Sexlyst: Hva kan jeg gjøre for å roe sexlysten?

Har du sjelden sex, har du også mindre lyst, forklarer sexologen.

«Jeg sliter med en relativt sterk sex-avhengighet mens partneren min ikke har like stort behov. Altså jeg har egentlig ikke noe å klage på for vi har sex 2-5 ganger i uken.. men føler liksom ikke det dekket mitt behov. Merker det spesielt på humøret. Prøvd å ta saken i egene hender og onanere men er liksom ikke i nærheten det samme. Han er også den første partneren som har fått meg til å komme vaginalt uten stimulering, så vet ikke om det gir en ekstra mersmak, men har gått snart 1,5 år og føler bare behovet blir større og større.. hva kan jeg gjøre for å roe sexlysten?» lurer jente (20) på.

Sexolog Thomas Winther svarer.

Hei, jente 20.

At man har et rikt og aktivt sexliv er noe man skal være fornøyd med. Det er utrolig mye positivt som skjer når vi har sex, som er godt for oss både fysisk og psykisk. Man blir i bedre humør, forbrenner kalorier, det er stressforløsende (faktisk like beroligende som en valium), gir bedre søvn, mindre rynker, godt for hjerte og immunforsvar m.m.. Det rapporteres dessuten mindre suicid og depresjon hos kvinner som har ubeskyttet sex med partner.

Så er det engang slik at vi som regel ikke er helt synkrone med tanke på lyst da, og det gjør ofte vondt verre å mase på partner, og vi kan heller ikke kreve at partner skal stille opp til enhver tid for å sørge for at vi er tilfredsstilt. Jeg forstår at det kan være mindre tilfredsstillende å utforske på egenhånd, men det er jo mange alternativer former for onani man kan prøve ut. Tilgangen på spennende leketøy har aldri vært større, og selv om det ikke er like intimt, er det bare sunt å utforske sin egen seksualitet også.

Dersom du har lyst til å ha mindre lyst, er det å avstå fra seksualitet som gjelder. Seksualitet er litt «use it or lose it», så har du sjelden sex, har du også mindre lyst, uten at jeg helt ser fordelen med det.

Lykke til med hva enn du bestemmer deg for.

Mvh Thomas.