Ofte har man spørsmål som man ikke nødvendigvis tør å spørre om. Mange ganger lurer man på hva som er normalt og ikke, og det er ikke alle spørsmål man vil, eller tør, å spørre fastlegen sin om. Her får du servert 10 vanlige spørsmål om sex og seksualitet og vi gir deg svarene i samme slengen.
- Jeg har hørt om g-punktet, men hva er p-punktet?
P-punktet er den mannlige varianten av kvinnens g-punkt, og kalles dette grunnet det at man stimulerer prostata. P-punktet befinner seg ca. 4-6 centimeter inn i endetarmen, og ligger på siden "opp mot magen". Mannens p-punkt er i slekt med kvinnens g-punkt, da prostatavevet hos menn kommer fra de samme utgangscellene som danner en stor del av g-punktet hos kvinner. Stimulering av prostata kan utløse en litt annerledes orgasme enn hva man vanligvis opplever.
P-punktet kan stimulerer med en finger, eller man kan bruke sexleketøy. Husk at anale sexleketøy alltid bør ha en plate eller ring i enden, slik at man får et godt tak i dem så de ikke forsvinner opp i analen. Ringmuskelen er kraftig, i tillegg til at det er et vakuum bak der. Forsvinner det opp, skal det mye til for at man får det ut igjen. I verste fall må det en operasjon til. Derfor, bruk kun egnede analleketøy til dette formålet.
I tillegg må du/dere huske å bruke glidemiddel og god tid. Ringmuskelen bør masseres en liten stund før man prøver å penetrere noe i endetarmen.
- Jeg har noen vortelignende utvekster rundt penis. Hva kan det være?
Det kan være tilstoppede talgkjertler. Disse er i utgangspunktet ment for å være der, da talgen holder glans på penis fuktig. Overdreven vask kan føre til at porene overproduserer talg og dermed blir større enn vanlig. Du kan også ha fått kjønnsvorter. Disse smitter ved samleie. Kjønnsvorter har gjerne et ”brokkoli-lignende" utseende, og kan variere i størrelse, fra å være små som knappenålshoder og til å henge sammen i store klaser. Uansett anbefales det å ta kontakt med legen din, rett og slett for å konstatere om du har en smittsom kjønnssykdom eller om det er noe annet som kan være årsaken.
- Partneren min vet ikke hvor klitoris er. Hvordan kan jeg fortelle ham hvor ”landet ligger” uten å gjøre ham flau?
Du kan hinte forsiktig til ham at om han tar ”der eller der” kjennes det ekstra deilig. Om du har faket orgasme for ham før, er det mulig han vil begynne å stusse om han har stimulert deg på andre steder og du har ”kommet”. Nå i ettertid forteller du ham hvor det egentlig føles godt… Kjøp en godt illustrert bok om sex og samliv, la den ligge lett tilgjengelig på nattbordet eller på badet. Han kommert garantert til å lese i den. Dere kan jo lese den sammen også. Vis genuin interesse for mannens kjønnsorgan og les høyt om kvinnens. Uten å fortelle ham det ansikt til ansikt vil han jo skjønne hvor klitoris virkelig ligger, og kanskje han vil utforske det litt ekstra neste gang..? Uansett er kommunikasjon viktig, så snakk sammen om dette. Slik unngår dere eventuelle andre misforståelser i ettertid også.
- Jeg tror jeg er smittet av en kjønnssykdom. Hvordan sjekker jeg opp dette?
Du tar kontakt med legen din eller en gynekolog og ber om en time. Du blir enten sjekket gjennom en gynekologisk undersøkelse, men man kan også ta blodprøver eller levere urinprøver. Dette kommer helt an på hva man kan være smittet av. Om du aldri har testet deg før, er det greit å få sjekket alt.
Om du er smittet av en kjønnssykdom er det viktig at du får de rette medisinene så snart som mulig. Som jente kan man for eksempel bli steril av Klamydia. Ubeskyttet sex med nye partnere er aldri å foretrekke! Skulle det vise seg at du er smittet, skal du opplyse tidligere sexpartnere om at du kanskje kan ha smittet ham/henne. Be partneren teste seg slik at man unngår smitte fra person til person. Er man voksen nok til å ha sex, må man også være voksen nok til å ta ansvar.
- Hvor ofte er det normalt å ha sex/samleie?
