Kjønnssykdommer

Hva er egentlig en kjønnssykdom og hvordan smittes de? Hva kan man gjøre når man har blitt smittet, eller mistenker at man er smittet?

Dette er noen av spørsmålene mange lurer på. Vi gir deg en kort og grei oversikt:

Klamydia

Klamydia er den aller vanligste kjønnssykdommen i Norge, og hvert år får omtrent 20.000 personer diagnosen. 50 - 90 % av smittede menn og opptil 90 % av smittede kvinner får ingen symptomer i det hele tatt. Av dem får som merker symptomer merker menn det ved sparsom utflod fra urinrøret, kløe og/eller lett svie når de urinerer; og kvinner det ved utflod fra skjeden, svie ved urinering, småblødninger under samleiet og/ eller bekkeninfeksjon som kan føre til magesmerter.

Klamydia kan smittes både via vanlig samleie, men også via oralsex. Den eneste måten å beskytte seg på er å bruke et kondom. Dersom man ikke får behandling i tide kan Klamydia gjør både han og henne steril, det er derfor viktig at man informer partneren man har vært sammen med sånn at de også får behandling i tide.

Prøven som blir tatt hos legen tas med en vattpinne fra urinrøret eller livmorhalsen, og er verken smertefull eller tidkrevende. Klamydia kan behandles med forskjellige typer antibiotika og tar fra 7 – 14 dager, alt ettersom hvilke symptomer man har. Man bør gå til kontroll hos lege ca. 6 uker etter man har avsluttet behandlingen.

Herpes

Herpesviruset finnes i to varianter: En for munnen og en for kjønnsorganene og anus, og disse kan smittes om hverandre. Herpes smittes når man har utbrudd og helt frem til utbruddet er dekket med skorpe.

Symptomene er små væskefylte “kviser”, hevelse og rødlighet. Disse “kvisene” klør ofte, og kan være smertefulle. Under utbruddet kan man ofte få feber, hovne lymfeknuter og nedsatt allmenntilstand.

Når man først har blitt smittet av viruset kommer som regel utbruddene tilbake igjen, ofte flere ganger. Man vil være smittebærer av viruset resten av livet, noe som gjør deg ansvarlig for ikke å smitte andre personer.  Det finnes ingen kur mot herpesviruset, men det finnes midler som demper utbruddet og minsker varigheten. 

Kjønnsvorter

Kjønnssykdommen skyldes et virus kalt humant papillomavirus (HPV). De som er smittet vil få spisse og blomkållignende vorter. De forekommer oftest på kjønnsorganene og rundt analåpningen, og er en av de hyppigste kjønnssykdommene forårsaket av et virus, spesielt blant unge.

Symptomene kommer tidligst 2 – 4 uker etter smitte, men det går ofte flere måneder før vortene er synlige. Hos han kommer vortene oftest på penis, som regel under forhuden, men kan også sitte inne i urinrøret og da oftest like innenfor åpningen. Hos henne sees vortene på skamleppene, ved urinrøret eller i skjeden.

Vortene kan svi og klø. Legen tester ved å smøre på en oppløsning av eddiksyre på området, og da vil eventuelle “usynlige” vorter komme frem.

Er man smittet behandler man ved å pensle på en cellegift. Om man for eksempel har vorter inne i skjeden, kan en spesialist fjerne vortene under lokalbedøvelse med laser, frysing eller beskjæring. Har man først fått viruset blir man ikke kvitt det igjen, og man kan oppleve å få ett eller flere utbrudd i etterkant.

Gonoré

Dette er ikke en veldig vanlig kjønnssykdom i Norden i dag, men den er heller ikke helt utryddet. Kjønnssykdommen forårsakes av en bakterie som kan smittes ved vanlig samleie, analsex og oralsex. Symptomene er varierende, og kan være rikelig gulhvit utflod fra penis og livmorhalsen, og svie når man urinerer. Så mange som opptil 70 % av smittede kvinner får ingen symptomer og har ofte sykdommen i lang tid før den oppdages.

