Når sex gjør vondt for henne

Får du ofte vondt under samleie? Da kan det hende du bør oppsøke lege. Her er faretegnene du bør være oppmerksom på.

Sex skal være deilig, så det kan være ganske skremmende - for ikke å nevne frustrerende -  når du føler smerte i stedet for nytelse under samleie. Noen smerter er flyktige og fordufter med små justeringer, som for eksempel mer oppvarming, glidemiddel eller å bytte stilling, mens enkelte smertetilstander kan utvikle seg til å bli kroniske og alvorlige. Det kan etter hvert bli umulig å slappe av når du skal være intim fordi du engster deg for hva som kommer. Det finnes flere grunner til at det oppstår smerter under sex, og det er viktig å ikke ignorere kroppens signaler.  

Hva er normalt?

Noen ganger kan sex være litt småvondt, den vanligste årsaken til dette er at hun ikke er ordentlig tent. Da vil ikke skjeden utvide seg tilstrekkelig, og støtsmerter kan oppstå. Her må man rett og slett bruke mere tid på oppvarming. “Dårlig” sex over lang tid kan føre til manglende lyst og en vond sirkel av ubehag og smerter.

Manglende naturlig lubrikasjon er også en vanlig årsak til ubehag, noe som enkelt løses med å bruke ekstra glidemiddel. Støtsmerter kan også oppstå i visse stillinger, da penis støter mot livmorhalstappen. Men opplever du plutselig en sviende irritasjon eller sterke støtsmerter, kan det være et symptom på et underliggende medisinsk problem.

Forsøk først å bli klar over hvor smertene sitter. Sitter de ytterst i skjedeåpningen, innover i skjeden, eller inne i magen? Og når oppstår de, og hvor lenge varer det? Cyster på eggstokken, endometriose, soppinfeksjon, vaginisme, vestibulitt og blærekatarr er bare noen av de plagene som kan gi smertefull sex, og bør utredes av en fastlege eller gynekolog.

Vestibulitt og vaginisme

Ifølge American College of Obstetricians and Gynecologists, opplever nesten tre av fire kvinner smerte i forbindelse med samleie på et eller annet tidspunkt i livet, og mellom 10-15 prosent av norske kvinner sliter med mer kroniske former for underlivssmerter. Mange lever med smertene i stedet for å søke hjelp.

Anne Lise Helgesen er hudlege og postdoktor. Hun jobber blant annet på vulvaklinikken på Rikshospitalet og møter mange fortvilte pasienter som har gått årevis med ubehandlede smerter i underlivet

– Disse kvinnene har ingen å snakke med. Måneder og år går uten at de får hjelp, så at dette er tabubelagt er det ingen tvil om, sier Helgesen på et seminar i regi av sanitetskvinnene 2018.

Rundt 50 prosent av de som blir henvist til Vulvaklinikken ved Rikshospitalet har vulvodyni/vestibulodyni (også kalt vestibulitt), en tilstand som karakteriseres av en sviende og brennende følelse ved skjedeinngangen, som gjør det smertefullt med penetrerende sex.

– Årsaken til denne tilstanden er ikke kjent. Mange av kvinnene med vestibulodyni er imidlertid blitt behandlet for utflod, gjentatte soppinfeksjoner eller med antibiotika for urinveisinfeksjon. Dette kan ha irritert huden og slimhinnene i skjeden, sier Helgesen til Forskning.no.

Ofte kan denne smertetilstanden forverres av at kvinner presser seg til å ha sex til tross for smertene. Svien kan sitte i dagevis i etterkant, og frykten for at det skal gjøre vondt neste gang kan gi en reflektorisk stramming av musklene i bekkenbunnen (vaginisme), som etterhvert gjør det svært vanskelig å gjennomføre samleie.

– En generell viktig regel jeg anbefaler pasientene mine å følge er: Ha bare samleie når du har lyst. Avbryt dersom det er smertefullt!

Vaginisme er ikke nødvendigvis en følgetilstand av vestibulitt, men ses ofte i sammenheng. Vaginisme er når bekkenbunnen strammer seg så mye at det føles for trangt, eller som om noe stenger for. Samleie blir da vondt og vanskelig!

Hvordan få et godt sexliv med smerter?

Langvarige smerter i underlivet påvirker selvfølelsen og parforholdet, og kan være en stor belastning. Det er viktig å huske på at det finnes hjelp å få, og hvis du åpner deg opp til ei venninne, eller et familiemedlem, så kan det godt hende du oppdager at flere i vennegjengen sliter med samme problemene. Kanskje får du noen gode råd om hvordan du kan tilpasse sexlivet ditt, eller bli bedre?

Sex er mer enn penetrasjon, og mens du venter på å bli bedre, er det fortsatt mye spennende du kan gjøre med partneren. Her gjelder det å være kreativ! En klitorisvibrator kan gi deg orgasmer uten penetrasjon, og er ofte en lettvint måte for mange å opprettholde et godt sexliv på. 

Tips: Gi ham en blowjob med bind for øynene, eller sett på en penisring. Et glidemiddel med smak er superdeilig for dere begge.

Tips: La han bruke vibratoren på deg mens han slikker brystene dine.

Utforsk andre erogene soner på kroppen, og kos og kjæl masse med hverandre. Samleie er ikke entydig med nærhet. Hvis dere sliter med å tilpasse sexlivet, kan det være en god idé å oppsøke en profesjonell sexolog. Dere kan også ta dere en tur til Kondomeriet butikk, eller spør oss om råd på chat eller mail, for å få hjelp til å velge produkter. Det er viktig at partneren din skjønner at du ikke kan presse deg til samleie når du har smerter, da det kan gjøre vondt verre.

Lykke til!

Kilder: lommelegen.no, oslokvinnehelsesenter.no, seminar om kvinnehelse i regi av sanitetskvinnene (2018), forskning.no (2015), hellogiggles.com