Sexlyst: Ett år siden sist. Hva kan vi gjøre?

Orgasmen i seg selv øker ønsket om å oppnå flere orgasmer, og sørger for at vi får lyst på mer sex, sier sexologen.

«Det er veldig lenge siden jeg har hatt sex med samboer. Det er mange årsaker til at vi har fått en nedtur på dette området. Men hvordan snakke om det uten at det blir en diskusjon om vi bør være sammen? Vi har kjøpt hus sammen og elsker hverandre, men seksuelt skjer det ikke noe. Vi har ikke vært sammen mer enn et par år, og det er allerede lenge, over ett år, siden vi hadde sex. Men vi klarer ikke snakke om det...», skriver kvinne (42).

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 42.

Albert Einstein sa engang at det kan være vanskelig å løse problemer med det samme tankesettet som skapte dem, og noen ganger vil jeg anbefale at man prøver å få litt hjelp av en profesjonell. Det er ganske sparsommelig informasjon du gir her, så jeg vet ikke hvordan det var helt i begynnelsen, men har lystproblematikken oppstått plutselig, så vil jeg på det sterkeste anbefale at han tar seg en tur til legen for å sjekke at det ikke finnes somatiske årsaker til redusert lyst. Vanlige somatiske lidelser som kan forårsake nedsatt lyst hos mannen er blant annet diabetes, kreft, prostata, hjerte og karsykdommer, diverse nevrologiske sykdommer, revmatiske sykdommer, m.m.. Det kan også være lurt å ta en blodprøve for å sjekke hormonbalansen og at alt er som det skal med testosteronnivået hans. 

Dersom alt er på stell, kan man begynne å se etter andre årsaker. Som nevnt gjør seksuell aktivitet på litt hyppig basis at vi får lyst mer sex, og vi sier ofte at det er litt «use it or lose it» som gjelder når det kommer til seksualitet. Orgasmen i seg selv øker også ønsket om å oppnå flere orgasmer, og sørger for at vi får lyst på mer sex. Så dersom vi er flinke og vedlikeholder seksualiteten, gir det altså gjerne den bivirkningen at vi får lyst på mer sex. Det er derfor ikke dumt å analysere hva som har skjedd de siste to årene i parforholdet. Har det vært situasjoner som kan har vært utfordrende for dere, enten personlig eller på jobb? Stress vil for eksempel kunne gi redusert lyst. Har han begynt på noen form for medisiner, er det ikke uvanlig at veldig mange medisiner kan redusere lyst. Det samme gjelder dersom han sover dårlig. Konflikter eller bekymringer, depresjon eller svikt i ereksjon er også faktorer som kan redusere lyst. Det hender jo også at man mangler tenning på partner, og dersom dere har en god kommunikasjon, kan det være lurt å ta opp det som en problemstilling.

Det finnes flere måter man kan søke å tenne lyst. En av de mest brukte metodene er et treningsprogram som er utviklet av Masters og Johnson som forsket på seksualitet i USA fra midten av 50-tallet og helt opp til 1990.

Treningsprogrammet kalles sensitivitetstrening eller sanseøvelser, og er et program for å få tilbake seksuell lyst. Treningen kan også hjelpe til med å få bedre parfølelse, samhandling og kommunikasjon. Treningen går ut på å bruke tid, bli kjent med egne og partnerens erogene soner, og til å prioritere seksualitet. Man skal sette av minst en time hver trening og gjerne bytte på å ta initiativ til treningen.

Den tiden sensitivitetstreningen foregår, har paret totalt samleieforbud. Det er meget viktig at samleieforbudet overholdes. Seksuell tilfredstillelse av partner som går utenfor programmet, innstilles til treningen er over. Eventuell tilfredstillelse kan selvsagt foregå for egen hånd.

Øvelsen går ut på at dere koser med hverandre mange ganger, over lengre tid, uten at kjønnsorganer berøres. Dere bør helst sette av tid til trening minst to ganger i uka. Bli enige om et tidspunkt for treningen, og avsett uansett minst en halv time til hver. Sørg for at dere er alene, og at ingen kan avbryte dere. Trekk ut kontakten til telefonen og slå av mobilen.

En tur i dusjen eller i badekaret er en god og avslappende begynnelse. Etterpå går dere til et godt oppvarmet rom (dere skal være nakne i minst en time, så 20 grader blir snaut). Tenn gjerne stearinlys og sett om ønsket på dempet, avslappende bakgrunnsmusikk. Mange synes stemningen blir mer avslappet om de tar et glass vin, eller en drink med eller uten alkohol. Hvis man velger alkohol, bør man kun ta ett glass da litt alkohol kan hjelpe en å slappe av, mens mye alkohol hemmer en fra å kjenne de forskjellige berøringene.

Den ene starter som massør, den andre skal bare ta imot. Den som tar imot legger seg på magen i en så behagelig posisjon som mulig på et litt høyt bord, til nød i en seng eller på sofaen. Bruk puter med håndklær over som underlag. Massøren tar litt lotion, krem eller massasjeolje (oppvarmet) og sprer over partnerens rygg, rumpe og lår. Smør gjerne inn hele baksiden av kroppen helt ned til føttene. Begynn med å stryke og massere partneren med lange, gode tak. Stryk så opp, ned og rundt i sirkelbevegelser med varierende trykk. Du kan bruke inner- og yttersiden av hånda, fingertuppene og neglene så lenge det kjennes godt. Start øverst med hodet og arbeid deg nedover. 

Den som blir massert skal uttrykke når de ulike måtene å bli berørt på kjennes godt. Massøren tar det med ro og utforsker alle deler av hudoverflaten foruten de erogene sonene, for så å konsentrere seg mer på de områdene som partneren gir uttrykk for gir mest nytelse. Etter at ryggen og hele baksiden av kroppen kjennes god og avslappet, er det på tide og snu framsiden opp. Påfør lotion, krem eller massasjeolje. Partneren gir så framsiden den samme gode masseringen som baksiden av kroppen fikk. Begynn med hodet og fortsett helt ned til tærne. Den som blir massert skal ikke konsentrere seg om noe annet enn å slappe av og kjenne etter hvordan kroppen føles, og komme med beskrivelse av hvordan berøringen kjennes. Deretter bytter dere plass. Det blir massørens tur til bare å nyte.

NB: Om en av dere i dette stadiet av treningen blir tent, anbefales det at stimuleringen avbrytes, og at dere går over til mer nøytrale områder på kroppen. Treningen kan varieres med ikke bare å bruke hender, men også ved bruk av andre materialer mot kroppen, som for eksempel et tynt silkeskjerf som dras lett over huden.

Øvelsen skal ikke være noen ren massasje, men forskjellige berøringer på hele partners kropp. Det anbefales at øvelsen gjøres i sammenheng med veiledning fra terapeut.

Lykke til!

Hilsen Thomas.