Når det gjelder å miste sexlyst, er det sjeldent én årsak til det, men heller mange små og store faktorer i livet, skriver Helsebroren.
«Jeg er en jente på 20 år som har mistet sexlysten. Jeg er i et forhold med en fantastisk mann, og vi har vært sammen i et år og et par mnd. Jeg har tidligere hatt p-stav som prevensjon i nesten 3 år, men på grunn av mye ubehag fjernet jeg denne for rundt en mnd siden, og har begynt på pillene Melleva. Når jeg hadde staven hadde jeg ekstreme humørsvingninger, blødninger alt fra 25-28 dager i strekk, tørrhet i skjeden, og fler bivirkninger. Jeg har også mistet sexlysten gradvis, frem til en veldig god stund tilbake siden hvor jeg mistet den helt. Jeg var glad i sex med min kjæreste og jeg onanerte flere ganger i uken, men nå har det kommet til et punkt der jeg ikke har lyst på sex, og jeg kan heller ikke huske sist gang jeg onanerte. Jeg syntes fortsatt at dette er godt, men jeg blir ikke kåt eller har noe særlig lyst. Jeg elsker å kysse på, og kose med kjæresten min, men det blir liksom bare det. Jeg kan gledelig hjelpe hos han, men det stopper der. Jeg har ekstremt lyst å få dette tilbake, for jeg liker sex og jeg har lyst til å ha lyst på sex, men i dette øyeblikket er det ikke slik. Jeg sover 8 timer + hver dag, jeg spiser godt, jeg drikker godt og er i bevegelse hver eneste dag. Jeg stresser ikke lengre, og føler meg også i mye bedre form nå når jeg fikk fjernet p-staven. Kan det hende at jeg har for lite østrogen/testosteron i kroppen? Jeg er ofte veldig sliten i tillegg», skriver jente (20).
Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.
Hei jente 20, takk for spørsmål!
Dette kan jeg godt forstå er vanskelig og frustrerende for deg. Å oppleve å få redusert sexlyst eller miste den helt er noe som kan påvirke selvbildet og selvtilliten vår på en ganske negativ måte. Når det gjelder å miste sexlyst, er det sjeldent én årsak til det, men heller mange små og store faktorer i livet.
Det første jeg tenker på, som kan være en av faktorene, er byttet du har gjort med prevensjon. Valget ditt om å fjerne p-stav pga ubehag og de bivirkningene som du beskriver var nok et godt valg. Hvis du hadde alle de problemene etter 3 år, har du vært ganske tålmodig og gitt det en sjanse. Men å bytte til nytt prevensjonsmiddel, som for eksempel Melleva som du har gjort, vil innebære at du kan få de ufarlige, men plagsomme bivirkningene av å starte på et nytt prevensjonsmiddel. Av disse bivirkningene så har du opplevd en del av dem allerede med p-staven. Men blant disse er også tap av sexlyst. Denne bivirkningen og de andre pleier på et gjennomsnittlig grunnlag å gå over etter cirka 3 mnd, men tapet ditt skjedde før byttet og det er som sagt ikke koblet til en faktor. Men byttet av prevensjon kan være en bidragsyter. Andre faktorer som oftest kobles til tap av sexlyst er endringer i livssituasjon, da enten bytte av jobb, studie, dødsfall osv. Men også utvikling eller endring i parforhold. Typisk for et forhold er at vi får flere roller i forholdet, og etter hvert som det varer, kan dette kan gjøre at den seksuelle rollen få mindre mental plass i forholdet. Bruk av medikamenter som endrer hormonbalanse, da eksempelvis antidepressiva, kan også ha en effekt som minsker sexlysten.
Men kanskje den største og gjerne mest kompliserte årsaken til tap av sexlyst er dårlig emosjonell og mental helse. Følelser av nedstemthet, stress og uro er ofte medvirkende faktorer i slike situasjoner.
Du skaper et godt bilde av deg selv i spørsmålet som gir svar. Du trener hver dag og har et godt kosthold. Du sover bra og føler deg i god form. Dette er selvfølgelig bra. Du beskriver et godt forhold, hvor det tilsynelatende virker som at det er kroppslig nærhet og kjærlighet til tross for at du har det som du har det. Men det vil uansett være viktig at du og kjæresten din snakker om hvordan du har det da det kan gi deg en trygghet på at du ikke skal føle på ekstra press i situasjonen. Du sier at du ikke stresser lengre, og hvis det er tilfelle, vil jeg gjerne vite hvordan du har klart å eliminere alt stress. Du skjønner kanskje at jeg er litt ironisk her. Da stress er en del av hverdagen vår. Selvfølgelig i ulike grader og typer av stress. Noe stress er faktisk sunt, hvis vi klarer å bruke det riktig, men for både kvinner og menn er stress gjerne det som oftest setter en stopper for ønsket om å ha sex.
Så se litt på livet ditt. Har det vært en periode med mye stress den siste tiden, eller ligger det stress mot fremtiden du kanskje ikke helt er bevisst på? Eller er det små nivåer av stress som har bygget seg opp over tid, kanskje som følge av den manglende sexlysten? Det er ikke alltid vi er bevisst på dette før vi har tatt et overblikk i hvordan livet vårt er og hvordan vi jobber for å nå de mål vi setter oss.
Mangel eller reduksjon i hormonnivå som testosteron og østrogen vil også kunne spille inn på sexlysten slik du spør om. Her har hormonene ulike egenskaper. Østrogen vil blant annet gjøre at du blir våt under stimulering. Men testosteronet er det som skaper lysten for å bli stimulert. Så det kan også være en faktor.
Det er også viktig å huske på at seksualiteten vår ikke er en fastsatt del av oss. Den utvikler seg hele livet, da ikke bare i hva som tenner oss. Men også hvordan og hvor ofte vi blir tent.
Helt på slutten sier du at du ofte føler deg sliten. Her er det også mange grunner som gjerne gjør at du har det sånn. Og som også gir meg en større grunn til å si at du kanskje skal se litt på hvordan hverdagen og livet ditt er. Husker du å gi deg selv pauser hvor du bare dyrker deg selv for hvem du er nå? Da selvfølgelig uten å tenke på alt en burde gjøre og utvikle dårlig samvittighet for at du tar en pause. Det å være sliten gjør at vi ikke vil eller orker å ha sex, da sex som oftest er en overskuddsaktivitet.
Det ble kanskje litt mye forskjellige ting å tenke på med dette svaret, men det er som sagt fordi det er mange faktorer sammen som kan være årsaken til situasjonen din. Et godt sted å begynne er med deg selv og se hvordan du har det med deg selv i livet ditt, for da å kanskje komme med noen tiltak som kan bidra til en positiv endring. Men det kan også være en ide å ta turen til en lege. Da kan du gjerne få kontrollert om det er noe på det fysiske plan som må gjøres noe med. Om det viser seg å være det, så vil det uansett ikke skade å se på den mentale delen av hvordan du egentlig har det.
Uavhengig om når du får lysten tilbake og i graden du får den tilbake, så er det viktig at du gir deg selv rom for å løse dette. Du er ikke alene i det og det er mer vanlig enn vi gjerne tror.
Elsk deg selv og så vil du, etter hvert som små utfordringer løses, også gjerne kjenne på at du ønsker å bli elsket med igjen.
Lykke til!
Hilsen Helsebroren.
- Nysgjerrig på vårt ekspertpanel? Bli bedre kjent med dem her!
- Du finner flere spørsmål og svar på «spør eksperten».
- Har du et spørsmål du vil stille våre eksperter? Send inn ditt spørsmål til oss!