Prevensjon: Kan man bruke sexleketøy med hormonspiral?

Bruk av leketøy, kremer eller glidemidler vil ikke påvirke hormonspiralen da en vanligvis ikke vil nå frem til spiralen, ifølge Helsebroren.

«Hvordan er det med sexleketøy og orgasmekremer og glidemiddel når man har hormonspiral? vil de ulike tingene påvirke eller øke sjansen for infeksjon eller at man drar den ut?» lurer kvinne (19) på.

Helsesykepleier Per Arthur Andersen, også kjent som Helsebroren, svarer.

Hei kvinne 19, takk for spørsmål!

Dette spørsmålet og lignende spørsmål om hormonspiral har jeg fått mange ganger. Og jeg kan godt forstå at du er usikker på dette.

Vi kan begynne med en liten avklaring ført. Hormonspiral er en liten T-formet gjenstand som er innsatt med prevensjonshormonet Gestagen og hindrer uønsket graviditet. Det finnes, på det norske markedet, 3 ulike hormonspiraler. Mellom dem er det små ulikheter i mengde hormon og størrelse. Spiralen blir satt inn i livmoren av helsepersonell og basert på type kan den sitte inne i 3 - 5 år. I bunnen av T-formen henger det noen tråder. Disse skal henge ut av livmorhalsen og er en indikasjon på at spiralen ligger slik den skal. En kontroll av dette er å føle etter trådene med en finger. Det kan være tilfeller der kvinnen ikke kjenner trådene, det betyr ikke nødvendigvis at noe galt har skjedd. Men det kan være lurt å få spiralen kontrollert, hvis en ikke kjenner trådene.

Hormonspiral er et av de beste prevensjonsmidlene vi har. Da det har lang varighet, lav hormonmengde som også for noen betyr mindre bivirkninger. Og du kan ikke glemme å ta hormonspiralen din. Det kan selvfølgelig være ubehagelig å sette inn en spiral og for noen ganske smertefullt. Men det er en god investering for en selv. Når jeg sier at hormonspiral er et av de beste prevensjonsmidlene, så er det basert på hva som står på papiret. Det prevensjonsmiddelet en kvinne velger og føler seg mest komfortabel med, er det beste for den kvinnen.

Men uansett. Tilbake til spørsmålet ditt.

Det enkle svaret her er nei. Bruk av leketøy, kremer eller glidemidler vil ikke påvirke hormonspiralen på noen måte, da området spiralen ligger på ikke er et område vi når, uten bruk av medisinsk utstyr, eller en god dose kreativitet. Hvis du opplever en reaksjon fra en krem eller lignende, eller ubehag etter bruk av leketøy, så vil jeg anbefale deg å oppsøke en helsestasjon eller lege. Men da vil ubehaget mest sannsynlig skyldes en reaksjon eller sår i skjeden eller ytre del av kjønnsorganet, noe som kan være lurt å få undersøkt.

Samleie, eller egen lek, skal kunne gjøres på alle mulige måter både med eller uten hormonspiral.

Hvis du nylig har fått eller planlegger å ta en spiral, så kan det være en ide å gjøre seg kjent med hvordan trådene kjennes ut og sånn at du for din egen del blir vant og trygg på at den ligger slik den skal. Over tid så vil dette være noe du er vant med og ikke tenker så mye på.

Noe ubehag etter å nylig ha fått en spiral er ikke unormalt. Men hvis det vedvarer eller oppstår ubehag, eller uregelmessig blødning over tid, bør det tas en kontroll av spiralen. Noe uregelmessig blødning er en vanlig bivirkning etter innsetting og går vanligvis over etter 3 mnd. Eventuell utstøting av spiral kan forekomme, men dette er svært sjeldent. Hvis en ønsker å fjerne spiral, så skal dette gjøres av helsepersonell.

Håper dette gav deg svar på spørsmålet ditt. Hormonspiral er et veldig godt valg av prevensjon, og som all prevensjon gir det deg friheten til å leve ut ditt seksuelle liv uten bekymring for uønsket graviditet. I tillegg kan det redusere menssmerter.

Så har du valgt hormonspiral, eller funnet det prevensjonsmiddelet du liker best, er det bare å nyte den sexen du vil. 

Lykke til!

Hilsen Helsebroren.