Sexlyst: Hun har mistet tenning på partneren. Hva kan hun gjøre?

At spenning og begeistring kan avta i varierende grad over tid, er ikke helt uvanlig, ifølge sexologen.

«Jeg har vært i et forhold i 3 år. Sexlivet vårt var helt fantastisk det første året, men har bare dabbet av. Jeg kjenner ikke den samme begeistringen når kjæresten min tar på meg/kysser meg/penetrerer meg, av og til kjenner jeg overhode ingen spenning. Er det vanlig? Hva bør jeg gjøre?» lurer kvinne (26) på.

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 26.

At den seksuelle spenningen man opplever i begynnelsen avtar, er ikke helt uvanlig. I begynnelsen har vi en gjensidig nysgjerrighet på hverandre, og adrenalin og dopamin mater belønningssystemene våre og gjør at alt føles spennende og unikt. At spenning og begeistring kan avta i varierende grad over tid, er ikke helt uvanlig. Noen ganger er det slik at man kan ha valgt feil partner (kjærlighet gjør blind osv.), og andre ganger faller man inn i en rutine som kan være drepen på lyst og spenning.

Det som er viktig her, er kommunikasjon. Fortell litt hva du føler, og du kan godt pakke det litt inn, så det ikke blir for avvisende, og se om dere sammen kan finne noen løsninger for å sprite opp sexlivet deres. Kanskje finnes det noen artige leker eller leketøy dere kan gå til anskaffelse av? Kan også være en ide å oppsøke en profesjonell sexolog eller terapeut med sexologisk kompetanse. Dersom det ikke blir bedre på sikt, får dere ta en vurdering på om dette er noe som er greit nok, dersom kommunikasjonen og samspillet er bra nok, eller om dere må velge å gå hvert til sitt.

Ønsker dere det beste og håper dere løser det.

Mvh Thomas Winther.