Sexlyst er noe som varierer gjennom livet, og som man dermed må akseptere at det går opp og ned med, skriver sexologen.
«Jeg og samboeren har vært sammen i 10 år og vi har 1 barn sammen. Kjæresten min er 31 år og mangler sexlyst. Det er ikke snakk om manglende sexlyst i perioder, men konstant. Han kjenner sjeldent på lyst og han tar derfor aldri initiativ til sex. Han er selfølgelig med når jeg vil, men jeg har i det siste følt at han har pliktsex med meg. Dette begynner å tære på forholdet. Jeg kjenner jeg blir usikker på meg selv og begynner å lure på om det er meg det er noe galt med. Er jeg ikke tiltrekkende nok? Han sier selvfølgelig at det ikke har noe med meg å gjøre og at det alltid har vært slik. Han har snakket med fastlegen ang manglende sexlyst og fikk også sjekket testosteronnivået sitt. Testosteronnivået låg litt under midten. Han har ingen hårvekst på kroppen. Han er tynn, har lite skjegg og som han sier selv «jeg føler meg så lite mann.» Fastlegen har forsøkt å henvise han flere ulike steder. Men ingen ønsker å ta han inn pga testosteronnivået. Jeg synest dette er trist, for det handler vel like mye om hvordan en føler seg? Etter at fastlegen har forsøkt å henvise oss til både kommunale og private steder, så foreslår han at vi selv skal kontakte en sexolog. Vi har snakket om dette. Og fra min mann sin side så er dette uaktuelt. «Vi klarer oss uten hjelp». Men dette er jeg ikke sikker på lenger.. vi er unge og vi har sex kanskje 1 gang hver 3. mnd. Ofte kan det ta lenger tid mellom hver gang også. Å holde penisen erigert under samleie er også ofte et problem. Jeg er rådvill. Jeg elsker mannen min. Skal jeg akseptere et liv uten sex eller er det mulighet å få hjelp? Jeg tar meg selv i fantasere om å ha sex med andre menn, noe jeg synes er veldig ubehagelig. Dette er vanskelig å prate om.. for er det ofte man møter på menn uten sexlyst? Er ikke det slik at de fleste menn ofte er sprengkåte og hingster i senga? at de fleste menn får erigert penis av å se en naken kvinne? det er værtfall ofte slik menn blir fremstilt- og det gjør det ekstra vanskelig å prate om», skriver dame (26).
Sexolog Siv Gamnes svarer.
Hei dame 26, og takk for spørsmål fra deg.
Det er mange ulike årsaker til at sexlysten er lav hos en person, og for å kunne gjøre noe med det, er det viktig å forsøke å finne ut hvorfor det er slik. Nå har jo dere, utifra det du skriver, forsøkt å finne årsak ved hjelp av fastlegen, men ikke funnet noen.
Sexlyst er noe som varierer gjennom livet, og som man dermed må akseptere at det går opp og ned med. I noen perioder er den lav, i andre perioder høyere – sånn er det for de fleste. Også menn! Det er en myte at menn alltid er klar og blir kåte av omtrent ingenting. Det er mange menn som sliter med sexlyst – kanskje særlig på grunn av press om prestasjon.
Det første rådet til alle som sliter med sexlyst, er å oppsøke legen sin for en sjekk. En undersøkelse og blodprøve kan gi svar på om problemet har en fysisk forklaring. Du skriver at din kjæreste har tatt hormonstatus, og eneste funn er litt under middels nivå av testosteron.
Når det fysiske er sjekket – og sjekket ut, sitter man igjen med at problemet sannsynligvis ligger på det psykiske/emosjonelle planet. Og her finnes det virkelig en jungel av ulike årsaker.
For å nevne noen – i veldig korte trekk;
Det kan være snakk om prestasjonsangst (eller stressrelatert årsak) på ett eller annet plan; for eksempel forventningspress fra seg selv eller fra partner, eller tidligere opplevelser der kroppen har sviktet/ting ikke har funket. Eller generell misnøye med kroppen, noe som det kan høres ut som han er (ref. lite mann)?
Det kan også skyldes kontrollbehov. Sexlyst, ereksjon og orgasme er ikke viljestyrt, og om man forsøker å kontrollere det, vil man ikke klare å gi seg hen, med det resultat at det gjerne uteblir eller blir veldig krevende å oppnå.
Tenningsmønsteret kan også være en årsak. Noen har ikke klart å bli kjent med sitt eget tenningsmønster – av ulike årsaker. Andre kjenner sitt tenningsmønster, men oppfatter det selv som unormalt og dermed tør de ikke hente det fram sammen med en partner. Og om tenningsmekanismen undertrykkes, vil også sexlysten utebli.
Noen som tilsynelatende sliter med lav sexlyst, har egentlig masse sexlyst, men klarer ikke av ulike årsaker å dele den med partneren sin – eller den er kanskje ikke rettet mot partner.
Den seksuelle utviklingen man har hatt fra man var barn, kan også ha betydning. Synet man har fått på seksualitet via omgivelsene, mangel på aksept, tabuisering, skam, redsel og eventuelle tidligere traumer – alt kan forstyrre og hindre personen i å hente fram og kjenne på de seksuelle følelsene.
Det finnes enda flere grunner, og det er umulig å nevne alt her. Det er også umulig, bare ut ifra det du skriver, å si noe mer eksakt om hva det er som kan hjelpe kjæresten din og deg.
Om jeg skal komme med et konkret råd, vil det være at han oppsøker en annen lege for en second opinion, og får tatt nye blodprøver som inkludere mer enn bare hormoner.
Jeg tenker også at fastlegen kanskje burde vurdere å la han prøve tilskudd av testosteron (han trenger ikke henvises noe sted for det). Sannsynligvis vil det ikke gi ønsket resultat, men man ser hos enkelte som ligger i nedre nivå at referanseverdien – at de kan ha (noe) effekt av tilskudd. Verdt å forsøke!
Du skriver at han ikke mener at dere trenger å snakke med fagperson/sexolog. Siden du har begynt å fantasere om andre, og du begynner å bli usikker på hele forholdet, tenker jeg at du må være ærlig overfor han på det, slik at han kanskje skjønner at samtale med noen vil være hensiktsmessig for dere/han.
Det er ikke alltid man finner en eksakt årsak, men for mange hjelper det bare å få snakket med noen utenforstående som kan lytte og komme med råd underveis.
Håper dette er til hjelp for dere.
Lykke til!
Vennlig hilsen Siv Gamnes.
- Nysgjerrig på vårt ekspertpanel? Bli bedre kjent med dem her!
- Du finner flere spørsmål og svar på «spør eksperten».
- Har du et spørsmål du vil stille våre eksperter? Send inn ditt spørsmål til oss!