Sexlyst: Hvordan få partneren til å få mer lyst på sex?

Det er ikke helt uvanlig at lysten til å ha sex avtar noe etter hvert, ifølge sexologen.

«Jeg har vært sammen med kjæresten min i over 1 år. I starten av forholdet vårt hadde vi mye sex. Nå i dag kan det gå to-tre uker mellom hver gang vi har sex og det er alltid jeg som må ta initiativ til dette. Han sier ofte at han bare er sliten og ikke orker å ha sex, men jeg lurer på om det er noe annet også? Han har ikke potensproblemer eller andre plager under samleie. Jeg føler at han kanskje ikke er interessert i å ha sex med meg, men dette benekter han. Jeg ønsker å mer nær intim kontakt. Vi er begge i 20-årene. Tenker at vi fortsatt er såpass unge at sexlysten burde være der. Hva tror dere at dette kan skyldes og har dere noen tips til hva jeg evt. kan si eller gjøre for at han kanskje vil ha sex oftere eller tar mer initiativ?» spør kvinne (21).

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 21.

Det er ikke helt uvanlig at lysten til å ha sex, eller i hvert fall like mye sex som man hadde helt i begynnelsen, avtar noe etter hvert. Hvis vi ser bort fra at det er noe dere imellom, som blir litt vanskelig å svare på uten mer informasjon, kan jeg være enig i at dere kanskje er noe unge for at det dabber av såpass relativt tidlig i forholdet. Hvis sexlysten droppet over natten, er det lurt å sjekke opp hos lege om hormonbalanse og alt annet er på topp. Det kan også være greit å sjekke om det er noe som bekymrer han i hverdagen, om han har noen form for depresjon, om han har begynt på noen nye medisiner."

Som du forstår kan det være mange årsaker til at lysten uteblir. Dersom dere klarer å utelukke det fysiologiske og det situasjonelle, kan dere gjerne prøve en metode som heter sensitivitetstrening. Det er en av de mest brukte metodene som er et treningsprogram og er utviklet av Masters og Johnson som forsket på seksualitet i USA fra midten av 50-tallet og helt opp til 1990. Det er faktisk produsert en HBO tv-serie om dem som heter «Masters of sex» som jeg kan anbefale for de som har lyst til å se hvordan de jobbet.

Treningsprogrammet kalles sensitivitetstrening eller sanseøvelser, og er et program for å få tilbake seksuell lyst. Treningen kan også hjelpe til med å få bedre parfølelse, samhandling og kommunikasjon. Treningen går ut på å bruke tid, bli kjent med egne og partnerens erogene soner, og til å prioritere seksualitet. Man skal sette av minst en time hver trening og gjerne bytte på å ta initiativ til treningen.

Den tiden sensitivitetstreningen foregår har paret totalt samleieforbud. Det er meget viktig at samleieforbudet overholdes. Seksuell tilfredstillelse av partner som går utenfor programmet, innstilles til treningen er over. Eventuell tilfredstillelse kan selvsagt foregå for egen hånd. Øvelsen går ut på at dere koser med hverandre mange ganger, over lengre tid, uten at kjønnsorganer berøres. Dere bør helst sette av tid til trening minst to ganger i uka.

Bli enige om et tidspunkt for treningen, og avsett uansett minst en halv time til hver. Sørg for at dere er alene, og at ingen kan avbryte dere. Trekk ut kontakten til telefonen og slå av mobilen. En tur i dusjen eller i badekaret er en god og avslappende begynnelse. Etterpå går dere til et godt oppvarmet rom (dere skal være nakne i minst en time, så 20 grader blir snaut). Tenn gjerne stearinlys og sett og om ønsket dempet avslappende bakgrunnsmusikk. Mange synes stemningen blir mer avslappet om de tar et glass vin, eller en drink med eller uten alkohol. Hvis man velger alkohol, bør man kun ta et glass da litt alkohol kan hjelpe en å slappe av, mens mye alkohol hemmer en fra å kjenne de forskjellige berøringene.

Den ene starter som massør, den andre skal bare ta imot. Den som tar imot legger seg på magen i en så behagelig posisjon som mulig på et litt høyt bord, til nød i en seng eller på sofaen. Bruk puter med håndklær over som underlag. Massøren tar litt lotion, krem eller massasjeolje (oppvarmet) og sprer over partnerens rygg, rumpe og lår. Smør gjerne inn hele baksiden av kroppen helt ned til føttene. Begynn med å stryke og massere partneren med lange gode tak. Stryk så opp, ned og rundt i sirkelbevegelser med varierende trykk. Du kan bruke inner- og yttersiden av hånda, fingertuppene og neglene så lenge det kjennes godt. Start øverst med hodet og arbeid deg nedover.

Den som blir massert skal uttrykke når de ulike måtene å bli berørt på kjennes godt. Massøren tar det med ro og utforsker alle deler av hudoverflaten foruten de erogene sonene, for så å konsentrere seg mer på de områdene som partneren gir uttrykk for gir mest nytelse. Etter at ryggen og hele baksiden av kroppen kjennes god og avslappet, er det på tide og snu framsiden opp. Påfør lotion, krem eller massasjeolje. Partneren gir så framsiden den samme gode masseringen som baksiden av kroppen fikk. Begynn med hodet og fortsett helt ned til tærne. Den som blir massert skal ikke konsentrere seg om noe annet enn å slappe av og kjenne etter hvordan kroppen føles, og komme med beskrivelse av hvordan berøringen kjennes. Deretter bytter dere plass. Det blir massørens tur til bare å nyte.

NB: Om en av dere i dette stadiet av treningen blir tent, anbefales det at stimuleringen avbrytes, og at dere går over til mer nøytrale områder på kroppen. Treningen kan varieres med ikke bare å bruke hender, men også ved bruk av andre materialer mot kroppen, som for eksempel et tynt silkeskjerf som dras lett over huden.

Øvelsen skal ikke være noen ren massasje, men forskjellige berøringer på hele partners kropp. Det anbefales på det sterkeste at øvelsen gjøres i sammenheng med veiledning fra terapeut.

Lykke til!

Hilsen Thomas.