Sexlyst: Hun har større sexlyst enn mannen. Hva kan de gjøre?

Mange kvinner tar på seg skylden når partner ikke har like mye lyst, men det er sjeldent tilfelle at det er det som er årsak til manglende lyst, skriver sexologen.

«Mannen min er 29. Vi har vært gift i 2 år og jeg har hele veien hatt mye større sexlyst enn han. Jeg kan ha sex hver dag, mens han kan gå en uke uten sex. Som regel får jeg sex hver tredje dag, men jeg skulle gjerne ønske det var mer. Er det vanlig at damen har mer sexlyst enn mannen? I tillegg syns jeg det begynner å bli kjedelig i sengen. Før hadde vi sex i forskjellige posisjoner, rom osv. Nå er det jeg som må få han til å få ereksjon, og så bare snur han meg rundt og vi har sex i "skje". Har prøvd å foreslå at jeg trenger mer forspill for min del også, og gjerne flere posisjoner enn den ene.. Han sier okei, men så skjer det ingen endring.. Hva kan jeg gjøre? Og i tidligere forhold syns jeg mennene bare hadde ereksjon av seg selv omtrent, mens her må jeg jobbe for det. Blir han ikke tent av meg? (han er omskjært om det har noe å si)» skriver kvinne (26).

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer. 

Hei Kvinne 26.

En kjent norsk forsker fikk på pukkelen en tid tilbake fordi han mente at det som regel var kvinnen som hadde minst sexlyst, og de som ga ham en offentlig reprimande, var for det meste kvinner fra sexologifagfeltet. Som regel har menn mer lyst enn kvinner. Dette handler i hovedsak om hormonene testosteron, som er det mannlige kjønnshormonet, og østrogen, som er det kvinnelige. Som regel er det mannlige kjønnshormonet mere potent og «eksplosivt» enn det kvinnelige, og det sørger for mer lyst hos mannen. Slik er det ikke hver gang. Det er kvinner som har libido i massevis og ofte kan overgå mannen i lyst, og dette er både normalt og helt innafor selv om det gjerne bryter med kjønnsrollemønster og det normative i samfunnet.

Albert Einstein sa at det er vanskelig å løse et problem med samme tankesettet som skapte det, og det er nok ikke så dumt å vurdere å ta med seg dette problemet til en tredjemann med kompetanse som kan hjelpe dere. Ofte står man og stamper i de samme mønstrene år etter år, så lar de seg ganske greit løse når man oppsøker hjelp.

At han er omskåret kan ha noe med problemet å gjøre, men trenger ikke å ha noe å si. Når man fjerner forhuden, blir huden på glans penis hardere og kan trenge mer stimuli for å få orgasme, og dette kan gjøre at man mister litt interessen fordi det blir for slitsomt. Mange kvinner tar på seg skylden når partner ikke har like mye lyst, men det er sjeldent tilfelle at det er det som er årsak til manglende lyst. Vi er alle forskjellige og har forskjellig tilgang til lyst av forskjellige årsaker. Det som kan ta knekken på lyst er gjerne stress, depresjon, medisinbruk og sykdom, og så personlige egenskaper som påvirker lyst.

Prøv å kommuniser med ham og se om det går an å finne noe som kan sørge for at lysten kan lokkes fram igjen, om det er settinger, drømmer eller fantasier, og si noe om at rutine ofte kan bli drepen selv om det ikke er du som sliter.

Ønsker dere masse lykke til.

Mvh Thomas.