Sexolog Siv Gamnes svarer på spørsmål for Kondomeriet om sexlyst

Sexlyst: Hva kan man gjøre når man mister sexlyst i parforholdet?

Hva kan man gjøre når én i parforholdet opplever manglende sexlyst? Sexolog Siv Gamnes kommer med råd.

«Jeg har i løpet av det siste året eller 2 merket at jeg ikke har lyst på sex mer i den forstand at jeg merker det fysisk i kroppen. Jeg har svært lyst på sex generelt med tanken. Til informasjon har jeg skiftet prevensjonmidler fra stav til p-piller, men merket ingen forskjell og jeg er i et 3 år langt forhold. Forholdet har gjort meg mer selvsikker og vi har det bra! Ingenting har skjedd som skulle ha påvirket sexlysten derfor skjønner jeg heller ingenting. Værsåsnill hjelp, gjerne gi noe tips!» skriver jente (21).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei jente 21, og takk for spørsmålet ditt.

Variasjon i sexlysta er svært vanlig. Noen ganger er den høy, andre ganger lav. Det skjer i mer eller mindre grad med alle. Men mange opplever, som deg, at sexlysta blir veldig lav eller helt borte i lengre perioder, og da blir det ofte en utfordring for parforholdet.

Sexlyst påvirkes av veldig mange ulike ting, og det kreves derfor en god kartlegging for å kunne finne ut hvorfor den har endret seg, og dermed også vite hva som kan hjelpe for å få den tilbake. 

Den første perioden av et forhold, som kan vare fra ½ - 2 år, vil forelskelsen være et «drivstoff» for sexlysta. Når forelskelsen begynner å roe seg vil mange oppleve at sexlysta blir (litt) borte. 

Hormonell prevensjon kan også ha en ugunstig effekt på sexlyst, noe du allerede har tenkt på slik jeg forstår deg. Men for noen hjelper det ikke å bytte til annen hormonell prevensjon, så for å være sikker på at det ikke er den hormonelle prevensjonen som lager problemer for deg, må du forsøke en periode på noen måneder helt uten hormoner. Alternativ prevensjon uten hormoner, er kobberspiral og kondomer. 

Ellers kan dårlig søvn, tretthet, stress, depresjon og angst, medisiner, sykdom, fysiske utfordringer, prestasjonskrav, forpliktelser, for mye ansvar, par-relaterte problemer, dårlig kommunikasjon, manglende bekreftelse, traumer ... virke negativt inn på sexlysta. Lista er lang!

Det man med sikkerhet vet, er at sexlysta ikke kan tvinges fram. Det hjelper selvsagt at du er motivert og har lyst til å ha lyst, men det er, som du selv merker, ikke nok til å få sexlysta til å poppe fram. Det du kan gjøre, er altså å forsøke en periode uten hormonell prevensjon. Om hormonene ikke er forklaringen, så finnes det likevel en forklaring! Derfor vil jeg anbefale deg å grave litt dypere i det du skriver - at «ingenting har skjedd». Hva annet kan ha endret seg?

Slik kartlegging kan være vanskelig å gjennomføre alene på egenhånd. Jeg vil derfor anbefale deg å kontakte en sexolog om sexlysta di fortsetter å være lav, og du ikke finner ut av det. Her finner du en oversikt over autoriserte sexologer i Norge, og kanskje du kan finne en i nærheten av der du bor.

Jeg ønsker deg alt godt og lykke til.

Varm hilsen fra Siv Gamnes, sexolog.