Samleie: Vondt under sex

Det er en rekke årsaker til at man kan få vondt i begynnelsen av og under samleiet, forteller sexologen.

«Jeg har hatt to forhold som var stikk motsatt av hverandre. Det ene var veldig seksuelt og det andre var nesten ikke seksuelt i det hele tatt. Men i løpet av det siste forholdet begynte jeg å få vondt hver gang ting begynte å bli litt hetere. Da vi først hadde selve sexen forsvinner smerten. Men akkurat da ting begynner å bli hett gjør det vondt. Det skal sies at han ikke var så flink til å fullføre å gjøre meg klar, samt følelsene kjølnet så da ble det ikke akkurat lettere å bli fuktig. Jeg har vært singel i noen år nå, men det skjer fortsatt hver gang jeg er med noen (og jeg har ingen problem med å være våt nok nå). Men kan dette være en form for nervøsitet fra kroppen min?» spør kvinne (27).

Familieterapeut og sexolog Thomas Winther svarer.

Hei, kvinne 27.

Når en tilstand kommer litt ut av det blå, er det lurt å oppsøke en lege. Det er en rekke årsaker til at man kan få vondt i begynnelsen av og under samleiet, og det kan være lurt å utelukke de mest åpenbare somatiske tilstandene.

Soppinfeksjoner kan ofte opptre på forskjellige måter, og noen kan faktisk få det til å gjøre litt vondt i begynnelsen. En del hudsykdommer kan opptre på samme måte, og også seksuelt overførbare infeksjoner (soi). Du kan godt ha en soi uten at du andre symptomer i det hele tatt. Vestibulitt er en annen mulighet, uten at jeg helt synes det høres ut som det da smertene bare oppstår i begynnelsen på samleiet. Ved vestibulitt senkes smerteterskelen i skjedeåpningen, samt man ser at personer med tilstanden har flere smertefibere i slimhinnen ved skjedeåpningen enn hos de som ikke har vestibulitt. Det er ofte en tilstand som går over, gjerne i begynnelsen/midten av 30-årene.

Samleie skal ikke være vondt, og er det det, er det lurere å avbryte og heller prøve igjen litt senere. Du lurer på om dette kan være en form for nervøsitet fra kroppen din, og det er godt mulig det kan være. Dersom par sliter med lystproblematikk råder jeg ofte at det kan være greit å starte å ha sex, men at man ikke bør presse seg gjennom en penetrering før man er klar. Er det mye smerter forbunnet med samleie, kan man utvikle vaginisme som er en ufrivillig muskelsammentrekning i bekkenet som kan gi smerter ved penetrering. Det kan noen ganger være så smertefullt at man ikke kan føre inn en tampong eller Q-tips ved kraftige symptomer. Vaginisme kan også være forbunnet med vestibulitt. Vaginisme er gjerne kroppens forsvar for å unngå en smertefull penetrering.

Det første jeg vil råde deg til, er å sjekke med fastlegen din om alt er som det skal være slik at det ikke er noe somatisk som feiler deg nedentil. Og når du skal ha samleie neste gang, foreslår jeg at dere tar det veldig rolig i begynnelsen slik at smerter ikke oppstår. Langt forspill slik at kroppen din er klar for samleiet, og selv om du er våt, bør du finne en god glidekrem å bruke i tillegg. Du bør ta styring og bruk tid slik at du unngår at smertene oppstår. Å gjennomføre samleiet på tross av smerter vil kunne gjøre vondt verre.

Lykke til.

Mvh Thomas.