Sjalusi ødelegger forholdet | Kondomeriet

Sjalusi ødelegger forholdet

Sjalusi kan være like ødeleggende for forholdet som utroskap. Ubegrunnede beskyldninger sliter på partneren, og kan bli en selvoppfyllende profeti.

Du kjenner kanskje igjen magefølelsen som dukker opp når kjæresten skal ut på byen med venner. Tankene som kommer snikende når hun eller han nevner kollegaer, venner av motsatt kjønn eller ekskjærester. Du får ikke sove, blir besatt av tanken på hva hun eller han driver med når du ikke er der. Ganske slitsomt, og forholdet deres er plutselig forvandlet til et sammensurium av paranoia, utspørring og mistenksomhet. Det er her fornuften kommer inn – kjæresten din har valgt DEG, ikke de andre. Her har du fire råd for å bli kvitt sjalusi.

Spør en tredjepart

Fordi sjalusien virker som en negativ spiral og du kan komme til å innbille deg ting som ikke er virkelige, er det lurt å spørre andre om deres mening. Spør en god venn om råd, fortrinnsvis en av dine venner, ikke begges. Understrek at det er viktig med total ærlighet, og beskriv hvorfor du er sjalu. Fortell så mye du kan, og svar på spørsmål. Har du selv vært utro, kan det være litt av grunnen til sjalusien, fordi du forventer at kjæresten skal gjøre det samme. Svært ofte vil samtalen vise deg hvor irrasjonell du er.

Evaluer deg selv

Med din venns ord i hodet, bør du vurdere deg selv. Problemet kan ha mer med deg og din holdning å gjøre enn med kjæresten. Finn ut hva som gjør deg sjalu. Er du stresset, selv av grunner som ikke har med kjæresten å gjøre, som jobben, kan du ha lavere sexlyst, og føle at andre er mer tiltrekkende enn deg. Evaluer også forholdet. Dere har klart dere så langt, og det må være en grunn til det. Fokuser på det positive før det negative. Mest sannsynlig vil det være flest positive punkter. Ved å sammenligne forholdet med dine indre følelser bør du finne balanse og se at konkurrenter ikke har en sjanse. Ser du at problemet ligger hos deg, må du jobbe for å endre deg - innenifra.

Øk selvtilliten

Jobb med selvfølelsen din. Når du er sjalu på kjærestens forhold til andre av motsatt kjønn, har dette med deg å gjøre og din selvtillit. Jobb med deg selv og si til deg selv hvor fantastisk du er, gjør hva du kan for at dere skal ha det bra i forholdet. Det vil betale seg, og gi deg økt selvtillit. Fokuser på det du er god til, bruk tid på hobbyer du liker og mennesker som liker deg. Gå til frisøren, kjøp et nytt klesplagg, gjør det du kan for å føle deg flott. Da vil du ikke bry deg så mye om potensielle konkurrenter.

Registrer når du er sjalu

Noter ned fremtidige episoder med sjalusi. Når du føler deg sjalu, bruk tid til å analysere det. Finn ut hvorfor du føler deg truet, list opp alle grunnene. Deretter prøver du å rasjonalisere følelsene for å se om dette virker riktig. Prøv å forestill deg en verden der alle tankene er sanne, så vil du se hvilke brikker som ikke passer inn. Slik kan du avverge sjalusien like raskt som den kommer.

Kilde: askmen.com