Samleie: Jeg plages med rifter under sex. Hva kan jeg gjøre?

Sexolog Siv Gamnes gir fem gode råd til hvordan å hindre at slimhinnen i skjeden blir sår.

«Jeg får alltid en liten rift i skjedeåpningen under samleie. Dette har bare skjedd med min nåværende partner og ikke tidligere. Vi varmer som regel alltid opp ved at han fingrer eller bruker en vibrator på meg + at vi ofte bruker glidemiddel, siden etter fylte 22 har jeg hatt vanskelig for å bli sikkelig våt. Får rifter uansett hvor lenge jeg føler vi varmer opp. Det blir fort litt mellomrom mellom hver gang vi har sex. Og til info så gjør det ikke alltid vondt selv om jeg får en rift, men noen ganger må jeg stoppe akten fordi det gjør vondt. Men ofte merker jeg det ikke før han kommer, da svir det bitte litt. Pga dette må det ofte gå noen dager før jeg kan ha sex igjen fordi jeg blir så sår.Har dere noen gode råd på hva jeg kan gjøre for å få en slutt på dette?» spør kvinne (25).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei, jente 25.

Det er veldig kjedelig for deg at du plages med å få rift i skjedeåpningen etter du har hatt samleie.

Du skriver at det har vært vanskelig for deg å bli skikkelig våt etter du fylte 22 år, og sannsynligvis er dette forklaringen på at du får rift. Mitt spørsmål er – hva skjedde da du var 22 år? Begynte du for eksempel med hormonell prevensjon? Eller byttet prevensjon? Noe annet som skjedde rundt den tiden du merket at du ble mindre våt?

Det er flott at dere bruker glidemiddel, men det er dessverre ikke alltid tilstrekkelig for å hindre friksjon om du ikke også har et grunnlag med lubrikasjon (fuktigheten som kommer når du blir kåt) i skjeden.  

Jeg har følgende tips du kan forsøke for å hindre at slimhinnen din blir sår:

  • Når du har fått en rift – vent til den har grodd helt før du har samleie igjen. Det tar gjerne 7-10 dager. 
  • Aldri ha samleie om du ikke har sexlyst, blir ordentlig kåt og kjenner at skjeden blir ekstra fuktig (lubrikasjon). 
  • Kutt ut alt av såpe en stund, og bare dusj underlivet ditt med vann, for å se om det blir bedre.
  • Om du barberer eller vokser deg, vil jeg råde deg til å la være med det en periode for å se om det hjelper.
  • Smør deg gjerne med olje hver dag (for eksempel babyolje) mellom kjønnsleppene og skjedeåpningen for å hjelpe slimhinnen med å holde på fuktighet og smidighet.

Du skriver ikke noe om du har vært hos lege, så jeg vil derfor råde deg til å oppsøke en lege for vurdering. Du kan gjerne starte hos fastlegen din, om du synes det er greit. Det er viktig å finne ut om det kan være noe annet enn lite fuktighet i skjeden som er årsaken til at du får rift.

Alt godt, 

Vennlig hilsen Siv Gamnes