Sex etter graviditet og fødsel | Kondomeriet

Sex etter graviditet og fødsel

Mange par sliter med å komme i gang igjen med sex etter å ha fått barn. Det er helt normalt. Her er noen tips.

Det anbefales å ikke ha samleie før kvinnen har vært på etterkontroll, den såkalte seksukerskontrollen. Her sjekker legen underlivet hennes, eventuelle sting og ser at alt er i orden.

Kroppen restitueres

Hvis du er mann og tror at sexlivet blir akkurat som før, kan du få deg en real overraskelse. En graviditet og fødsel er en stor påkjenning for kvinnekroppen. Både fysiske og psykiske forhold påvirker sexlysten i etterkant. Tenk selv hvordan det må føles å presse et barn gjennom vaginaen og så ut gjennom skjedeåpningen. Dette gir ofte rifter og sår som må sys, og stingene stikker og klør til sårene er grodd. I tillegg koker kroppen med hormoner, og mange får depresjon uten at de er klar over det selv. Babyen krever også sitt. Derfor er det ofte mer realistisk å tenke seg at et samleie finner sted mellom to-tre og opptil seks måneder etter fødselen.

Det trenger ikke bety totalt avhold fra alt som heter seksuell aktivitet. Sex kan foregå på mange måter uten å involvere penetrering av vaginaen. Likevel er det viktig at hun ikke føler seg presset til å gjøre noe hun ikke er mentalt klar for. Vær åpne med hverandre, og snakk om sexlysten, seksuelle aktiviteter og hva som skjer både i kropp og sinn hos dere begge. 

Tips til aktiviteter

  • Start forsiktig når dere skal prøve å ha sex igjen. Finn en dag dere ikke er like utslitt som ellers, og et tidspunkt hvor barnet mest sannsynlig sover eller dere har barnevakt.

  • Menn: Respekter at hun kan være sliten. Oppmuntre henne gjennom kos og massasje heller enn å mase. 

  • Kjærtegn og kyssing er en god start.

  • Han kan kjærtegne brystene hennes hvis hun syns det er ok selv om hun for tiden ammer. Hun kan stimulere ham oralt eller med hendene.

  • Han kan stimulere henne med fingeren på klitoris, men unngå å putte fingrene inn i skjeden før etter seksukers-kontrollen.

  • Han bør heller ikke utføre oralsex på henne før etter denne kontrollen, fordi det kan medføre infeksjonsfare. Dessuten kan luft komme inn i blodbanen hennes hvis hun har sår i underlivet. Det er svært alvorlig.

  • Bruk glidemiddel hvis hun plages av tørrhet i skjeden. Dette er veldig vanlig rett etter en fødsel, og sex kan dermed bli ubehagelig uten ekstra fuktighet. 

  • Velg en posisjon hvor kvinnen har kontrollen på takten og dybden av penetreringen. Slik kan hun selv kjenne på hva som fungerer, og hva som eventuelt er ubehagelig. 

  • Husk prevensjon! Det er lett å bli gravid igjen, selv under ammeperioden.

Kilder: netdoctor.co.uk, Dr. David Delvin.