Samleie: Penetrerende sex føles ikke godt. Er det normalt?

Det er kun de ytterste cm av skjeden, som er følsomme og kan oppfatte berøring, smerter og stimulering, forklarer sexologen.

«Når jeg har penetrerende sex, føler jeg ikke noe, det er verken ubehagelig eller godt. Er det noe galt med meg? Har hatt denne opplevelsen mange ganger, og forventer aldri at det skal føles godt, kan det være en psykisk sperre? Isåfall hvordan kan man løse opp i den?» spør kvinne (20).

Sexolog Siv Gamnes svarer. 

Hei, kvinne 20.

Jeg kan berolige deg med at det ikke høres ut som det er noe galt med deg. Det er faktisk helt vanlig ikke å føle så mye i skjeden, og det har sin naturlige forklaring.

Det er kun de ytterste cm av skjeden, som er følsomme og kan oppfatte berøring, smerter og stimulering. Videre innover i skjeden er det ingen nervereseptorer, og dermed også lite følsomt. Skjeden er nok skapt slik for at den skal kunne fungere som en fødselskanal. Hadde det vært nervereseptorer inne i skjeden, ville en fødsel sannsynligvis vært uutholdelig vond.

Som sagt er de(n) ytterste cm av skjeden følsomme, mest fordi det på hver side av skjedeåpningen befinner seg et «klitorisbein». Når noe føres inn i skjeden, vil disse beina bli dyttet fra hverandre. Og jo mer kåt du er, jo mer erigert er disse «beina», og jo mer vil du føle av penetreringen. Det kan være forklaringen på hvorfor du, slik jeg forstår deg, kjenner noe enkelte ganger, men ikke alltid.

Det viktigste når du skal ha samleie, er at du er ordentlig kåt. Start samleiet med å stimulere utvendig på følsomme områder, og gjør ting som forsterker kåtheten. Først når skjeden er ordentlig klar, det vil si våt av lubrikasjon, er tiden der for å føre noe inn i skjeden.

Når penis, dildo eller lignende, er inne i skjeden, er det viktig at du beveger underlivet ditt. Det gir sjelden noen stormende god følelse om du ligger rolig med underlivet ditt, og bevegelsene bare skjer via det du har ført inn i skjeden. Gjør ulike bevegelser, prøv deg fram med hva som intuitivt føles riktig, så finner du til slutt det som gir deg best stimulering.

Forsøk gjerne å samle beina dine etter penetrering slik at du lettere kan bruke musklene i underliv, rumpe og lår til å klemme rundt penis eller det du har inne i skjeden. På den måten får du stimulert klitorisbeina bedre fordi de blir klemt mellom penis og dine muskler rundt skjeden.

Det er også viktig at du legger bort forventningen om at dette ikke kan bli godt for deg. Prøv heller å lukke øynene, eller ha et bind for øynene, og kjenn alt du faktisk kan føle. Når du stenger ute synsinntrykk, er det lettere å få tak på de følelsene som oppstår inne i deg. Det gjør det også lettere å være i «sexbobla» som jeg pleier å kalle det.

Håper noe av dette er til hjelp for deg.

Lykke til.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.