Samleie: Hun opplever brennende smerter i underlivet etter sex

Det første spørsmål en bør stille seg når en opplever smerter, er om man er våt nok, skriver Helsebroren.

«Eg har en brennende følelse etter sex som av og til kommer under sexen også. Har prøvde fleire gonger med barrier cream, men dette gjør bare at det svir meir i etterkant», skriver kvinne (19).

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei kvinne 19, takk for spørsmål.

Det kan være mange grunner som kan forklare hvorfor du opplever den smerten du beskriver. Ingen av dem er farlige, men det er viktig å stille seg noen spørsmål når en opplever smerter under eller etter sex.

Det første spørsmålet er om du er kåt nok?

Vaginaen og skjeden er omringet av sterke muskler som, når en blir seksuelt stimulert, slapper av. Skjeden vil også bli fuktig under opphisselse. Denne fuktigheten forhindrer at slimhinnen får rifter eller sår under penetrering. Oppstår det slike sår, vil det kunne skape slike smerter du beskriver. Det er derfor viktig å kjenne etter under sexen også. Sex skal ikke gjøre vondt. Opplever du dette, er det lurt å stoppe opp og kanskje bruke mer tid på den seksuelle opphisselsen.

Vaginisme er en tilstand hvor musklene rundt skjeden er veldig stram, som for noen kan gjøre det vanskelig å putte noe inn i vagina, da alt fra tampong til en finger, eller penis. Dette kan også bidra til at det blir mer friksjon og at slimhinnen lettere får rifter. Ved denne tilstander er det viktig med et godt forarbeid, slik at man er opphisset nok til at muskulaturen slapper av og det er godt nok med fuktighet. I grad av å vite om en er kåt nok, er det bare du som kan svare på, men det kan være en ide å snakke med en sexolog hvis du kjenner deg igjen i den manglende opphisselsen.

Er huden irritert?

Vagina og vulva er en del av huden din og er også mottagelig for ulike hudsykdommer som kan gi svie og smertefølelser. Sopp kan også være en grunn for dette. Soppinfeksjoner er veldig vanlige og ikke smittsomme, men gir irritasjon i huden som kan være smertefullt. Med soppinfeksjon vil du også kunne oppleve kløe og hvit, klumpete utflod.

Hvis du mistenker at det kan være en hudinfeksjon, som sopp, vil jeg anbefale deg å kontakte en lege. Du kan oppsøke en helsestasjon for ungdom og be om en gynekologisk undersøkelse for å avdekke om du har en slik irritasjon.

Seksuelt overførbare infeksjoner som klamydia kan også gi lignende symptomer som svie, så det kan også være lurt å avkrefte dette.

Så det jeg vil anbefale deg å gjøre, er å kjenne etter om du er kåt nok for samleie når du har det, eller om du kanskje trenger litt mer oppvarming. Men også å ta en tur til lege eller helsestasjon for å avkrefte om du har irritert hud eller eventuelt en infeksjon.

Lykke til,

hilsen Helsebroren.