Bli sterk med vaginakuler

Trening av bekkenbunn er viktig for sexlivet. Her gir vi gir deg en guide til trening både med og uten vaginakuler.

Trening av disse musklene

Knipeøvelser er for å trene musklene i bekkenbunnen. Det er viktig for jenter og kvinner å styrke bekkenbunnsmuskulaturen. For å sikre at organer som urinblære og urinrør fungerer godt og sørge for at de har riktig posisjon, er det viktig at musklene i bekkenet er i god form og fungerer optimalt. Slik unngår man inkontinens og urinlekkasje senere i livet, man kan oppnå bedre orgasmer og det er spesielt lurt for å stramme opp igjen etter fødsel. Denne typen trening anbefales for de fleste kvinner fra 20 år og oppover.

Trening av disse musklene kan gjøres med knipeøvelser uten rekvisitter, men det er lettere å huske på og mer spennende å gjøre dem med litt hjelp fra et par vaginakuler. De minste variantene vil nemlig falle ut om man ikke kniper rundt dem. Ved å bruke kuler kan man også merke resultatene mye raskere.

Hva er bekkenbunnsmuskulaturen?

Først og fremst er det kjekt å vite hvor du finner musklene som skal trenes. Disse musklene ligger innvendig i bekkenet, og omslutter urinrøret, skjeden og endetarmen. Bekkenbunnen fungerer nærmest som en hengekøye hvor organene hviler. De trekker seg automatisk raskt og kraftig sammen for å «stenge av» når vi nyser, ler, hopper, løper og liknende. For å finne disse musklene kan du prøve å sitte på et armlene på en stol, med tyngden litt framover og være rett i ryggen. Knip musklene, slik at du løftes opp fra armlenet, opp og inn i bekkenet. En annen variant er å knipe av urinstrålen når du tisser. Dette er dog ikke å anbefale som treningsmetode. Dersom du ikke skulle finne fram til disse musklene, kan du få hjelp av legen din, en sykepleier eller en fysioterapeut.

Hva er vaginakuler?

Vaginakuler er i utgangspunktet ikke et leketøy, men et hjelpemiddel for trening av muskulaturen i skjeden. En bonus er at kulene kan pirre litt ekstra når du er i bevegelse. For å lette treningen kan man bruke vaginakulene for å ha noe knipe rundt. Regelmessig bruk er å anbefale, da det gir raskere resultater enn trening nå og da. Vaginakuler hjelper deg å finne ut hvilke muskler som befinner seg hvor, og hvordan du aktiverer dem.

Det finnes en rekke varianter av vaginakuler, men de har samme formål. De kan forveksles med vibrerende egg, men i motsetning til disse eggene skal vaginakulene sitte lengre inn i skjeden. Noen typer vaginakuler er små og tunge, andre har lodd inni hvor man kan legge til mer vekt etter hvert som man blir bedre trent. Noen består av små kuler, andre av to kuler festet i hverandre. Smartballs fra Fun Factory er et eksempel på en populær type vaginakuler. Populært kalles disse orgasmekuler, og de består av to identiske kuler etter hverandre på en snor. Disse har en løs kule inni hver «ball». Jo mer du beveger på deg, jo mer beveger kulene på seg. Dette oppmuntrer musklene til å jobbe, selv om du ikke kniper. De gir også gode vibrasjoner, og det er ikke uten grunn at de har fått tilnavnet orgasmekuler. Hva kan vel være bedre enn en treningsøkt du kan nyte?

Slik fungerer trening med vaginakuler

Det vanligste er at man fører to kuler opp i skjeden. Ved å være i bevegelse vil kulene falle ned mot skjedeåpningen, og slik blir man «tvunget» til å knipe igjen for at kulene ikke skal falle ut.

Et tips er å bruke glidemiddel når man fører inn kulene. Da blir det enklere og mer behagelig. Start med å ha dem inne i fem minutter de første gangene, og øk lengden på «treningsøkten» gradvis. I begynnelsen kan du oppleve å føle deg litt støl eller øm i musklene, så det er greit å starte pent – som med all type trening. Etter en stund vil du kunne klare å ha dem inne over lengre tid, og når du beveger deg blir det tyngre å knipe. Ha dem for eksempel i mens du gjør husarbeid eller mens du går tur.

Trening uten vaginakuler

  • Styrketrening av bekkenbunnsmuskulaturen

Styrketrening av musklene i bekkenbunnen kan gjøres uten vaginakuler. Ved riktig bruk av musklene kjenner man et innvendig løft, og en klemming rundt urinrøret, skjeden og endetarmen. Man skal ikke bevege overkroppen, bekkenet eller bena under øvelsene.

Velg en startposisjon som passer for deg, og ha bena fra hverandre. Knip med maksimal kraft uten å bruke andre muskler. Prøv å holde hver sammentrekning i omtrent 10 sekunder. Øk antallet sammentrekninger gradvis, til du er oppe i 10-12 av gangen. Når du klarer å utføre og holde 12 sammentrekninger, kan du legge til tre-fire raske sammentrekninger videre innover på slutten av holdeperioden.

Utfør serier med 10-12 sammentrekninger hver dag. Det anbefalte er 3 serier hver dag, men du kan velge om du vil gjøre dem samtidig, med pauser eller til ulike tider på dagen. Velg det som passer best for deg – det viktigste er at det blir gjort.

  • Utholdenhetstrening av bekkenbunnsmuskulaturen

Hvor mye trening som skal til for å vedlikeholde muskelstyrken i bekkenbunnen er individuelt, men 10-12 sammentrekninger så hardt som mulig 2-3 ganger ukentlig er å anbefale. Dersom du har et problem med urinlekkasje, kan du gjerne gjøre treningen komplett ved å knipe i situasjoner du vet kan forårsake lekkasje. Effekten av treningen vil som regel ikke gi utslag før etter 3-6 måneder med regelmessig trening, så vær tålmodig.

Hva med menn?

Det finnes også tips til gutter som vil trene seg opp for å kunne "holde ut" lenger under samleie. De kan trene den samme muskelen i underlivet som jentene trener når de bruker vaginakuler. Når penis blir erigert, går det an å "vippe" penis opp og ned. Selv om dette er en festlig greie man kan tulle litt med, har øvelsen også en god effekt på sexlivet. Øvelsen styrker nemlig de musklene som kan hindre for tidlig utløsning. Når du kjenner at du skal til å komme, kniper du sammen muskelen for å holde tilbake utløsningen. Øvelse gjør mester.

Kilder: Kondomeriet, apotek1.no