Glidemiddel og graviditet

Spørsmål: "Minsker man sjansen for å bli gravid om man bruker glidemiddel, og kan jeg bruke glidemiddel under graviditeten?"

Kondomeriet svarer:

Det er ikke vitenskapelig bevist at glidemiddel minsker sjansen for å bli gravid. Glidemiddel vil ikke drepe eller skade sædcellene, men det kan hemme sædcellenes bevegelighet og dermed gjøre det vanskeligere for spermiene å nå frem til egget.

Mange gravide er redd for at glidemidler kan inneholde sæddrepende midler. Disse dreper eller setter ned sædcellenes funksjon. Sæddrepende midler (spermicider) inneholder kjemikalien Non-oxynol 9 (N-9) eller octoxynol. Dette stoffet ble «bannlyst», men ikke forbudt, allerede på 80-tallet. Stoffet irriterer slimhinnene ved at det kan lage små sår i anus og vagina, og kan øke faren for HIV-smitte og andre sykdommer neste gang man har sex uten kondom.

Verdens Helseorganisasjon har tidligere anbefalt å forby dette stoffet, men det har ikke kommet forbud innenfor EU/EØS. Helse- og sosialdirektoratet har vurdert et særnorsk forbud mot kjemikalien. Sæddrepende kremer markedsføres ikke lenger, nettopp på grunn av irritasjonene og den økte smittefaren de kan gi. Kondomer innsatt med nonoxynol-9 selges ikke lenger i Norge.

Ingen av Kondomeriets glidemidler eller kondomer inneholder sæddrepende midler eller nonoxynol-9.

Glidemiddel er et produkt som øker den seksuelle lysten ved å gjøre kontaktflatene, slimhinnene og huden friksjonsfrie og mindre irriterte. Å bruke glidemiddel kan dermed gjøre seksuelle aktiviteter mer behagelig for begge parter under graviditeten. Noen kan oppleve tørrere skjede under graviditeten, og kan trenge ekstra fuktighet. Du kan altså trygt benytte glidemiddel under graviditeten.

Kilder: dittapotek.no, dagbladet.no, Kondomeriet, Store medisinske leksikon, lommelegen.no