Sexlyst: Er det normalt at mannen har mindre sexlyst?

Det er liksom et større tabu når mannen ikke har like mye sexlyst da det knyttes opp til manndom, skriver sexolog Thomas Winther i sitt svar.

«Jeg og samboer har lite til ingen sex. Har vært sammen i mange år, og har flere barn. Jeg kjenner jeg ikke orker å ha sex, lysten er bare ikke der. Jeg har god sexlyst slik ellers, men når det blir det "samme gamle" som alltid, så er gnisten helt borte. Har prøvd sexleketøy, og alternative plasser å ha sex, men nå er det tørke. All lyst og ork er borte. Det ble så mye plikt sex når en skulle prøve å lage unger, at det toppa nok det hele med at jeg fikk nok av "maset". Samboer har mer sexlyst enn meg, men er ikke flink til å ta noe initiativ. Så da går bare dagene forbi. Jeg er glad i samboer, men vi er jo blitt mer samarbeidspartnere enn et par i det siste. Og slik virker det til å bli i en hektisk hverdag. Vet ikke helt hvordan jeg skal gripe dette ann, og vet heller ikke hva som er «normalen», skriver mann (31).

Thomas-svarer-riktig.jpg

thomas-portrett-farge.jpgHei mann 31.

Det er liksom et større tabu når mannen ikke har like mye lyst da det knyttes opp til manndom, men lystproblematikk kan ramme menn og kvinner av ulike årsaker, og jeg er glad for at du tar dette opp! Det første jeg synes er at du tar deg en time hos fastlegen og sjekker at alt er på stell med testosteronnivåene for å utelukke at det er noe der som tuller til for lysten din. At det har blitt mye fokus på sex for å få barn er også for mange menn en turn-off over tid, så kanskje kan dere trenge hjelp for å få sexen tilbake fra plikt til lyst.

I begynnelsen er vi ganske så koordinert når det gjelder lyst, og får hjelp fra adrenalin, dopamin, serotonin, oksytocin og generell nysgjerrighet på partner, men etter hvert daler disse og da er det forskjellige ting som gjør at lysten endres.

Det finnes flere måter man kan søke å tenne lyst på. En av de mest brukte metodene er et treningsprogram som er utviklet av Masters og Johnson, som forsket på seksualitet i USA fra midten av 50-tallet og helt opp til 1990.

Treningsprogrammet kalles sensitivitetstrening eller sanseøvelser, og er et program for å få tilbake seksuell lyst. Treningen kan også hjelpe til også med å få bedre parfølelse, samhandling og kommunikasjon. Treningen går ut på å bruke tid, bli kjent med egne og partnerens erogene soner, og til å prioritere seksualitet. Man skal sette av minst en time hver trening og gjerne bytte på å ta initiativ til treningen.

Den tiden sensitivitetstreningen foregår har paret totalt samleieforbud. Det er meget viktig at samleieforbudet overholdes. Seksuell tilfredstillelse av partner som går utenfor programmet innstilles til treningen er over. Eventuell tilfredstillelse kan selvsagt foregå for egen hånd. Øvelsen går ut på at dere koser med hverandre mange ganger, over lengre tid, uten at kjønnsorganer berøres. Dere bør helst sette av tid til trening minst to ganger i uka.

Bli enige om et tidspunkt for treningen, og avsett uansett minst en halv time til hver. Sørg for at dere er alene, og at ingen kan avbryte dere. Trekk ut kontakten til telefonen og slå av mobilen. En tur i dusjen eller i badekaret er en god og avslappende begynnelse. Etterpå går dere til et godt oppvarmet rom (dere skal være nakne i minst en time så 20 grader blir snaut). Tenn gjerne stearinlys og sett og om ønsket dempet avslappende bakgrunnsmusikk. Mange synes stemningen blir mer avslappet om de tar et glass vin, eller en drink med eller uten alkohol. Viktig at hvis man velger alkohol bør man kun tar et glass da litt alkohol kan hjelpe en å slappe av, mens mye alkohol hemmer en fra å kjenne de forskjellige berøringene.

Den ene starter som massør, den andre skal bare ta imot. Den som tar imot, legger seg på magen i en så behagelig posisjon som mulig på et litt høyt bord, til nød i en seng eller på sofaen. Bruk puter med håndklær over som underlag. Massøren tar litt lotion, krem eller massasjeolje (oppvarmet) og sprer over partnerens rygg, rumpe og lår. Smør gjerne inn hele baksiden av kroppen helt ned til føttene. Begynn med å stryke og massere partneren med lange gode tak. Stryk så opp, ned og rundt i sirkelbevegelser med varierende trykk. Du kan bruke inner- og yttersiden av hånda, fingertuppene og neglene så lenge det kjennes godt. Start øverst med hodet og arbeid deg nedover.

Den som blir massert skal uttrykke når de ulike måtene å bli berørt på kjennes godt. Massøren tar det med ro og utforsker alle deler av hudoverflaten foruten de erogene sonene, for så å konsentrere seg mer på de områdene som partneren gir uttrykk for gir mest nytelse. Etter at ryggen og hele baksiden av kroppen kjennes god og avslappet, er det på tide og snu framsiden opp. Påfør lotion, krem eller massasjeolje.

Partneren gir så framsiden den samme gode masseringen som baksiden av kroppen fikk. Begynn med hodet og fortsett helt ned til tærne. Den som blir massert skal ikke konsentrere seg om noe annet enn å slappe av og kjenne etter hvordan kroppen føles, og komme med beskrivelse av hvordan berøringen kjennes. Deretter bytter dere plass. Det blir massørens tur til bare å nyte.

NB: Om en av dere i dette stadiet av treningen blir tent, anbefales det at stimuleringen avbrytes, og at dere går over til mer nøytrale områder på kroppen. Treningen kan varieres med ikke bare å bruke hender, men også ved bruk av andre materialer mot kroppen, som for eksempel et tynt silkeskjerf eller negler som dras lett over huden.

Øvelsen skal ikke være noen ren massasje, men forskjellige berøringer på hele partners kropp. Det anbefales at øvelsen gjøres i sammenheng med veiledning fra terapeut.

Håper dette kan være til hjelp.

Mvh Thomas.