Samleie: Jeg blør under sex. Hva kan det være?

Sexologen gir råd til 23-åring som opplever blødninger under samleie.

«Er ofte plaget med at jeg begynner å blø under sex. Oftest er det bare litt, men av og til kommer det veldig mye. Har ingen faste sexpartnere, og dette har skjedd nesten hver gang jeg har hatt sex de siste 2 årene. Varierer om det kommer under sex, av og til begynner jeg å blø etterpå. I det siste har jeg ligget med en, og da blør jeg litt under første omgang med sex, og om vi har sex flere ganger samme dag, så kommer det ikke mer blod de andre omgangene. Dagen etterpå kan de starte igjen med litt blod under første omgang. Har ingen kjønnssykdommer og jeg blør uavhengig om det er hard og røff sex eller bare helt vanlig sex i misjonæren. Har dere svar på hva dette kan være?» lurer kvinne (23) på.

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei, kvinne 23.

Det er ikke normalt å blø i forbindelse med samleie, men det trenger ikke bety at noe alvorlig er galt.

Blødninger kan skyldes hormonell prevensjon. Det kan skje enten fordi du bruker en metode som ikke har tilstrekkelig hormoner for deg til at blødningene holdes igjen, eller fordi du hopper over blødningsuken, og får såkalte spottblødninger.

Om noe av dette kan være årsak hos deg, kan du oppsøke helsesykepleier ved ungdomshelsestasjonen eller fastlegen din for vurdering om du skal bytte til et annet prevensjonsmiddel, slutte å hoppe over blødningsuken, eller om du benytter et middel som inneholder både østrogen og gestagen, og du har tatt hormoner i minst tre uker, kan du kanskje løse det ved å ta en blødningspause på 5-7 dager, når du først begynner å blø.

Seksuelt overførbare infeksjoner, og noen andre ubalanser i skjeden, er ofte årsaken til slike blødninger, så selv om du har testet deg, kan det være en ide å ta en ny test for sikkerhetsskyld.

Småblødninger ved samleie kan også forårsakes av celleforandringer på livmorhalsen.

Mitt råd til kvinner som opplever blødning i forbindelse med samleie, er derfor alltid å oppsøke en lege for undersøkelse. Du kan gå til fastlegen din eller til en lege ved ungdomshelsestasjonen (om høy nok aldersgrense).

Jeg ønsker deg alt godt,

Vennlig hilsen Siv Gamnes, sexolog