Sexlyst: Han har ikke lyst på sex. Hva kan hun gjøre?

Sexologens første råd til alle menn som sliter med ereksjon og sexlyst, er å oppsøke fastlegen for å sjekke om det kan ligge noen fysiske årsaker bak.

«Vi er et par på 51 år . Vi har vært kjærester i 5 måneder. I starten hadde vi sex en til to ganger i uka. Nå er det ingenting. Vi prøvde sist forrige søndag, men han sin datt fort ned .. Denne uka har det ikke vært noe . Han sier at han ikke har lyst , og han vet ikke hvorfor. Nå har vi blitt enig om at vi skal ha en fast dag hvor vi skal ta på hverandre. Er det noe annet vi kan gjøre? Han vet ikke hvorfor han har lyst.Vi har det ellers veldig bra sammen, men så var det den sexen» skriver kvinne (51).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei kvinne 51, og takk for at du skriver til Kondomeriet.

Sexlyst er et stort tema, med mange ulike årsaker, og dermed også mange ulike løsninger og behandlinger. For å kunne gi deg et godt svar, skulle jeg gjerne visst mye mer om han og dere, - for eksempel hva som egentlig skjer og når i «forløpet» skjer det? Jeg skulle også visst mye mer om han – har han noen sykdommer? Bruker han medisiner? Har han opplevd dette tidligere også? osv..

Mitt første råd til alle menn som sliter med ereksjon og sexlyst, særlig de som er 50 +/-, er å oppsøke fastlegen sin for å få tatt en blodprøve for å sjekke at det ikke er noen «skjulte» fysiske årsaker til hans plager. Det er viktig å få sjekket hormonstatus, men også status for andre potensielle sykdommer som kan gi ereksjonsproblemer. Hvis prøven viser at noe er galt, er det legen som må følge dette opp.

Om blodprøven viser at alt er bra, er neste steg å lete etter psykiske eller følelsesmessige årsaker. Når det gjelder ikke-fysiske årsaker til hans problem, er spekteret stort, så det vil kreve en grundig kartlegging. 

En veldig vanlig årsak til det å trekke seg bort fra sex (ikke ha lyst på sex), er prestasjonsangst. Prestasjonsangst kan føre til ereksjonssvikt, og resultatet kan bli at kroppen reagerer ubevisst med å «slukke» sexlysten for å slippe flere (pinlige) situasjoner med ereksjonssvikt. 

Det er flott at dere har bestemt dere for en «berøringsdag». Om årsaken er prestasjonsangst, må alt som kan minne om press til å prestere bort. Så bli gjerne enige om at samleie kan vente en stund nå, og ta vare på alt det andre fine dere har sammen. Ellers vil jeg råde dere til, om blodprøvene ikke gir noe svar, at dere kanskje forsøker å finne en sexolog som kan hjelpe dere videre. Siden problematikken er så mangfoldig og kan være kompleks, så er det ikke så enkelt å løse opp i knuten selv. 

Jeg ønsker dere alt godt, og lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.