Samliv: Hun føler seg ekkel når hun skal være fysisk med kjæresten

Sexlysten vår vil variere ut ifra alder, livsstil, situasjon, generell helse og hva vi føler overfor en evt. partner, men også hvordan vi har det med oss selv, skriver helsebroren.

«Eg sliter først og fremst med veldig liten sexlyst! Eg blir våt og kjenner det i øyeblikket ved fysisk kontakt, men ellers finnes den ikke....! Har du noen tips om hvordan eg kan få mer sexlyst? Eg går ikke på prevansjon! Mitt andre problem er at eg syns sex og samleie er generelt veldig «kleint» eller flaut! Ikke med andre, men med meg selv! Eg er redd for å vise meg naken og eg syns det er flaut at kjæresten skal gå ned på meg osv......! Eg har ok selvbilde, så det har ikke så mye med det å gjøre, men eg føler meg flau og «ekkel» når eg skal være fysisk med min kjæreste! Eg trenger noen tips til hvordan eg kan normalisere dette for meg selv og bare nyte og ikke tenke så mye», skriver kvinne (19)

Helsebror Per Arthur Andersen svarer. 

Hei, kvinne 19.

Takk for spørsmål.

Svaret på de to spørsmålene dine henger sammen da jeg tror at den opplevde manglende sexlysten du beskriver, kan henge sammen med den kleine følelsen du opplever når du har sex. Sexlysten vår er ikke konstant. Den vil variere ut ifra alder, livsstil, situasjon, generell helse og hva vi føler overfor en evt. partner, men også hvordan vi har det med oss selv.

Det er naturlig å tenke at sexlysten henger mye sammen med det vi tenner på, f.eks en partner som tenner på de karnalske lyster med sin fysikk og personlighet. Det har selvfølgelig en sammenheng, men selv med en sexy partner til stede for å trigge lysten, vil den eventuelle partner ikke få alle safter til å flyte hvis ikke det ikke ligger en grad av selvlyst til stede.

Jeg mener ikke en direkte kåthet til en selv, men det hjelper selvfølgelig det også. Men mer en aksept og hengivenhet over det å gi og få nytelse.

Jeg tror at hvis du fokuserer på ditt forhold til din egen kropp og det å gi seg selv seksuell nytelse og etablerer en større grad av trygghet og komfort med deg selv og den seksuelle siden av deg selv, vil sexlysten sammen med andre bli bedre.

Nøyaktig hvordan du får til det, er det heller litt vanskelig å svare på. Med deg selv så handler det om å bare være deg selv. Legg fra deg usikkerheter og akseptere den du er. Det er bare deg der, alle negative tanker hører ikke hjemme. Bare deg og din kropp, nyt den. Den er din og ingen har mer grunnlag for å kjenne den eller akseptere den.

Sammen med din partner, vil jeg anbefale dere å ta det rolig og kommunisere om de usikkerhetene du har. Oralsex krever en stor grad av tillit og trygghet. Hør på partneren din og ta til deg de komplimenter han gir deg, enten gjennom fysisk kontakt eller hva han sier.

De tanker du sitter med som blir kleine, må du jobbe med å legge bort. Prøv å bare tenk på hva som skjer i øyeblikket. Hvor du blir tatt på og hvordan du blir tatt på. Hvordan du tar på partner og de reaksjoner som måtte komme. Vær i nuet og nyt.

Dette krever selvfølgelig en grad av trening og ikke stress hvis du ikke får det til med en gang, du har ikke dårlig tid. Og det å skulle bli kjent med seg selv og akseptere sin seksuelle side, kan kreve litt tid.

Men start med deg selv og bli trygg med deg selv og din kropp. Nytelsen du lærer å gi til deg selv, vil etter hvert bli en nytelse du kan gi til andre. Trygghet og aksept til seg selv er starten på den nytelsen.

Lykke til!

Mvh Helsebroren.