Samleie: Hva bør man tenke på før man har sex for første gang?

For de som opplever at det er vondt første gang de skal ha sex, er det ofte en av tre grunner til det, forklarer sexologen.

«Jeg er 35 år og jomfru, men skal snart gifte meg og da vil jo det endres. Jeg kjenner at jeg gleder meg, men jeg gruer meg også. Jeg har jo hørt at første gang kan være ganske vond. Hvilke tips har dere for hva jeg bør gjøre for å forberede meg nå i ukene som kommer? Jeg har lurt på om jeg skal kjøpe et glidemiddel, hvilket vil dere anbefale? jeg så videoen om vannbasert vs silikonbasert, men følte ikke helt jeg fikk svar på hvilket jeg/vi burde ha. Jeg lurer også på hvor mye blod som kommer?» spør kvinne (35).

Sexolog Siv Gamnes svarer først. Deretter gir produkteksperten råd angående valg av glidemiddel.

Hei, kvinne 35.

Så hyggelig at du skal gifte deg – gratulerer!

Det er flott at du gleder deg, og forståelig at du også gruer deg litt. 

Først vil jeg starte med å si at det absolutt ikke er slik at alle synes det er vondt første gangen de har samleie. Men for de som opplever at det er vondt, er det ofte en av tre grunner til det: At skjeden er for tørr, at du strammer musklene (ubevisst) eller at skjedekransen (tidligere kalt jomfruhinna) er for stram. 

Skjeden er et kjempeelastisk organ som utvider seg både i bredden og lengden når du blir opphisset. Skjeden er laget for å kunne utvide seg nok til å kunne fungere som fødselskanal, og derfor er det sjelden et problem at penis er for stor. 

Likevel er det mange som kan få opplevelsen av at det er for trangt, og da er det gjerne fordi musklene som ligger rundt skjeden, strammes. Kanskje fordi du gruer deg, og er redd for at det skal gjøre vondt? Du kan øve deg på forhånd å kjenne etter at du klarer å slappe av og gi slipp i bekkenbunnsmuskulaturen. Gjør gjerne knipeøvelser 10 knip x 2 per dag, der du kniper (sånn som du gjør om du må veldig tisse, men må holde deg), mens fokuset er på avslappingen mellom knipene. Klarer du å slappe helt av?

Om skjeden er for tørr, kan det for eksempel skyldes at du ikke er kåt nok, slik at skjeden din ikke er våt nok. Inni skjeden er alltid litt fuktig, men når du blir kåt, skal det bli ekstra vått (lubriksjon). Forsøker du å føre noe inn i skjeden før lubrikasjonen er der, vil det oppstå friksjon som kan føre til at det blir vondt.

Du kan gjerne forsøke på egenhånd å føre noe inn i skjeden. En viktig forutsetning er at du er kåt, slik at skjeden din er våt. Start gjerne med en finger eller noe i den størrelsen, og øk gradvis slik at du til slutt kan føre inn noe som er på størrelse med en penis. Bruk glidemiddel om du føler det er bedre. Hvis det går greit med noe på størrelse med en penis, så vet du også at det vil gå bra i samleie-situasjonen.

Om du derimot ikke klarer å føre noe inn selv uten at det blir vondt, vil jeg råde deg til å oppsøke en lege for en undersøkelse. Hvis for eksempel skjedekransen er for stram, er det noe som det er mulig å gjøre noe med. 

Spørsmålet ditt om hvor mye blod som kommer, er vanskelig å svare på. Hvis man blør, er det stort sett fordi det kan oppstå en liten rift i skjedekransen – om den er litt stram. Av de som blør, kan noen oppleve at det blør en del, mens det hos andre bare kommer noen bloddråper. Men det er mange blør ikke i det hele tatt! 

Om skjeden er for tørr (selv om du har lyst og er kåt), kan dette avhjelpes med å bruke glidemiddel. Hvilken type glidemiddel man bruker, er ofte en smakssak, men Kondomeriets produktekspert vil fortelle deg litt mer om glidemidler under her. 

Håper dette er til hjelp!

Lykke til med bryllupet.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.

                                                         

Hei, kvinne 35.

Vi har mange typer glidemidler, og det er stor sjanse for at du finner en favoritt!

Vi har 3 forskjellige typer glidemidler - vannbasert, silikonbasert og oljebasert.

La oss starte med førstnevnte, vannbasert glidemiddel!

Det er som det antydes, altså basert på vann. Dette er et naturlig supplement for kroppens egne væsker. Disse vil trekke seg inn i huden etter hvert, og man vil derfor bli nødt å fylle på når behovet melder seg.

Vannbasert glidemiddel er ofte naturlige, lette å vaske vekk, kan brukes med leketøy og kondomer, anbefales til gravide og kan spises. Pjur Med naturlig glidemiddel er en favoritt blant kundene våre da den har en fin og glatt konsistens. Den vil heller ikke bli klissete etterpå.

pjur-med-natural_100ml.jpg

Silikonbasert glidemiddel kan sammenlignes med en olje da den ikke vil trekke inn i huden. Den vil rett og slett ligge som et tynt lag på huden, og vil derfor holde på fuktigheten lenge! Silikonbasert glidemiddel er helt naturlig og 100% parfymefritt, og svært få får en allergisk reaksjon. Man kan også bruke disse med kondomer, dog ikke leketøy laget av silikon. Pjur Woman er et supert silikonbasert glid! Den holder på fuktigheten lenge og kan også brukes til massasje. Heller ingen duft eller smak.

113552_pjur_woman_ny.jpg

Hybrid glidemiddel – dette er det beste fra to verdener! Du får de beste egenskapene fra vannbasert og silikonbasert glidemiddel. Holder på fuktigheten, kan brukes med leketøy/kondomer, og ypperlig til både vaginal- og analsex. Luksus Hybrid er et kremet glidemiddel som holder på glattheten lenger og har ingen smak eller duft.

116271_Luksus Hybrid Glidemiddel 100 ml.jpg

Oljebasert glidemiddel er rett og slett glidemiddel basert på olje. Som silikonbasert glid vil heller ikke denne trekke seg inn i huden, slik at den også holder på fuktigheten lenge. Den er også skånsom mot huden, men kan ikke brukes med kondomer og sexleketøy. Planteoljebasert glidemiddel fra YES er basert på planteolje. Den er herlig glatt og pleiende for huden.

117838_Yes_Glidemiddel_planteolje.jpg

Disse fire glidemidlene jeg anbefaler her, er gode alternativer til å bruke under samleie, samt alene. Så her er det smak og behag som gjelder.

Håper dette gjorde valget lettere!

Hilsen Katarina.