Klitoris – 7 ting du ikke visste

Les og lær om klitoris – det fantastiske organet som for de aller fleste kvinner er nøkkelen til fantastiske orgasmer!

Mange kvinner oppdager tidlig at “fingring” ikke er veien til orgasme, men at å stimulere klitoris er enda litt deiligere... Det var ikke mye snakk om klitoris i seksualundervisningen før i tiden, og mange har vært nødt til å finne ut av ting på(med) egen hånd. 

Faktisk var det først i 1998 at klitorisens anatomi ble kjent. Det var hele 29 år etter at vi sendte noen til månen! Sannsynligheten er dermed stor for at heller ikke du vet hvordan klitoris egentlig ser ut innvendig, eller hvordan den fungerer.

1.Klitoris vokser hele livet

Akkurat som ørene og nesen, vokser klitoris hele livet! Når en kvinne når overgangsalderen, kan klitoris være alt fra 2-5 ganger større enn da hun var tenåring! Kanskje det er derfor de sier at kvinner når sin seksuelle topp i 40-årene?

2. Size matters

Forskning tyder på at størrelsen og plassering av klitoris faktisk har betydning for hvor lett en kvinne oppnår orgasme under samleie. Har du en stor klitoris, som ligger anatomisk nært skjedeåpningen, får du mer stimuli mot klitoris både utenpå og innvendig under penetrasjon.

Hvis du sliter med å få “vaginale orgasmer”, kan det muligens være en fysisk grunn til det. 9 av 10 kvinner trenger å klitoris for å oppnå orgasme, det er dermed de færreste som får orgasme uten å stimulere glansen (klitorishodet).

3. Klitoris er nesten like stor som penis

Klitoris er formet som en Y plassert opp ned, og er mye større enn vi får inntrykk av basert på klassiske illustrasjoner, der du bare ser den synlige delen – klitorisknoppen. Faktisk gjemmer 90 prosent av klitoris seg på innsiden av kroppen. Innvendig forgrener klitoris seg i to "klitorisben" som strekker seg på hver side av kjønnsorganet ditt under huden. Inni hvert ben finnes det et svampelegeme som svulmer opp ved seksuell opphisselse, akkurat som penis. 

To ekstra svampelegemer, bulbi vestibuli, omkranser skjedeåpningen og urinrørsåpningen. På en gjennomsnittlig klitoris er vanligvis hvert ben fra 7-12 centimeter, ikke langt unna en helt vanlig penis. 

4. Klitoris er skapt for å gi glede

Det har lenge vært kjent at klitoris kun har én funksjon i kroppen, nemlig å gi orgasme og nytelse til kvinnen. Når det er sagt, kan nyere forskning tyde på at stimulering av klitoris også setter i gang flere fysiologiske endringer som blant annet kan bidra til reproduksjon! 

5. Dobbelt så følsom som penis

Klitoris har omtrent 10 000 nerveendinger. Det gjør klitoris til menneskets mest følsomme område på kroppen. Til sammenligning er den dobbelt så følsomt som mannens penis, som har 4000 nerveendinger.

6. Penis og klitoris har samme opphav

Man har lenge trodd at alle kjønn begynner livet som jenter i fosterstadiet, noe som vil si at alle gutter skulle ha hatt en klitoris i fosterstadiet. Men forskning tyder på noe annet - nemlig at alle kjønn starter livet med samme kjønnsløse mal. Det betyr at de ytre kjønnsorganene hos gutter og jenter er helt identiske i starten av livet!

7. Blir også erigert

Sammenligner du klitoris med anatomien til en penis, er den overraskende lik. Blant annet har de ganske lik struktur. Begge er svamplegemer som fylles med blod når vi blir kåte. Klitoris kan bli dobbelt så stor som normalt når kvinnen nærmer seg orgasmen, og akkurat som penis har forhud, har klitoris en egen hette som beskytter mot omverden. 

Kilder: forskning.no, the guardian.com, gleden med skjeden (Oslo 2017)