Helsebroren gir råd til en ung kvinne som kvier seg for å gå til legen med sitt problem.
«I ganske lang tid, over 1 år faktisk, kanskje 2, så har det vært vondt under samleie og jeg blir heller ikke kåt. Jeg og kjæresten min har vært sammen i ca 6 år nå, og vi har det fint sammen men føler det er noe gale med meg. Jeg har lyst til å ville ha sex med han, men kropper min strider liksom imot. Jeg sliter med å bli nok våt, og når penis er inni meg kjennes det ut som det gjør vondt i blæren (???) og at det er for trangt. I tillegg revner jeg ofte og er sår etter. Før var det ikke noe problem å droppe «foreplay» og vi kunne gjerne ha sex flere ganger på en dag. Nå føler jeg at jeg trenger flere dager for å restituere. Jeg har ikke snakket med lege om dette fordi jeg er redd jeg ikke blir tatt seriøst. Men jeg føler det ikke ligger psykisk men at det er noe fysisk gale med meg. Har dere noe tips?» spør jente (21).
Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.
Hei jente 21, takk for spørsmål!
Jeg forstår at det har krevd mye av deg for å stille dette spørsmålet. Da du har gått med dette i så lang tid som du beskriver, vil jeg tro at det har gått mange tanker i hodet ditt om hva dette kan være. Det kan være jeg skuffer deg litt når jeg sier at det er vanskelig å finne ut av dette hvis du ikke tar turen til legen, så jeg skal prøve å motivere deg til et legebesøk.
Når det gjelder smerter under samleie, så er det mange ting som kan være årsaken til dette.
De fleste overflatiske smerter som oppleves hos jenter er forbundet med en betennelsesreaksjon. Dette kan være forbundet med en infeksjon av for eksempel sopp, eller eventuelt klamydia. Det kan også være at bakteriefloraen i skjeden er i ubalanse. Dette kan komme av for kraftig vask (du trenger ikke vaske inn i skjeden), reaksjon på sæddrepende midler eller latex, altså at du reagerer på kondomen, hvis dere bruker dette. Denne typen utfordringer er ofte lokalisert i ytre deler av skjeden og vaginalåpningen. Eller vulva om du vil. Dype smerter er ganske vanlig og kan oppstå av mange grunner, som for eksempel. Endometriose, svulster, irritabel tarm, urinveisinfeksjoner eller cyster på eggstokkene.
Som du sikkert forstår så kan det være mange grunner til at du opplever det du gjør. Og hvis du drar til en lege med denne utfordringen og du ikke blir tatt seriøst, så er det legen det er noe i veien med, ikke deg.
Slik du beskriver tilværelsen din med at sexen nærmest er blitt en plikt, at du ikke blir våt og får rifter, at du trenger en dag på å komme deg, er ikke slik det skal være. Jo lengre du går med dette, jo verre kan det faktisk bli. Jeg håper du har vært åpen med din kjæreste om dette, da jeg velger å tro at hans støtte og forståelse har noe å si for deg.
Du sier at du ikke tror det ligger noe psykisk bak dette og det har jeg ingen grunn til å ikke tro på. At du mentalt ønsker å ha sex, men kroppen stritter imot, er et godt argument for å ta turen til en lege, da jeg er redd for at en vedvarende fysisk opplevelse som du har, faktisk kan gå over til å gi noen mentale spor, som kan gjøre din opplevelse av sex, mer vanskelig enn god.
Når vi opplever smerter som vi tidligere ikke har opplevd, og disse smertene blir vedvarende, så er det et tegn på at noe ikke helt stemmer. Smerter er et signal til oss om at vi må ta et grep, at noe ikke er helt som det skal. Det er veldig naturlig å ville overse disse smertene, eller jobbe rundt dem. Spesielt hvis smertene er lokalisert et sted som i underlivet. Men i den grad vi klarer å overse eller leve med smertene, så er det til ingen hjelp for det underliggende problemet. At vi tenker det verste og ser for oss et vanskelig liv eller et kort et, er også veldig vanlig, men du har gått lenge nok nå og oversett og prøvd å leve med dette. Nå er det på tide å ta det voksne valget og hjelpe deg selv. Du er fortsatt så ung at du kan benytte deg av Helsestasjon for ungdom i den kommunen du tilhører. Søk på nettet så finner du den du vil. Jeg kan forstå at det å gå til fastlege eller noe lignende kan virke avskrekkende. Så kanskje et lavterskeltilbud kan være rette stedet å begynne.
Uansett hva det viser seg å være, så er alt jeg har ramset opp tidligere mulig å gjøre noe med. De fleste som opplever det du opplever kan, med riktig hjelp og behandling, få et normalt og lykkelig samliv. Men det starter med den første hjelpen. Og nå er det på tide å be om den.
Lykke til! Dette fikser du!
Hilsen Helsebroren.
- Nysgjerrig på vårt ekspertpanel? Bli bedre kjent med dem her!
- Du finner flere spørsmål og svar på «spør eksperten».
- Har du et spørsmål du vil stille våre eksperter? Send inn ditt spørsmål til oss!