Sextips for deg med vond rygg | Kondomeriet

Sex med ryggplager

Mange nordmenn plages med vond rygg, eller kommer til å få disse plagene senere i livet. Ryggsmerter kan være en demper på sexlysten, og begrense muligheten for seksuelle aktiviteter. Her får du noen tips. 

Ettersom sexlivet er en viktig del av forholdet, kan ryggsmerter være en indirekte årsak til at forholdet går i stykker. Vi kommer med tips til hvordan man kan forholde seg dersom den ene parten er plaget med vond rygg.

1) Få råd av fagpersoner

Snakk med legen din om hva den vonde ryggen gjør med sexlivet ditt, så kanskje han eller hun kan gi deg råd om hva du kan gjøre. Kanskje kan fysioterapi hjelpe, eller at legen har tips til spesielle øvelser for å strekke eller trene opp ryggen.

2) Endre holdning og fokus

Mange med ryggproblemer ender med å gjøre problemet enda større fordi de unngår sex. Forhold kan gå i stykker når en av partene får vond rygg, derfor er det viktig å være bevisst på dette slik at plagene ikke tar overhånd. Man kommer mye lengre med en positiv innstilling til problemet, enn med en sykeliggjøring av seg selv. Ved å vise vilje til å forsøke, viser du også vilje til å jobbe med forholdet. Så ikke forvent at varme omslag og stryking på kinnet kan erstatte sex for partneren din.

3) Velg sensualitet fremfor seksualitet

Dere må begge akseptere at dere ikke kan være like viltre som dere pleide, på grunn av smertene. Bruk kreativiteten og utforskertrangen deres, og tilpass sexlivet til noe dere begge har glede av og som ryggen tåler.

4) Bli kjent med problemet

Ved å kjenne til hvilke bevegelser som er smertefulle, og heller velge alternativer, unngår dere å gjøre ryggen verre enn den i utgangspunktet trenger å være.

5) Planlegg stillingene

Sammen kan dere planlegge hvilke stillinger dere skal forsøke dere på. Ofte kan man justere litt på favorittstillingen med et håndkle eller en pute, slik at det er mulig å gjennomføre. Snakk sammen på forhånd, og vis vilje til å tilpasse dere. Slik vil dere takle dette bedre, og kan til og med komme nærmere hverandre.

Kilder: about.com, Anne Asher