Sexlyst: Normalt at gutten i forholdet har mindre sexlyst?

Hun har mye høyere sexlyst enn kjæresten og lurer på om det er noe hun kan gjøre for å øke sexlysten hans. Helsebror svarer!

«Jeg er en mye høyere sexlyst en kjæresten min, spesielt når vi er sammen med tanke på at vi har et avstandsforhold og med corona ikke ser hverandre så ofte. Pga avstanden bygger det seg gjerne opp hos meg og jeg ønsker å ha en del sex den helgen eller uken vi ser hverandre igjen. Han er mest gira første dagen før det dabber veldig av. Sist gang mistet han lysten helt og sa selvfølgelig at det ikke hadde noe med meg å gjøre. Tror delvis på ham ettersom han også er påvirket av fremtidsvalg i karriere, corona, avstand osv. Klarte uansett ikke å legge det fra meg at det kan ha noe med meg å gjøre. Han fikk også veldig lysten tilbake uken etterpå han kom hjem, men vi ser ikke hverandre før om noen måneder. Vi har snakket mye om det og det hjelper mye på selvbilde og forståelsen. Men kjenner jeg er redd det skal skje igjen når vi sees igjen. Hvor normalt er det at gutter har mindre sexlyst enn jenta? Er det noe en kan gjøre for å øke den? Skal vi ha veldig lite sex fordi han ikke har lyst? Når jeg kjenner at jeg trenger intimiteten oftere», skriver kvinne (22).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som helsebror, svarer. 

Hei, kvinne 22. Takk for spørsmål.

Ulik sexlyst er forståelig nok en utfordring. Å være den som alltid må ta initiativ og ofte bli avvist av partner, kan tære på selvbildet og ikke minst forholdet. I tillegg går man rundt og er lysten på sex oppi det hele og frustrasjonen kan naturlig nok bli høy. Men det er nok heller ikke lett å være den som må avvise og ikke føle på lyst. Her har dere gjort noe veldig riktig og pratet om grunnlaget for den ulike lysten, og ting som karriere, corona og studiet er stressende nok faktorer for at lysten kan forsvinne. Det er få ting som setter en så stor stopper for lysten, som stress.

Men jeg tror det kan være en annen ting som kan gjøre at lysten forsvinner, og det er forventninger.

Som du beskriver så har dere et avstandsforhold hvor det kan gå litt tid fra hver gang dere møtes. Dette er naturlig nok krevende, men gjerne ekstra krevende nå som alle er tvunget til å være asosiale. Selv om en skulle tro at når man i en påtvungen asosial tid og får mulighet og rom for å være med en man er glad i og lyster over, så ville det blitt sett på som noe man gledet seg til. Jeg har selvfølgelig ikke grunnlag for å tro at kjæresten din ikke gleder seg til å treffe deg, men hvis hovedmålet med at dere skal treffes er å ha sex, så kan det være at presset kan bli litt stort. Og forventningene til hvordan sexen skal bli, hvor lenge den skal vare og hva den skal innebære, vil også kunne skape stress.

Jeg mener ikke at dere ikke skal ha sex når dere treffes, men dere treffes vel på grunnlag av noe annet enn sex?

Det er igjen bra at dere har snakket om dette for da har dere muligheten til å snakke mer om dette, og det tror jeg vil være lurt, da det kan virke som dere opererer med litt ulike prioriteringer for hva som er viktig i forholdet. Sex er selvfølgelig en viktig faktor i et forhold, men den er én av mange. Når dere endelig møtes etter en lang tid fra hverandre, så burde første prioritet for å møtes, være fordi dere vil møtes. Ikke fordi dere vil ha sex eller ønsker å gjøre andre ting. Det er bonusen, det. Det kan være at forventningene og det følgende stresset av å skulle prestere eller bare å skulle ha sex, er grunnen for den ulike sexlysten.

Når det gjelder spørsmålet ditt om hvor normalt det er at jenten har høyere sexlyst enn gutten, så tror jeg det er ganske normalt og at det er mer en stereotypi at gutten har mer lyst enn jenten. Høy sexlyst kommer ikke bare av genetikk og kjønn, den kommer også av god fysikk, kosthold, søvn og en god psykisk helse.

Sexlysten er ikke konstant og vil økes og reduseres med alder og livsstil. Ønsker man å øke sexlysten, må man se litt på livsstilen sin først. Hvis du ønsker å øke sexlysten til kjæresten din, så må det også være noe han har lyst til. Men da starter det med dialog om hvordan dere sammen kan få til det. Diskutere fantasier og hva dere kanskje er nysgjerrig på å prøve med hverandre. Her er det viktig å sikre en emosjonell trygghet i situasjonen, frihet for skam osv. Men selv med god dialog og en “sunn” livsstil, er det ingen garanti for at lysten deres vil komme på samme nivå. Men igjen, sex er ikke alt i et forhold.

Om dere skal ha veldig lite sex fordi han ikke har lyst? Dere skal ha sex når begge to har lyst. Om det resulterer i mindre sex, så må det dessverre være sånn. Vil du ha sex med han hvis han ikke vil ha det?

Dette er selvfølgelig ikke en enkel situasjon og jeg håper dere finner ut av lystbalansen deres. Hvis dere klarer å ha en dialog om dette og kanskje prøve å legge frem at ved neste helg er ikke sex prioriteringen, men bonusen for at dere møtes, tror jeg gjerne litt av stresset kan senkes.

Men det er en ting jeg lurer på? Du går i uker og bygger opp en trang for seksuell nytelse og tilfredsstillelse som da din kjæreste skal behandle. Kan du ikke gjøre noe med det selv i den tiden du er alene? Å kunne gi seg selv nytelse er like viktig, om ikke enda viktigere enn å tillate at andre skal gjøre det. Dette kan gjerne hjelpe deg å ikke ha så store forventninger til sexen når kjæresten din kommer på besøk. Og dere kan begge to få litt ro til å være med hverandre. For intimitet er mer enn bare sex, det er nærhet, trygghet og kjærlighet.

Lykke til.

Hilsen Helsebror.