Hvordan føles en orgasme?

Hvordan føles en orgasme egentlig? Sexolog Siv Gamnes svarer kvinne!

"Hei, hvordan vet man om man har fått en orgasme? Jeg merker at når jeg gjør det alene, føler jeg at jeg mister kontrollen i leggene at det rister, men får også en veldig god og varm følelse i underlivet. Er det en orgasme og vet man det om man får det?" spør 27 år gammel kvinne om.

Siv-svarer-riktig.jpg

Sexolog-Siv-Gamnes-sirkel 2023.pngHei, kvinne 27, og takk for at du skriver til Kondomeriet.

Det er mange kvinner som lurer på akkurat det samme som deg – er det orgasme jeg får? Hvordan kan jeg vite at det er orgasme?

Hvordan en orgasme oppleves, er vanskelig å forklare, fordi det er få andre opplevelser som minner om orgasme. I tillegg vil opplevelsen varierer fra person til person, og den kan også variere fra gang til gang hos samme person.

Noen vil si at den oppleves bare som et lite "poff", mens andre beskriver den mer som en eksplosjon som de kjenner i hele kroppen. Eller så vil det du kjenner i kroppen være noe mellom poff og eksplosjon.

Du beskriver at leggene dine begynner å riste, og du får en varm og god følelse i underlivet, men du vet ikke om dette er orgasme. Sannsynligvis er dette din (vanligste) form for orgasme.

Den hyppigste årsaken til at en sliter med å få orgasme, er at en ikke greier å gi seg hen til opplevelsen – det vil si å leve seg inn i kåtheten. Et bra tips er at du begynner med å anerkjenne det du opplever når du onanerer som din orgasme. Og når du har gjort det, kan du se om du kan klare å utvikle den eller forsterke den, for eksempel via bevegelser og pusten. Bli kjent med kroppen og seksualiteten din, slik at du finner ut hva som kan fungere for deg. Det er alltid en fordel når du skal ha sex med en annen person.

Når det gjelder hva som kan gi deg en (bedre) orgasme, er det vanskelig å gi deg en oppskrift, fordi noe som fungerer for en kvinne, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Men det er noen grunnprinsipper som gjelder for de fleste:

  • Det viktigste når du skal onanere eller ha sex med noen, er at du har lyst og er opphisset og kåt.
  • Bruk tid og vær nysgjerrig og utforskende for å finne ut hva som fungerer for deg.
  • Varier med intensitet, tempo og type stimulering, slik at du har størst sjanse for å finne ut hva du liker. Fint å veksle mellom ulike måter å stimulere på slik at du ikke blir "overstimulert" og det kanskje bare føles ubehagelig.
  • Mange kvinner får orgasme hvis klitoris stimuleres enten med fingrene, med gnikking, dusjstråler eller sexleketøy. Uansett hva du benytter, er det viktigste at du beveger bekkenet ditt. Ikke hold underlivet ditt i ro!
    (Jeg anbefaler å forsøke å få orgasme uten bruk av sexleketøy i første omgang, så kan det heller bli et «krydder» etter hvert).

Det samme gjelder når du skal ha sex med en annen - ikke ligg rolig under samleiet og la partneren din alene stå for bevegelsene. En orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen og at nervene får de rette impulsene, og det skjer best ved at du beveger bekkenet ditt og kniper med skjeden. For eksempel at du forsøker å «melke» penis med skjeden, om det er en mann du har sex med.

Orgasmen er ikke viljestyrt og kan ikke presses fram - den må slippes til. Det er som sagt viktig å klare eller tørre å slippe kontrollen, og at du ikke fokuserer for hardt på å oppnå orgasme. Ikke stress med å få orgasme og tenk at «NÅ må jeg klare det!». Jo mer du stresser med å få orgasme, jo vanskeligere kan det bli. Du må bare kjenne på nytelsen som stimuleringen gir deg, være i den nytelsen, gjøre det som intuitivt føles riktig for deg og gi deg hen til orgasmen.

Lev deg gjerne inn i en fantasi og bruk sansene dine. Når man koser seg og lar følelsene og eventuelt fantasien strømme fritt uten å tenke på orgasmen, skjer det faktisk lettere. For når kroppen er avslappet og tankene ikke er så opptatt av å prestere, så vil følelsene lettere strømme til.

Håper dette er til hjelp og inspirasjon for deg.

Vennlig hilsen Siv Gamnes