10 ting alle bør vite om vagina

Vi har samlet ti punkter alle kvinner bør vite om sin egen vagina - og det skader selvfølgelig ikke om menn også kan disse ti.

1. Du trenger ingen rens til vagina. Skjeden liker ikke såpe, den er nemlig selvrensende. Overdreven vask av underlivet vil gjøre mer skade enn nytte.

2. Det er helt greit om de ytre kjønnsleppene henger litt, eller om de beveger seg. Forskere har målt kjønnsleppene hos mer enn 2.000 kvinner, og fant at kjønnsleppene hos de fleste kvinner henger omtrent ¾ av en tomme eller mindre, andre mer. Alle er uansett som de skal være: Her finnes ingen fasit for hvordan de skal se ut.

3. Skjeden skal ikke klø eller lukte. Vær oppmerksom på utflod eller andre typer vaginale infeksjoner. De er ikke livstruende, men kan få deg til å ville ty til rundbørsten. Søk behandling med en gang!

4. “Vulva” er navnet som omfavner alle de utvendige kjønnsorganene du kan se. Klitoris, indre og ytre kjønnslepper og skjedeåpningen som en helhet heter altså noe så elegant som vulva.

5. Klitoris har flere nervetråder enn noen annen del av kroppen din. Åtte tusen, for å være nøyaktig. Så om du ikke har funnet den allerede, kan det være på tide å lokalisere den lille, hettebekledde herligheten.

6. Ingenting kan bli borte i vaginaen din. Den ender ved livmorhalsen, og er altså ingen endeløs vei. Uansett hva du noen gang har hørt: Vagina har en ende.

7. Alle kvinner vil oppleve at væske kan komme ut av skjeden. Med mindre det lukter vondt, kan du ta det helt med ro; det er nemlig normalt.

8. Nyt regnbuen! Vulva kan komme i alle slags farger, eller til og med ha ulike farger på ulike stadier i livet.

9. Tørrhet i vagina er ikke noe som bare kan forekomme under overgangsalderen. Det kan være et resultat av en nedgang i østrogen-produksjonen, som kan komme av overgangsalder, fødsel, amming, stress, medisiner (for eksempel slimløsende middel) og andre faktorer som påvirker kroppen. Heldigvis er det ikke verre enn å benytte seg av den gode hjelperen som heter glidemiddel.

10. Du vil aldri kunne gre eller gjøre noe spennende med kjønnshårene, uansett hvor lenge du sparer. Hårene vokser bare i tre eller fire uker, så de vil aldri bli lange nok.


Kilde: mommypie.com