Samliv: Hun mangler sexlyst. Hvordan kan han hjelpe?

Sexolog og familieterapeut Thomas Winther svarer på spørsmål om sexlyst og bruk av sexleketøy i parforholdet.

«Jeg er på utkikk etter ett leketøy for henne. Vi har aldri hatt noe særlig med leketøy tidligere, men nå syns jeg sexlivet våres har blitt så kjipt at jeg ønsker noe forbedringer. Jeg tenker mest på henne, da det er hun som klager over dårlig sexlyst. Dette skjedde etter vi fikk datteren vår som er 1 år og 8mnd. Men lysten har aldri kommet noe særlig tilbake etter fødselen. Så da vil jeg prøve å overraske med ett sexleketøy. Aner ikke om dette er dumt eller å dra strikken litt langt. Hva mener du? Isåfall må det være ett ganske hendig leketøy, hun har feks aldri fått g-punktorgasme under samleie med noen. Har du noen gode forslag til meg? Vi har vært sammen i 4 år nå, hvor jeg sikkert kan telle på en hånd hvor mange ganger vi har hatt sex de siste 8-10 mnd. Jeg ønsker da som sagt ikke noe "heftige" greier, da jeg er redd hun ikke tør å ta det i bruk. Håper på positiv tilbamelding», skriver mann (31).

Sexolog Thomas Winther svarer. 

Hei, mann 31.

Det er mange muligheter for å kickstarte et sexliv som har gått litt i dvale, og en av måtene er å tilføre noe nytt, og kanskje litt spennende, som sexleketøy. For det første kan det gi litt endrede rutiner som alltid kan være positivt, og den andre litt positive bivirkningen med det, er at det kan øke orgasmefrekvensen. Når vi får orgasme, er det masse artig som skjer i hjernen vår og man mater belønningssenteret og vi produserer masse gode følelser. Ved orgasme har man funnet ut at det er rundt 30 deler av hjernen som aktiveres og lyser opp, og en tre-fire deler som faktisk slukker. Orgasmen gjør med andre ord at vi ønsker mer av den aktiviteten vi nettopp gjorde og derfor øker det sannsynligheten for økt frekvens på sexlivet i parforholdet.

Som du senser, og du har sikkert rett siden du kjenner din kjære, er det kanskje trøblete å gå for hardt ut. Mange som blir foreldre, går over fra én rolle til en annen og det gjelder faktisk både kvinner og menn. Mange menn kan synes det er vanskelig med den samme tenningen på sin kjære siden de ser på henne på en annen måte nå som hun har gått fra kjæreste og seksuell partner (sexgudinne) til en mor. Mange damer tenker det samme om den nye rollen, og de mer «vulgære» sexleketøyene faller derfor ikke helt i smak, selv om man gjerne kunne være tilbøyelig til å teste alt, og alt slikt kunne være spennende når man var nyforelsket.

Heldigvis finnes det masse mer «stuerene» sexleketøy som både virker og er estetisk appellerende. Womanizer er en søt liten sak som er hendig i størrelse og som kommer med orgasmegaranti. Denne er super å eksperimentere med og fungerer med trykkbølger istedenfor den vanlige vibreringen. Denne kan hun også bruke på deg, slik at det ikke er leker dere bare kjøper for hennes bruk. For eksempel frenulum, altså strengen fra glans penis til forhud, er spesielt følsom for en slik berøring. Womanizer Duo er en kombinert leke som både stimulerer klitoris og g-punktet, og det kan være hendig da man som regel har best suksess med andre typer orgasmer når også klitoris er aktivert. En annen leke dere kan bruke sammen og også under samleie, er Chorus pink som er en par-leke med trykkfølsom fjernkontroll. Den stimulerer både g-punkt og klitoris samtidig som det gir kan gode vibrerende følelser.

Her er det egentlig bare å finne det du tror fenger, og eksperimentere. Dersom denne «tørken» fortsetter, så tenker jeg også at det kan være lurt å oppsøke noen med kompetanse som kan veilede dere litt i riktig retning. Seksualiteten er viktig for parfølelsen og både seksualiteten og parforholdet må pleies for å fungere optimalt.

Ønsker deg masse lykke til,

Mvh sexolog Thomas Winther.