Alt du lurer på om sex etter fødselen

Lurer du på hvor lenge det er vanlig å vente med å ha sex igjen etter fødselen? Og hvorfor spruter det melk ut av brystene ved orgasme? Slik er sexlivet etter fødselen.

For mange kan overgangen til et normalt sexliv med kjæresten etter fødselen være utfordrende, og når man føler seg klar for å ha sex igjen er veldig individuelt. Men hvilke fysiske forandringer kan man forvente seg, og vil sexlysten bli helt den samme? Her får du svar på alt du måtte lure på rundt sex etter fødselen.

Når kan vi ha sex igjen?

Det anbefales å vente 6 uker etter fødselen før man har sex igjen. Det tar opptil 6 uker for livmoren å komme tilbake til normal størrelse, og det er vanlig å ha blødninger i disse ukene. Dette kalles for “renselsen”. I denne perioden er livmorhalsen fortsatt åpen, og man er mer utsatt for å få infeksjoner. Dessuten skal rifter og sting heles, og man skal tilpasse seg en helt ny hverdag. Hvis man skal ha sex før renselsen er over, bør man bruke kondom for å beskytte seg mot infeksjon.

En svensk studie fra 2009 slo fast at det er helt normalt om sexlivet lar vente på seg. Studien tok for seg sexvanene til 820 småbarnsforeldre, og kom fram til at 3 måneder var det mest vanlige oppstartstidspunktet. Det er heller ikke unormalt å vente 6 måneder etter fødsel. Mange par synes det er helt greit å ta en pause i sexlivet og opprettholder nærhet på andre måter.

Hvorfor er det vanskelig å komme i gang igjen?

Å få barn snur oftest livet på hodet – og for mange foreldre blir samleie en salderingspost når overskuddet skal fordeles i den noe søvndepriverte nyfødttiden. Det er dessuten en stor påkjenning for kroppen å føde og det kan ta lang tid før alt blir som “normalt” både kroppslig og psykisk.

Brystspreng, søvnmangel, bæsjebleier, plagsomme hemorroider, tørrhet i skjeden, og et endret selvbilde er kanskje ikke oppskriften på sex?

Men hvis sexlivet enda ikke har kommet i gang igjen etter et halvt år kan det være man bør oppsøke hjelp på helsesenteret eller av en sexolog, da det kan ha konsekvenser for sexlivet i fremtiden, ifølge studien. De som rapportere at de hadde sex igjen før 6 måneder var gått, var nemlig mer tilfreds med sexlivet sitt 4 år senere.

Hvordan kan jeg komme i humør for sex?

For noen kommer lysten krypende tilbake og sexen skjer av seg selv, for andre må det litt planlegging til for å komme i mål. Et tips er å gjøre det ekstra romantisk første gangen.

Skaff barnevakt, tenn lys og gjør noe hyggelig sammen. Mange kan føle seg litt nervøse for det første samleiet etter fødselen, så kanskje en avslappende massasje er et fint sted å begynne? Dere behøver ikke å gå hele veien første gangen, men det er viktig å opprettholde intimitet og kjærlig berøring, slik at terskelen for nærhet ikke vokser seg for stor. Det er ikke mangel på sex, men mangel på nærhet til partneren som kan bli en stor utfordring for mange par.

En klitorisvibrator kan være et fint verktøy for å gi kvinnen orgasme hvis hun enda ikke er klar for samleie.

Hvorfor gjør det vondt ved penetrering?

Hvis hun er sydd nedentil, kan det det oppstå arrvev – noe som kan gi smertefull penetrering og en mindre fleksibel skjede. Amming kan gjøre skjeden tørr ved at kroppen produserer mindre østrogen, noe som igjen gjør at kvinner sliter med å produsere naturlig fukt i vagina. Dette kan også føre til smerter ved friksjon. Vær forsiktig i starten og bruk rikelig med glidemiddel. Det vil ofte bli bedre med tiden. Det er viktig å ikke presse seg til sex hvis du har smerter, da det kan føre til en negativ spiral av dårlig sexlyst.

Les også: Når sex gjør vondt for henne

Jeg føler meg så vid, hva kan jeg gjøre?

Mange sliter med å få kontakt med bekkenbunnen sin etter fødsel. Det kan være vanskelig å opprettholde trykk og god friksjon under penetrering, noe som kan gjøre at samleie ikke føles like deilig. Det er anbefalt å trene bekkenbunnen ved bruk av knipeøvelser, helst flere ganger i uken over mange måneder. Mange opplever at de kommer sterkere tilbake og sexen blir bedre enn noensinne. Du kan trene knipeøvelser med vaginakuler.

Les også: Vaginakuler – sex gode grunner

Hvilken sexstilling er best etter fødsel?

Underlivet kan både se og føles annerledes ut, derfor er det mange som må finne fram til nye favorittstillinger. Å ri partneren gir henne kontroll over fart og dybde, og er således en fin plass å starte utforskningen.

Hvorfor kommer det melk ut av puppene under orgasme?

Puppene som en gang var en erogen sone, har nå i tillegg blitt et matfat, og det kan være vanskelig å føle seg sexy når brystvortene er såre og lekker melk i tide og utide. Under sex, og spesielt under orgasme, frigis hormonet oxytocin. Dette er det samme hormonet som frigis under amming. Derfor opplever mange at spruten står til værs under klimakset!

Hvis du ikke er komfortabel med dette, kan en løsning være å bruke en BH som legger trykk på brystvortene, eventuelt ammeinnlegg for å absorbere melken.

Hvorfor har jeg ikke sexlyst?

Noen kvinner og menn kan slite med lav sexlyst etter fødselen. For kvinner er det ofte de store kroppslige forandringene og hormonene som spiller dem et puss. Hemoroider, nattesvette og et par ekstra kilo kan også gjøre at mange sliter med å finne tilbake til sitt erotiske jeg. Generelt er det ikke uvanlig at kvinner føler en viss avstand til egen kropp etter fødsel. Forskning tyder også på at hun ofte får dekket sitt behov for nærhet via amming.

Menn kan også miste sexlysten, spesielt hvis han har vært vitne til fødselen. Det kan være en voldsom opplevelse å se en fødsel med blod, smerte og alt dette innebærer. Mannen ser ikke bare på puppene og vagina som noe utelukkende erotisk lenger, da nytelsen blir byttet ut med nytten. Sexlysten kommer som regel tilbake med tiden. I mellomtiden er det viktig å være nær hverandre. Klem, kos og vær ekstra snille med hverandre.

Det er helt normalt å være en lang periode uten sex etter fødselen, så lenge dere har en god kommunikasjon rundt dette, kommer det til å gå helt fint. Tenk tilbake til hvor bra det var på sitt beste – slik kan det også bli igjen!

Kilder: Helsenett.no, Altformamma.no, gp.se.