Sexlyst: Manglende sexlyst etter bruk av prevensjon

Det er veldig få medikamenter vi benytter oss av i hverdagen som har noen særlig positiv innvirkning på seksualiteten vår, forklarer sexologen.

«Jeg har kjent på manglende sexlyst med min samboer (vært sammen i kun ett år). Vi gjennomgikk en del saker ila 2019 og etter dette satt jeg inn en hormonspiral (jaydess) og har etter det manglet totalt sexlyst og blir ikke våt. Dette er høyst problematisk da jeg føler det ikke er riktig for meg å ha det slik, og han føler på det samme - i tillegg til å føle at han ikke er tilstrekkelig nok for å tilfredsstille mine seksuelle behov. Før oppnådde jeg ikke mye orgasme, men noen få ganger gjorde jeg det - utenom når jeg masturberte alene i dusjen. Nå derimot er der absolutt ingen lyst og våthet hos meg, og det er veldig problematisk for oss begge og kan potensielt ødelegge forholdet om det ikke ordner seg i det lange løp. Han er selvsagt tålmodig, men jeg føler meg litt udugelig og mister enda mer lysten på å ha sex og håpet etter en orgasme er så godt som vekke. Hva skal jeg gjøre?» spør kvinne (23).

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 23.

Dersom problemet med manglende sexlyst startet med hormonspiral, synes jeg det er der vi burde starte. Du forteller jo om en trøblete start, som helt klart kan være med på å skape en form for psykologisk sperre, men dersom man tilfører nye legemidler, så er det alltid der vi starter. Gå til fastlegen og fortell hvordan det hele henger sammen og rådføre deg om det ikke ville vært lurt å prøve noe mindre inngripende prevensjon. Det er veldig få medikamenter vi benytter oss av i hverdagen som har noen særlig positiv innvirkning på seksualiteten vår, og når vi tilfører hormoner, er det risiko for at seksualiteten vår kan bli påvirket negativt både i forhold til lyst og prestasjon.

Det kan tenkes at det blir bedre på sikt med spiralen også da det kan virke som om det er ganske kort tid siden du fikk den, men det kan legen gi deg svar på. Dersom dere finner ut at du skal prøve ut nye prevensjonsmidler, vil jeg anbefale at dere først tester med kondom. Det vil ikke påvirke din kropp i samme grad, og det kan gi dere en referanse dersom du skal prøve ny type spiral eller p-piller.

Dersom det fortsatt ikke har blitt noen bedring (som jeg tror og håper det har blitt), foreslår jeg at dere oppsøker en sexolog eller terapeut med sexologisk kompetanse, og ikke bruk for lang tid med å oppsøke en heller. Problemer av denne sorten løses lettere dersom man tar tak i de tidlig.

Lykke til!

Mvh Thomas.