Sexlyst: Kan soppinfeksjon i underlivet påvirke sexlyst?

Det er mange grunner til at sexlysten vår kan reduseres. En lang periode med infeksjon, kan være en medvirkende faktor, mener Helsebroren.

«Jeg har slitt med soppinfeksjon i underlivet en god stund (rundt 1,5 år), som kommer og går i perioder. Har merket i det siste at sexlysten er liten i forhold til typen min sin sexlyst og i forhold til lysten min før denne infeksjonen oppstod. Lurer dermed på om infeksjonen kan være grunnen for dette?» spør dame (20).

per-arthur-svarer-riktig.jpg

per-arthur-portrett.jpgHei, dame 20. Takk for spørsmål!

Det er mange grunner til at sexlysten vår kan reduseres. Gjennom livet er det normalt at sexlysten svinger, dette har med at hverdagen, jobb, familie og den generelle livskvaliteten er med på å påvirke sexlysten vår. Elementer som stress og bekymring er ofte den største drepen av sexlyst.

Det at du har hatt en lang periode med infeksjon, kan være en medvirkende faktor til din opplevde reduserte sexlyst. Å gå med en slik infeksjon kan være smertefullt, irriterende og gjøre noe med selvfølelsen vår. Hvis du opplever en redusert selvfølelse knyttet til infeksjonen, kan det være viktig, hvis du nå er ferdig med infeksjonen, at du blir kjent med ditt friske underliv. Da både alene og med partneren din. Rett og slett erfare at underlivet er som det skal være og ikke plages av infeksjonen.

At du og partneren din har ulik sexlyst er også veldig vanlig, her kan kjønn opplagt spille en rolle. Da det er blant annet hormonet testosteron som biologisk skaper kåthet og dermed en sexlyst. Menn har mer testosteron enn kvinner og da kan det gjerne oppleves en skjevhet i de fleste par som består av en mann og kvinne. Men alle mennesker blir påvirket av stress og livets utfordringer. Og disse er oftere en større årsak til en redusert sexlyst enn de biologiske faktorene i oss.

Noe som kan være en god hjelp i dette, er at du og partneren din snakker sammen om dette, og får en forståelse av hverandres lyster og utfordringer. Er det ikke en slik kommunikasjon, kan det bygges et element av frustrasjon mellom dere og det vil ikke ha en positiv effekt på en allerede redusert sexlyst. Det skal jo tross alt være lystbetont å ha sex og ikke først og fremst en pliktfølelse.

Det vil også være viktig å ikke prøve å strekke seg etter et mål med å nå en sexlyst som en gang har vært der. Du er i forandring både biologisk og sosialt. Den nye hverdagen og de utfordringer det bærer med seg vil, også kunne påvirke oss. Det er dermed viktig å ta høyde for forandringer i livet og akseptere til en grad at vi forandrer oss i takt med de andre forandringene. Det er ikke sagt at du ikke kan oppleve en markant større sexlyst senere i livet enn den du hadde før infeksjonen. Men det er igjen mange faktorer som er med å påvirke dette.

Snakk sammen du og partneren din om hvordan livet er utenfor sengen også. Har du mye stress og bekymringer er det viktig at dette blir tatt opp. Sex er en overskuddsaktivitet i hverdagen. Har man manglende overskudd, blir det også mindre lyst på sex. Fokuser på hele livet ditt sammen med partner. Infeksjonen kan være en av mange årsaker til det du opplever. Ta høyde for trening, søvn, sosial glede og en mestring i jobb eller studie. Det er litt som å utforske seg selv og lære om hvordan kroppen og sinnet reagerer på det miljøet vi tilhører. Finner vi en ro i denne lærdommen og kan erfare den i trygge omgivelser, blir det også lettere å legge fra seg stress eller identifisere de aspekter i livet som skaper hindringer for oss, som da redusert sexlyst.

Men uansett hva du kommer frem til, er det viktig å også akseptere at sexlyst er individuelt. Du skal ikke strekke deg til en sexlyst som er utenfor det du er komfortabel med. Din lyst på sex er også din lyst på sex, det er ingenting galt i det.

Lykke til!

Hilsen Helsebroren.