“Jomfruhinna” er en myte

Det er ikke mulig å miste jomfruhinnen ved tampongbruk, trening eller sex. Den finnes nemlig ikke. På tide at myten sprekker?

Har du hørt om skjedekransen

Ikke det?

Forkastet av kjent leksikon

Skjedekransen er en elastisk bindevevsfold som finnes ved inngangen til vagina. Mange tror at kvinner som ikke har hatt samleie, har en hinne over skjeden som brister og blør når hun har sex for første gang. Det stemmer ikke. 

Den omdiskuterte kroppsdelen gikk gjennom en offisiell navneendring i 2017, da Store Norske Leksikon (SNL) valgte å bytte ut det misvisende ordet "jomfruhinne" til fordel for et mer korrekt begrep: Skjedekrans.

Jomfruhinnen finnes ikke

Det mange kaller “jomfruhinnen” er slett ikke en hinne, men heller en tøyelig “hudfold” som kranser seg rundt skjedeinngangen. Skjedekransen kan ikke revne eller bli ødelagt av sex, aktivitet eller tampongbruk. Den er derimot svært tøyelig. Ingen vet helt sikkert hvorfor vi har en skjedekrans, men sannsynligvis er det rester fra fosterstadiet.

Bilderettigheter: RFSU

Umulig å se om noen er jomfru

Skjedekransen varierer i størrelse, form og farge fra kvinne til kvinne – akkurat som neser, lepper og øreflipper. Noen har nesten ingen skjedekrans, mens andre igjen har flere folder og utstikkere. Derfor er det helt umulig å se på en kvinne om hun har hatt sex eller ikke.

Såkalte jomfrusjekker er ulovlig og baserer seg på manglende kunnskap om anatomi, ifølge Helsedepartementet.

Ikke vanlig å blø første gang

Myten om jomfruhinnen lever i beste velgående og brukes fortsatt til å kontrollere kvinners seksualitet i mange deler av verden. I noen kulturer forventes det jomfrublod på lakenet etter bryllupsnatten.

Dette er svært problematisk. For faktisk er det under halvparten som blør første gang de har samleie. Noen kan imidlertid få små sår i skjedekransen eller fra skjedeveggen første gang de har sex, som kan gi en liten blødning. Dette skyldes ofte at man er nervøs, spent i muskulaturen og ikke opphisset nok.

Når en kvinne har skikkelig lyst til å ha sex vil skjeden utvide seg og produsere naturlig glid som hindrer friksjon. Hvis man går for fort frem og ikke blir tilstrekkelig opphisset, kan samleie gjøre vondt og gi en liten blødning. Dette kan faktisk skje når som helst, ikke bare første gang.

Bare en måte å finne ut på...

En sjelden gang kan kvinner oppleve svært stram skjedekrans som nærmest blokkerer inngangen til skjeden. Da kan hun trenge hjelp i form av et kirurgisk inngrep, slik at mensblod kommer ut av skjeden og sex blir mulig.

Andre kan oppleve at det er litt smertefullt å tøye skjedekransen første gangen, men dette er helt individuelt.

Det er bare en måte å finne ut om noen har hatt sex før, og det er å spørre!

Kilder: RFSU, Lommelegen, SNL, NRK, Helsedirektoratet, UNG.no