Dette gjør koronakrisen med parforholdet, ifølge ny undersøkelse

På en side frykter vi brudd og skilsmisser. På den andre siden onanerer vi mer!

Etter utbruddet av koronaviruset har livet og hverdagen utvilsomt endret seg. Virusutbruddet har ført med seg blant annet oppfordringer om å holde seg hjemme, reiseforbud, hamstring i butikker, hjemmekontor og kontaktrestriksjoner. «Social distancing» er definitivt på dagsordenen, og dette kan ha stor innvirkning også på det intime plan.

Mange lurer på om det er trygt å kysse og ha sex med en partner under koronakrisen, og under "Debatten" på NRK i slutten av mars besvarte panelet, bestående av eksperter fra blant annet helsesektoren, nettopp slike spørsmål. 

Lege og forfatter Ellen Støkken Dahl kunne bekrefte, med støtte fra Folkehelseinstituttet, at man kan kysse og ha sex med kjæresten sin – så lenge det kun er snakk om én kjæreste. Det gjelder også selv om man ikke bor på samme adresse som kjæresten, utdypet hun. Samtidig ble det understreket av ekspertene at man ikke bør søke etter en ny partner i disse dager eller sjonglere mellom flere og at one-night stands må unngås.

Slik påvirker koronakrisen sexlivet og parforholdet

Uansett om man er i frivillig karantene med en partner, om man befinner seg i et avstandsforhold eller er singel, har koronakrisen utvilsomt påvirket sex- og kjærlighetslivet.

Sexleketøygiganten We-Vibe har gjennomført en stor undersøkelse på tvers av landegrenser og sett nærmere på hvilken effekt Covid-19 har på parforholdet. Spørreundersøkelsen*, som har fått navnet «Sex and partnership in times of Corona», går blant annet inn på brudd og skillsmisser, avstandsforhold og sex. Vi har trukket frem noen av de viktigste funnene i undersøkelsen.

Brudd, skilsmisser og utsatte bryllupsplaner

45 prosent av de som er sammen i frivillig karantene tenker sjeldnere enn før på sin egen separasjon, men når det er snakk om andre, er tallet vesentlig høyere:

78 prosent ser nemlig for seg at antallet brudd og skilsmisser vil øke på grunn av krisen og den nye situasjonen.

Mange frykter at den fysiske avstanden til en partner eller at det å være i frivillig karantere med partneren vil by på nye utfordringer innad parforholdet. Denne frykten har så smått begynt å vise seg å være reell. I I den kinesiske byen Xi'an er det nå registrert flere skilsmisser enn noensinne, ifølge Global Times. Også sex- og samlivseksperter her til lands har gått ut med samme bekymringsmelding, og ifølge dem er det viktig å snakke sammen om følelsene knyttet til virusutbruddet og å ha økt fokus på solidaritet.

– Vær oppmerksom på at dette krever mer av deg enn vanlig. Samtidig må du tenke mer på «vi», og mindre på «jeg», uttalte samlivsekspert Frode Thuen til NRK tidligere i mars.

I motsatt ende har koronakrisen også begrenset muligheten for å ta parforholdet et skritt videre. Vanskeligheter med å kunne planlegge har nemlig ført til at mer enn én fjerdedel midlertidig har utsatt planer om bryllup, viser undersøkelsen fra We-Vibe.

Par i avstandsforhold lider spesielt

Par i avstandsforhold lider spesielt på grunn av økt behov for nærhet (55%) og sex (53%), viser undersøkelsen. Men det finnes flere råd som kan bidra til å bevare sexgnisten i et avstandsforhold og som tillater dere å være intime – selv om dere er langt fra hverandre.

Blant annet kan man bruke smarttelefonen til sin fordel og dra nytte av tekstmeldinger, Snapchat og FaceTime – og undersøkelsen viser faktisk at ett av tre par i avstandsforhold i større grad bruker videosamtaler i kontakten.

Mer sex og økt onanibehov

En av fem som er sammen i frivillig karantene oppgir at de har mer sex enn vanlig. Samtidig tyder undersøkelsen på at behovet for å onanere også økt i takt med at vi holder oss mer hjemme.

Mer en halvparten, nærmere bestemt 54 prosent av par som er sammen i karantene føler et større behov for å onanere. For par som ikke bor sammen, er dette enda viktigere. Her føler 73% et økt behov.

Og det er faktisk ingen dum ide å sette av litt tid til seg selv og egen nytelse. Ikke bare er en orgasme utrolig deilig. Det har også mange viktige helsefordeler for kroppen. Det hjelper blant annet på immunforsvaret, humøret og søvnen. Det sier jo at "an orgasm a day keeps the doctor away", og uttykket er ikke så langt fra sannheten.

Les videre om hvorfor du bør onanere mer her!

*1200 respondenter fra blant annet Tyskland, Østerrike, Sveits, Storbrittania og USA har deltatt i spørreundersøkelsen som ble sendt ut til over 17.000 personer og gjennomført i perioden 20-22. mars 2020.

Nordmenn kjøper mer sexleketøy

Det økte onanibehovet kan sees tydelig på særlig ett område her i Norge: Salget av sexleketøy har hatt en voldsom vekst i perioden etter at regjeringen 12. mars innførte de strengeste og mest inngripende tiltakene for å begrense smitten.

Kondomeriet har opplevd en markant økning i nettsalget. Faktisk har handlekurven på nett økt med omtrent 20 prosent i forhold til samme periode i fjor, og nettsalget utgjør nå 50 prosent av omsetningen.

Mye kan tyde på at særlig kvinner tar nytelsen i egne hender. Fra starten av mars og frem til 13. april har kategorien "sexleketøy for henne"  hatt en salgsøkning på 42 prosent i nettbutikken mot samme periode i fjor. Womanizer og klitorisvibratorer er blant de mest populære sexleketøyene. Blant annet har Womanizer hatt en økning på 122%, mens klitorisvibratoren Mimi hatt en økning på over 300%!

For mannfolket er det særlig to sexleketøy som skiller seg vesentlig ut. Fleshlight-kategorien har hatt en økning på nesten 40%, mens Tenga onaniegg har hatt en økning på 87%.

I Kondomeriets fysiske butikker ser man også tydelige tendenser til det økte onanibehovet, forteller Marthe Sørflaten, presseansvarlig i Kondomeriet:

– De kundene som nå oppsøker de fysiske butikkene er målbevisste når de kommer for å handle. Snittsalget er høyere enn normalt, med en økning på omtrent 20 prosent per kunde.

Med andre ord: Det er tydelig at nordmenn tar ansvar for egen seksualitet og orgasme i disse dager!