Sexlyst: Hun har ikke sexlyst. Hva kan hun ... | Kondomeriet

Sexlyst: Hun har ikke sexlyst. Hva kan hun gjøre?

Problemer med lav eller ingen sexlyst kan være generell, eller den kan være spesifikk, skriver sexologen.

«Jeg er en jente på 41 år. Har vært sammen med min mann i 10 år. Har et problem med at jeg ikke har sexlyst. Føler ingen ting når min mann beføler meg eller prøver seg. Får heller ikke orgasme. Når vi ligger i senga og koser så ligger jeg som regel bare der og ikke gjør noe. Min mann vil jo at jeg skal kose og beføle han, men klarer ikke altid det. Skjønner at min mann har sine behov, men jeg klarer ikke tilfredsstille han. Blir veldig lei meg. Vil ikke at det skal være sånn. Hva kan jeg gjøre?» spør dame (41).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei dame 41, og takk for spørsmålet ditt. 

Sexlystproblematikk er et stort, komplekst og utfordrende område innen sexologien. Likevel – det betyr ikke dermed at det alltid er vanskelig å løse. Noen ganger er løsningen veldig enkel, men uansett - for å kunne komme med konkrete forslag til hva du kan gjøre, skulle jeg gjerne visst mer om deg, ditt parforhold og hvordan du har hatt det tidligere, både i og før dette parforholdet. 

Sexlysten vil svinge i løpet av livet for alle mennesker. Noen ganger kan man ha god sexlyst, i andre perioder kan den være lav eller borte. Den kan også svinge i forhold til de personene du treffer på, og/eller situasjonene du er i. Sexlyst påvirkes av ulike tilstander som for eksempel stress, angst og depresjon. Og den kan påvirkes av medisiner, livsstil, barnefødsler, oppvekst, tro og sykdom, osv.. Som du skjønner så vil svaret her avhenge av hva som kan være årsaken til din manglende sexlyst, og om det alltid har vært sånn.

Når jeg jobber med personer eller par med nedsatt sexlyst, starter jeg alltid med en grundig kartlegging. Det er viktig for å kunne komme opp med oppgaver og verktøy som er relevante og kan hjelpe. 

Jeg ber også alle om å oppsøke legen sin for en sjekk av blodprøve (spesielt hormoner). Finner legen noe galt, skal legen følge opp dette videre. 

Problemer med lav eller ingen sexlyst kan være generell – altså at du ikke kjenner sexlyst i noen (eller få) sammenhenger, eller den kan være spesifikk – at du ikke kjenner sexlyst med din partner, men kan kjenne det i andre sammenhenger. 

Er sexlystproblemet ditt spesifikt, er oppgaven å nøste i hva som gjør at du har mistet lysten på partneren din. Har du noen gang tent på partner? (Om du aldri har tent på mannen din, kan det være vanskelig å gjøre noe med problemet). Eventuelt når forsvant den? Skjedde det noen endringer i livet deres rundt den tiden den forsvant?

Hvis du har en generell nedsatt sexlyst, er et viktig sted å starte – hva kan lokke fram sexlysten din? Eventuelt – hva lokket den fram tidligere? Min oppfatning er at alle er født med en sexlyst (i variert grad), men ikke alle finner ut på egenhånd hva som får den fram. 

Uansett årsak, og hva legen din eventuelt finner, vil jeg anbefale deg to ting:

  1. Knipeøvelser av bekkenbunnsmuskulaturen: minst 10 knip 2 ganger per dag. 
    Du kan teste at du kniper de riktige musklene ved å knipe slik at urinstrålen stopper mens du tisser. Det finnes ulike knipe-teknikker og -øvelser beskrevet på nett, men jeg pleier å anbefale å knipe og holde knipet i 2-3 sekunder, og slapp av like lenge, og gjenta 10 ganger. Innfør dette som en rutine to ganger per dag, og øk gradvis «holdetiden» til 10-15 sekunder. Slapp godt av mellom hvert knip.  
  2. Utforsk deg selv! Du skriver at du bare ligger der og ikke gjør noe. En god seksualfunksjon er avhengig av at du bruker bekkenet ditt, og slik at du får god blodgjennomstrømning og mye nervestimuli. En fin øvelse er at du ligger på ryggen på en myk madrass, og beveger bekkenet ditt (bare det!) ned i madrassen og så litt opp fra madrassen. På den måten får du bevegelse og du simulerer bevegelser som er fint å gjøre ved samleie. 

Om du kjenner at du er kåt – bruk den til å onanere. Beveg bekkenet ditt når du onanerer, og kanskje klarer du å finne ut hvordan få orgasme. Noen onanerer med å stimulere med fingre, noen med dildo eller vibrator, mens andre igjen bare gnikker klitorisområdet mot noe. Prøv deg fram!

Til slutt vil jeg anbefale deg å ta kontakt med en sexolog, og få hjelp til å finne andre ting du/dere også kan gjøre for å bedre sexlysten. På denne siden finner du en oversikt over godkjente sexologer i Norge: www.finnensexolog.no

Håper dette er til hjelp for deg. 

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.