Inspirasjon

Visste du dette om syfilis?

Syfilis

Er en farlig bakterie som heldigvis forekommer sjeldent i Norden., men er ikke helt utryddet. I 2010 ble 3 personer behandlet for sykdommen i Trondheim. Er man først smittet oppstår det et sår på stedet der bakterien kom inn i kroppen, det kan være vagina, penis, endetarm eller i munnen etter et par ukers tid.

 

Etter hvert kan man få utslett på kroppen og symptomer som ligner en kraftig influensa med feber og muskelsmerter. Når man har kommet igjennom denne fasen går sykdommen i dvale, men kan når som helst blusse opp igjen. Dersom man har hatt sykdommen lenge vil den vise seg i forskjellige deler av kroppen som skader på hovedpulsåren og hjertet, eller nervesystemet og hjernen.

 

I tidlig stadium kan man ta tester av sårskorpen og blodprøver, men om det er mistanke om at sykdommen har vært i kroppen i lengre tid vil man bli lagt inn på sykehuset i 1-2 dager for flere tester. Er man testet positiv vil man få en penicillinkur og om man behandler sykdommen tidlig vil man ikke få noen ettervirkninger av den.

 

Vår artikkel er ment som en veiledning, dersom du har mistanke om at du er smittet bør du ta kontakt med din fastlege eller gynekolog.

 

Skrevet av: Beate K. for Kondomeriet

Kilder: Wikipedia, Lommelegen, Ung.no, Nettdoktor

Bilde: Colourbox

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *