Sexleketøy: Kan man bli støl av vaginakuler?

Det er alltid greit å starte forsiktig når man skal begynne med noe nytt eller ta opp igjen en trening man har gjort før, råder sexologen.

«Jeg kjøpte meg et par vaginakuler rett før sommeren og begynte å bruke dem smått med en gang. Det var ikke første gang jeg prøvde vaginakuler, men har tidligere kun hatt med tråd så følte at disse løse jernkulene var tyngre og mer utfordrende. Etter en ukes tid med bruk reiste jeg vekk og tok dem ikke med meg. Da jeg kom hjem igjen etter en uke, greide jeg ikke å ha sex med kjæresten min! Det føltes som et midlertidig streif av vaginisme som varte i nesten 10 dager, der underlivet føltes stramt, sviende og smertefullt. Jeg opplevde også mye stress rundt denne perioden. Jeg har ikke turt å bruke vaginakulene igjen siden, ettersom jeg er redd for å oppleve det samme igjen. Kan denne smerten komme av plutselig bruk av vaginakuler? Er vanligvis ganske trang, men aldri opplevd maken til smerte under sex som denne gangen. Jeg måtte unngå samleie i minst 4 dager før vi prøvde på nytt, men det gjorde fortsatt vondt. Har opplevd stress i mye større grad tidligere, men kroppen reagerer vel annerledes for hver gang noe skjer.. Så spørsmålet mitt er vel egentlig; kan man bli støl av vaginakuler?» spør kvinne (23).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei kvinne 23, og takk for spørsmål fra deg.

For å svare først på det konkrete du spør om – Ja, man kan absolutt bli støl av å trene med vaginakuler. Akkurat som all annen muskulatur i kroppen, kan også muskulaturen rundt skjeden og ellers i underlivet bli støle når du trener. 

Du skriver ikke noe om hvor lenge du trente med dem da du startet opp med kulene denne gangen. Gikk du med dem lenge om gangen? Det er alltid greit å starte forsiktig når man skal begynne med noe nytt eller ta opp igjen en trening man har gjort før. Og med vaginakuler så holder det kanskje å starte med et minutt om man er utrent.

Hvor lenge pleier du å være støl i andre muskelgrupper etter hardt arbeid/trening? Noen bruker jo lang tid til å restituere seg, men 10 dager høres kanskje litt lenge ut. Jeg vil derfor anta at stress har hatt en del negativ påvirkning på deg og underlivet ditt. Stress kan for eksempel gjøre noe med skjedefloraen slik at du lettere kan få soppinfeksjon eller andre plager, noe som igjen kan gi friksjon, svie, smerter og problemer med lubrikasjonen. Og det er fort gjort å gå rundt å stramme musklene i underlivet når man er stresset - og da kan man bli støl av det også, som igjen kan gi smerter ved samleie. 

En sjelden gang kan noen oppleve å reagere på materialet som kulene er laget av, men da ville du nok ha kjent symptomene komme litt mer gradvis under bruk. 

Du skriver at du vanligvis er ganske trang, så da er det jo også et spørsmål om du egentlig trenger kule-trening? Kanskje vanlige knipeøvelser kan være nok for å holde muskulaturen i underlivet ditt ved like?

Jeg vil i alle fall foreslå at du venter til du igjen klarer å ha samleie helt fri fra smerte, før du forsøker med kulene igjen. 

Håper dette er til hjelp for deg. Lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.