketøyet skal være så likt ekte vare som mulig. Andre ønsker et klassisk sexleketøy med et nøytralt utseende, eller med et spennende design. Dagens sexleketøy kommer i mange ulike varianter og former og noen har ekstra fokus på å treffe de riktige punktene.

• Batterier eller oppladbart?
Flere og flere av sexleketøyene som produseres i dag, er oppladbare og leveres med lader. Noen har en egen ladestasjon, andre har USB eller magnetisk lader. USB kan for eksempel være svært praktisk om du ønsker å ha med deg sexleketøyet på reise. Om du derimot synes det er upraktisk å måtte huske på å sette sexleketøyet til ladning, er et med batterier mer riktig for deg.

119115_Mer_Lyst_ladekabel_USB_B_ny1.jpg

• Vil jeg ha kraftig eller lett vibrasjon, og vil jeg ha flere programmer?
Sexleketøy med vibrasjon har ulike størrelser, og også ulike motorer. Selv om to vibratorer ser nesten identiske ut, kan den ene bruke større batterier og dermed gi kraftigere og dypere vibrasjon enn den andre. Tommelfingerregelen er at jo mindre batterier vibratoren bruker, jo mer kilende type vibrasjoner gir den. Det vil si at den nesten er som en sint, liten bie, om man kan beskrive det sånn. Hurtige vibrasjoner kan i mange tilfeller bli for mye for enkelte, og rett og slett ikke gi noe særlig stimuli i det hele tatt. Noen trenger dypere og mer kraftig vibrasjon i vibratoren, og da bør man gå for noe som bruker to AA-batterier eller flere, eventuelt større batterier som for eksempel C-batterier.

For han

Først var det tabu at kvinner skulle eie et sexleketøy, og da utviklingen av sexleketøy for menn skøt fart, var ikke situasjonen noe bedre. Heldigvis har dette forandret seg, og utvalget til menn blir stadig større og bedre.

Her får du noen tips til hva du som mann bør tenke over:

• Vil jeg ha et sexleketøy til penis eller prostata?
Sexleketøy til menn deles ofte inn i de som stimulerer utenpå penis, eller anale sexleketøy for stimulering av prostata. Noen typer for stimulering av penis er: Penisring, hylser eller vaginaAnale sexleketøy er ideelt for å stimulere guttas g-punkt, det såkalte p-punktet. Stadig flere menn opplever en ny form av ekstase ved denne typen stimuli. Noen typer anale sexleketøy er: Buttplugger med og uten vibrasjon, prostatavibratorer og analkuler.

vector_beskjært.jpg

• Skal sexleketøyet vibrere eller ikke?
Sexleketøy for menn kommer også med eller uten vibrasjon. Dersom man ofte opplever for tidlig utløsning, eller er svært følsom, bør man la vibrasjonen være. Vibrasjon kan gjøre at du kommer enda raskere på grunn av intens stimulering.

• Hva slags størrelse bør jeg velge?
De fleste sexleketøyene er laget i et svært tøyelig materiale som omslutter penis i de aller fleste størrelser. Det er veldig viktig at man bruker glidemiddel for at en vagina eller hylse skal kunne penetreres, hvis ikke vil den oppleves som svært trang og nesten umulig å kunne penetrere.

Selve delen som omslutter penis trenger ikke å dekke hele skaftet, for det er selve penishodet som har aller flest nerver, og trenger stimulanse. Vaginaene og hylsene kommer likevel i forskjellig lengde, alt fra 10 cm opp til 25 cm. Noen er fine å ta med på reise, andre er store nok til å kunne ligge på.

• Er det en penisring eller en ereksjonsring jeg er ute etter?
En penisring kan både være med vibrasjon og uten, men ikke alle strammer godt om penis og gir en ereksjonsfremmende effekt. Vibrasjonene kan pirre mot klitoris om man bruker den med en kvinnelig partner. Ved å snu vibratoren så den treffer testiklene, vil den gi en hel del deilig massasje av testiklene hans. Ringen kan også festes rundt pungen slik at vibrasjonene treffer perineum (populært kalt “skrukken”), en stor erogen sone hos mange menn.

117635_aubin_nedskalert.jpg

Ereksjonsringer er ofte en helt enkel ring, og leveres i alt fra pakker på én ring til sett med fem-seks stykker. Disse ringene holder blodsirkulasjonen ute i svamplegemet sånn at man får en hardere og fyldigere ereksjon, over litt lengre tid. Ringen vil ikke stoppe blodsirkulasjonen helt, men strammer såpass at ikke alt blod går tilbake til kroppen umiddelbart. Disse kan brukes alene eller under samleie.

• Skal sexleketøyet være manuelt eller «gjøre jobben» for meg?
De fleste vaginaene og hylsene på markedet i dag må man bruke manuelt, det vil si at man må skyve frem og tilbake for egen maskin for å simulere penetrering. En penisvibrator eller masturberingsmaskin trenger man ikke å bevege på, den holdes bare på plass mens man slapper av og nyter vibrasjonene som sendes ut i penishodet. En penisring vil også gjøre jobben for deg.

  • • Hvilke andre alternativer har jeg egentlig å velge i?
    Det er et hav av muligheter også for menn. I tillegg til sexleketøyene som er nevnt over, er dette andre spennende sexleketøy for menn:

    Oppblåsbare dukker er blitt populære fordi man både får pupper, hender, vagina og anus, og noen ganger en munn til penetrering - til mannens store glede. Full pakke, rett og slett.
  • En penispumpe er ment til å forbedre ereksjonen. Dessverre er det mange som tror at penis blir permanent større av å bruke en pumpe, men i realiteten er det penis som fylles maksimalt med blod for en hardere og fyldigere ereksjon. Pumpen er ikke et sexleketøy i seg selv, men enkelte kommer utstyrt med en vibrator som stimulerer til ereksjon, og andre med en naturtro åpning for en pirrende følelse
  • Mange glemmer at vibrasjon kan føles like fantastisk på mannens erogene soner, som det gjør hos henne. En vibrator kan gjøre underverker på brystvortene, penishodet eller andre følsomme områder.