Tidlig utløsning: Hvordan unngå å komme for fort?

Tid er ikke nødvendigvis en god målestokk for hvor vellykket sexen er, skriver sexologen!

«Kjæresten min sliter med å komme alt for fort. Vi har prøvd alt fra numbing creams til pauser i akten, holde rundt penis når han holder på å komme, osv men ingenting hjelper. Vi har vært sammen i 8 år og han kommer like fort nå som da vi møttes. Det går for det meste greit for meg, men kan være litt frustrerende til tider. Han kan aldri "ta meg hardt" uten at han kommer med en gang, og vi må alltid ta det veldig rolig. Har du noen tips til hvordan vi kan løse dette? Han sliter med veldig dårlig selvtillit pga denne situasjonen, så mye at han til tider blir i dårlig humør etter at vi har hatt sex. Han er enda ung, 27 år gammel, men han føler han enda ikke har opplevd den ultimate sex-opplevelsen fordi han kommer så fort», skriver kvinne (26).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei Kvinne 26.

Takk for spørsmålet ditt. 

Du skriver ingenting om hvor lenge han faktisk klarer å holde, men uansett så er tid ikke nødvendigvis en god målestokk for hvor vellykket sexen er. På den andre siden er det helt klart slitsomt og frustrerende for de det gjelder, når han kommer før det hele omtrent har startet.

Tidlig sædavgang er et veldig vanlig seksuelt problem blant menn, og kan ha ulike årsaker. Derfor kan det være greit å diskutere problemet med legen sin og få en vurdering med tanke på om han skal utredes. Det kan være aktuelt med blodprøve for å sjekke hormonforstyrrelse, prøver for å sjekke om det er betennelse i prostata eller infeksjon i urinrøret eller om problemet kan ha en nevrologisk forklaring. I noen tilfeller kan man også finne en sannsynlig arvelighet i problematikken.

Mange menn som sliter med dette på grunn av overfølsomt penishode. 

Andre årsaker kan være måten han har laget seg et seksuelt mønster – for eksempel via måten han (tidligere) har onanert på – for eksempel om det måtte skje fort for ikke å bli oppdaget, eller det kan handle om skam eller prestasjonsangst.

Det er flere måter å trene seg opp til å holde igjen utløsningen, og akkurat hva som vil hjelpe for han, er vanskelig å si, og det kan ofte være fint med oppfølging av en fagperson. I min praksis benytter jeg gjerne hypnoterapi (hypnose) for å hjelpe personer med dette problemet.

Trene bekkenbunnsmuskulaturen
De rette musklene finner han ved å stoppe urinstrålen når han tisser, og så trene disse musklene hver dag ved å knipe i ca. 3 sekunder og slappe av i ca. 5 sekunder med 10 repeteringer. Han skal ikke bruke rumpe- og lår-muskulaturen når han kniper. To ganger om dagen i noen uker vil gi effekt, men jeg anbefaler at han fortsetter med denne treningen uten noen sluttdato.

Start-stopp-klem-trening
Gjort på riktig måte, er dette en effektiv behandling for tidlig sædavgang. Han trener seg opp til å registrere når sædavgangen nærmer seg, slik at han kan stoppe og utsette den.

Han kan trene selv ved å onanere til han kjenner at utløsningen nesten er der. Stans så all bevegelse/stimulering og klem penis mellom fingrene, over eller rett under penishodet, slik at han hjelper til med å avbryte utløsningsrefleksen. Hold dette grepet inn til han kjenner at han har kontroll igjen. Så fortsetter han onaneringen til utløsningen nesten er der igjen, stopper, klemmer før han igjen onanerer. Øk antall ganger han stopper og klemmer før han lar utløsningen komme, i takt med at han klarer å få bedre kontroll. Etter å ha praktisert denne metoden en tid, vil han sannsynligvis ikke lengre trenge å gjøre klemmeteknikken – og han har da lært seg en teknikk han kan benytte i samleiesituasjonen også. 
Øvelsen kan med fordel gjøres sammen med deg, der han eller du gjør klemmingen og stimuleringen fortsetter først når han har kontroll igjen. 
Om han kommer for fort også når han onanerer, kan han forsøke å endre måten å onanere på, for eksempel endre hånden han bruker, rytme, styrke i grepet eller med/uten glidemiddel. Se om han finner en ny måte å onanere på som gjør at han holder lengre.

Bruke kondom
Kondom kan dempe følsomheten og dermed utsette utløsningen.
Eventuelt kan dere prøve et kondom innsatt med bedøvelseskrem på innsiden, for eksempel Durex's performa. 

Bedøvende krem 
Du skriver at dere har forsøkt numbing creams, men jeg vil heller anbefale at han forsøker et rent bedøvende middel, som kanskje kan sette ned følsomheten enda mer, Det kan på den måten hjelpe bedre til å forsinke ejakulasjonen, særlig for de som har overfølsomt/sensitivt penishode. Han kan for eksempel prøve Xylocain krem 5% som han smører på penishodet 10 – 30 minutter før samleie. Om dere skal ha samleie uten kondom, må penis vaskes godt før penetrasjon. Xylocain fås kjøpt uten resept på apotek. 

Medikamenter 
Det finnes også medikamenter som kan virke slik at sædavgangen forsinkes. Disse er reseptpliktig – han må få resept av fastlegen din. Hvilket medikament han kan og bør forsøke, må avgjøres i samråd med legen da de har bivirkninger, og det er sykdommer og tilstander som gjør at noen ikke kan bruke ulike medisiner. Husk at ingen medikamenter vil kunne helbrede han, men de vil kun fungere som et hjelpemiddel over en liten periode.

Ellers er andre råd at han får en utløsning fort og deretter ta en pause til han er klar igjen. Da kan han kanskje holde lengre. Kanskje kan det hjelpe at du er nærmere orgasme ved å bruke mye tid bare på stimulering deg før dere starter samleiet. På den måten kan dere ha sex over lengre tid og begge få mer nytelse, selv om selve samleiet ikke er så langvarig.

Håper noe av dette er til hjelp for dere.

Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.