Nærhet skaper mindre stress i forholdet

Par som klemmer og kysser har mindre stresshormoner i kroppen.

Stress ned med intimitet

Intimitet beskytter nemlig par mot stress. Det viser en studie gjengitt på nettstedet foxnews.com. Funnene, som også beskrives i bladet Psychosomatic Medicine, påpeker altså at nære relasjoner, og da spesielt ekteskap, kan knyttes opp til bedre helse.

Undersøkelsen ble gjennomført i løpet av en uke og 51 par deltok. Blant de parene som hadde mer fysisk kontakt i løpet av dagen, enten det var kyssing, samleie eller å holde hverandre i hendene, fant forskerne lavere nivåer av stresshormoner. Dette var spesielt tydelig hos de parene som fortalte at de hadde mye stress på jobben, noe som kan tyde på at fysisk kontakt er en beskyttelse mot jobbstress.

Intimitet er relativt

I tillegg til å rapportere sine daglige aktiviteter og tilfeller av fysisk kontakt, ble det også samlet inn spyttprøver for å måle hormonnivåene. Parene rapporterte også humøret sitt på ulike tidspunkter av dagen. De som hadde mer fysisk kontakt, var også i bedre humør enn de andre.

Forskerne ville imidlertid ikke gå ut og råde par til å bli mer intime, fordi hvordan man definerer intimitet varierer fra par til par, men de oppmuntret par til å finne aktiviteter som gir positive følelser for begge parter. Og som en følge av dette, kan det hende at annen intimitet og sex også får et ekstra oppsving.

Tenk avslapping før sex

I stressede tider blir man så fokusert på at forholdet trenger sex for å overleve, at det kan være lett å glemme de rolige stundene. Sett av litt tid til avslapping, så kan det tenkes at sexlivet setter fart også. Her får du noen råd for å komme nærmere hverandre og stresse ned:

Ligg på ryggen ved siden av hverandre
Prøv bevisst å slappe av. For noen kan det være vanskelig, men prøv å puste dypt og langsomt, og rense sinnet for forstyrrende tanker. Ta for dere armer og ben. Konsentrer dere om muskelavspenning ved hjelp av stramming og avslapning. Overdriv øvelsen ved å spenne musklene i armer og ben etter tur, mens dere teller til tre.
Slipp opp, og slapp av mens dere igjen teller til tre. Fortsett til dere føler dere avslappet.

Ligg så helt stille og hvil i fem minutter.

Det kan hjelpe på stemningen med dempet belysning, gjerne stearinlys. Det dempede lyset får pupillene til å utvide seg, noe som virker tiltrekkende og erotisk. Det er også lettere å slappe av hvis temperaturen i rommet er behagelig og lun. Hvem vet hva som skjer etterpå?

Kilde: Anne Hooper, Kilde: foxnews.com