Legen tar en bakterieprøve fra urinrør, livmorhals, svelg og/eller endetarm med en vattpinne, og man får en antibiotikakur dersom man er smittet.

Syfilis

Er en farlig bakterie som heldigvis forekommer sjeldent i Norden, men er ikke helt utryddet. I 2010 ble 3 personer behandlet for sykdommen i Trondheim. Er man først smittet oppstår det et sår på stedet der bakterien kom inn i kroppen,. Det kan være vagina, penis, endetarm eller i munnen etter et par ukers tid.

Etter hvert kan man få utslett på kroppen og symptomer som ligner en kraftig influensa med feber og muskelsmerter. Når man har kommet gjennom denne fasen går sykdommen i dvale, men kan når som helst blusse opp igjen. Dersom man har hatt sykdommen lenge vil den vise seg i forskjellige deler av kroppen som skader på hovedpulsåren og hjertet, eller nervesystemet og hjernen.

I tidlig stadium kan man ta tester av sårskorpen og blodprøver, men om det er mistanke om at sykdommen har vært i kroppen i lengre tid vil man bli lagt inn på sykehuset i 1-2 dager for flere tester. Er man testet positiv vil man få en penicillinkur, og om man behandler sykdommen tidlig vil man ikke få noen ettervirkninger av den.

Trichomonas (Trichomoniasis)

En kjent seksuelt overførbar infeksjon, men som er ganske sjelden i Norge i dag. Dagens reiselyst bringer gjerne med seg nye sykdommer hjem i "kofferten". Trichomonas gir en betennelsestilstand i skjeden og/eller i urinrøret. Mange har infeksjonen uten at de merker noen tegn til den.

Kvinner som får tegn til den får oftest en skummende, grålig eller gulgrønn utflod med ubehagelig lukt. Det er ikke sjelden at de tror de kan ha fått skjedekatarr (vaginitt), men så er det altså Trichomonas. Andre symptomer er kløe i underlivet og smerter når de tisser. De kan også få smerter og sårhet ved samleie. Noen får punktblødninger i skjedeslimhinna, og noen får også urinveisinfeksjon.

På verdensbasis smittes omtrent 200 millioner med denne bakterien årlig. Det som er litt spesielt med denne bakterien, som er en encellet mikroorganisme med hale, er at den kan leve uten å være i en menneskekropp (vert). Den trives i fuktige omgivelser som basseng/boblebad. Gravide anbefales derfor ikke å bade i offentlige bad. 

Ved undersøkelse bekreftes diagnosen ved å mikroskopere en dråpe med utflod. Flagellaten er bevegelig og lett å gjenkjenne i mikroskop. Infeksjonen er enkel å behandle med antibiotikum. Partneren din bør også behandles for å unngå ny smitte. Sykdommen er heldigvis ufarlig og lett å behandle, og den fører ikke til komplikasjoner.

HIV/ AIDS

HIV-viruset er det farligste av alle seksuelt overførbare sykdommer man har i dag. I 2010 ble det diagnosert 258 nye hivsmittede i Norge.  Det finnes ingen kur mot HIV i dag, men man har utviklet medisiner som gjør at man kan holde sykdommen i sjakk, og forlenge tiden det tar fra man er Hiv-smittet til man utvikler seg til AIDS, som har dødelig utfall.

Viruset smitter ikke gjennom kyssing, kroppskontakt eller om man drikker av den samme koppen, men gjennom ubeskyttet sex, deling av samme sprøyte, og kan overføres fra mor til barn ved fødsel og gjennom amming.

Dersom man kommer i kontakt med smittet blod og har et sår, kan viruset komme til i blodbanen og smitte. HIV kan smitte ved ubeskyttet analsex, oralsex og vanlig samleie der kroppsvæske som blod, sæd og skjedesekret blir utvekslet. Alle personer som har sex kan bli utsatt for hivsmitte, uansett alder, kjønn, seksuell legning, religiøsitet og etnisk bakgrunn.


Kilder: Wikipedia, Lommelegen, Ung.no, Nettdoktor, Kondomeriet, WHO