Det er ingen norm for hvor ofte man skal eller bør ha sex, det varierer fra person til person. Noen kan ha sex flere ganger om dagen, andre har ikke lyst mer enn noen ganger i året. Alt er normalt. Er man nyforelsket er det helt vanlig at man har hyppigere sex, enn om man har vært gift i 10 år. Sexlysten kan variere veldig fra person til person, i tillegg til at ytre påvirkninger kan være avgjørende. Stress, årstider, medisiner, graviditet, amming, været osv. kan ha en innvirkning på hvor mye sex man har lyst på. Ergo; det finnes ikke noe fasitsvar på hvor ofte det er normalt å ha sex.
- Hvordan har man god sex uten å ha samleie?
Mange tror dessverre at sex automatisk betyr samleie. Kyssing og oralsex, stryking med fingre, kiling med lette fjær og bruk av vannstrålende på dusjen… Det er mange ting man kan gjøre for å ha det deilig uten å ha samleie! Bruk fantasien og utforsk deg selv og partneren. Hva som føles godt varierer fra person til person, men prøv deg frem og oppdag dine erogene soner.
- Er det normalt at begge får orgasme samtidig?
På pornofilm er det helt ”normalt”… I virkeligheten blir det ofte helt annerledes. Det er jo helt supert om man kommer samtidig, men det skal gjerne en del øvelse til. I tillegg er det er krav at man kjenner partneren sin. Mange gutter (og jenter!) synes det er viktig at jenta kommer først, slik at de også kan nyte hele samleiet mens ereksjonen er på topp. Andre lar typen komme først. Det er helt opp til hver enkelt. Så svaret blir at det ikke er unormalt, men heller ikke veldig vanlig.
- Hvor gammel må man være for å få lov til å kjøpe en vibrator?
Om du vil handle sexleketøy over nett må du være fylt 18 år, og myndig. Om du oppsøker en erotisk butikk, er det som regel ingen aldersgrense for hvor gammel du må være for å handle erotisk leketøy. Mange forretninger har derimot satt en egen aldersgrense for å verne om de eldre kundene, slik at de slipper fnising, peking og latteranfall når de skal kjøpe noe så personlig som for eksempel en vibrator.
Det finnes altså ingen lovbestemt aldersgrense for kjøp av sexleketøy i butikk, men du bør lære å kjenne kroppen din godt før du krydrer opp tilværelsen med leketøy.
En klitorisstimulator en er fin liten sak å begynne med. Jentene i Kondomeriets butikker har god kunnskap om produktene. Om du har spørsmål og lurer på hva som kan passe deg og ditt bruk, vil du få god veiledning.
- Hvorfor skal ikke kondomer oppbevares i lommeboka?
Om kondomer blir oppbevart i lommeboken vil det bli utsatt for slitasje.
Inne i kondompakningen vil kondomet bli "gnukket og gnidd", så lenge det ligger i lommeboken, lomma, en veske eller andre steder hvor det risikerer å ikke ligge i ro, inne i pakken. Dette kan forårsake slitasje på kondomet, som fort kan bli til små hull eller rifter allerede før du åpner den. Da er man plutselig ikke mye beskyttet, verken mot kjønnssykdommer eller uønsket graviditet.
- Jeg og partneren har et problem: Vi bruker ofte kondom, men har egentlig gått lei av det fordi forhuden blir tredd oppover, slik at jeg ikke føler partneren min i det hele tatt! Er det noe vi gjør galt?
Husker du på å dra forhuden tilbake før du setter på kondomet? Om du bare ruller det rett på, vil ikke forhuden ha plass til å "bevege seg".
Om du husker på å dra tilbake forhuden, men det likevel er et problem, kan dere prøve et litt mindre kondom. Det trenger ikke være stor forskjell, men det kan utgjøre mye! Det er mulig at det dere bruker er litt for stort, slik at det samler seg i folder hvor det ikke skal ligge.
Du kan også teste kondombruken ut litt på egenhånd, uten at hun er til stede og dere skal ha sex. Se på hvordan det sitter på penis, og hva som skjer når du beveger forhuden opp og ned. Kanskje du finner ut hva dere eventuelt gjør feil på denne måten.
Skrevet av Kondomeriets tidligere sexolog Kjersti Antonsen, Kondomeriet AS