Sexlyst: Kjæresten mistet plutselig sexlyst. Hvordan kan hun hjelpe?

Det at «menn alltid har lyst og alltid er klar for sex», er en myte. At mannen har nedsatt sexlyst er ikke så uvanlig, skriver sexologen.

«Jeg har vært sammen med kjæresten min i litt over ett år, og vi har hatt det kjempe fint. Han er veldig flink til å fortelle meg hvor mye han elsker meg, men utover det er lite kjærlighet hvis jeg kan si det sånn. De første månedene var helt fantastiske.. vi hadde masse sex, gjorde ting sammen og koste oss veldig mye sammen, men plutselig i oktober sa det helt stopp. Vi hadde sex en gang i mnd fra okt-des, men etter det har det ikke vært noe. Altså, ingenting. Hvis jeg prøver å prate med han om det, blir han bare sur, eller svarer "vet ikke". Han har heller ikke noe forståelse for hvorfor jeg "trenger" sex. Jeg er ikke en person som trenger sex hver dag eller mange ganger i uken, men helt klart mer enn en gang i året, rett og slett pga litt behov for intimitet og ikke minst bekreftelse.. Når jeg søker litt rundt på dette problemet, gjelder det nesten alltid "hvis kvinnen har mistet sexlyst" eller fra hans sitt ståsted. Jeg lurer litt på hva jeg kan gjøre, som kjæresten hans?. Jeg merker at dette tar veldig på nå, og prøver nå å finne riktig "fremgangsmåte".. Jeg har virkelig ikke lyst til å slå opp, men det går naturligvis utover hvordan jeg har det.. Jeg prøver forresten ikke å mase.. nå er det to mnd siden jeg sist tok det opp, og fem måneder siden jeg prøvde meg på noe som helst seksuelt.. Skal jeg foreslå å dra til sexolog (evt hvordan)? Hvordan kan jeg hjelpe han?» spør kvinne (25).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei kvinne 25.

Det er mange som automatisk tenker at det er kvinnen som «er problemet» når et par sliter med sexlyst, men jeg opplever at jeg omtrent like ofte blir kontaktet av par der det er mannen som gjør at de sliter. Slik du opplever at dere har det, er derfor ikke så uvanlig som du kan få inntrykk av når du søker på nettet. 

Når sexlysten forsvinner så «akutt» som du gir uttrykk for at det skjedde med han, er det ofte fordi det plutselig skjer noe med han eller rundt han. Så forsøk å tenke tilbake til den perioden i oktober da endringen kom – Var det noe som skjedde da? Jobb? Familie? I forbindelse med samleie med deg? ... 

Det er forståelig at denne endringen gjør deg frustrert og usikker. Det er helt klart vanskelig for deg å forholde deg til noe du ikke forstår hvorfor det har blitt sånn, og som du savner.

Du skriver at han bare blir sur og avvisende når du forsøker å ta det opp med han. Det er også forståelig, fordi dette er helt sikkert noe han også opplever som et stort problem, og ikke vet hvordan han kan løse. Kanskje er det vanskeligere for menn enn kvinner når sexlysten blir borte, fordi myten, som du får bekreftet i media og på nettet, er at «menn har alltid lyst, og er alltid klar for sex».

Det er vanskelig å gi deg råd om hvordan du kan hjelpe han, uten å vite mer om situasjonen, om dere begge og parforholdet. Siden du har forsøkt å snakke med han alene uten hell, og det nå har gått såpass lang tid, vil jeg anbefale deg å forsøke å få han med til en sexolog – eller at han går alene. Det er utfordrende å jobbe med sexlyst-problematikk, og det kan være vanskelig å finne riktig løsning for dere, uten at dere får hjelp med det. 

Ta vare på deg selv! Og lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.