Orgasme: Hvordan vet man at man har kommet?

Opplevelsen av orgasme kan variere fra person til person, og fra gang til gang hos samme person, skriver sexologen.

«Jeg har hatt sex mange ganger og har brukt womanizer ofte og er godt, men føle klitten min er "feil", siden jeg liker ikke å bli slikka og syns det er digg å bruke womanizeren, men veit ikke hvordan man veit at man har kommet», skriver kvinne (18).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 18, og takk for at du sender inn spørsmål om orgasme.

Du skriver at du synes det er digg å bruke womanizer, men lurer på hvordan du kan vite at du har kommet, altså fått orgasme.

Orgasme kan være vanskelig å forklare fordi det er veldig individuelt hvordan den oppleves, og det er få andre opplevelser som minner om orgasmen. Opplevelsen av orgasme kan som sagt variere fra person til person, og fra gang til gang hos samme person. Noen ganger kan den oppleves bare som et lite "poff", mens andre ganger kan den minne mer om en eksplosjon. Noen gjenkjenner at de har fått orgasme ved at de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så at de ikke orker å fortsette stimuleringen. Som du skjønner, så er det ikke noe konkret som beviser at du har fått orgasme. Du må lære deg at sånn kjennes min orgasme ut.

Du skriver at du ikke liker å bli slikka, men jeg får ikke helt taket på hvorfor du ikke gjør det. Uansett - det er ikke alle mennesker som liker oralsex, og da er det egentlig bare å finne på andre ting som man liker. Det er viktig ikke å gjøre ting man ikke liker når man har sex!

På den andre siden kan det være at womanizeren gir deg en så kraftig stimulering, at den har skapt problemer for deg. Mange jenter har erfart at annen type stimulering ikke funker så godt etter en stund. En partner vil sjelden klare å stimulere deg på en tilsvarende kraftig måte, og derfor kan det bli en utfordring for deg å bli stimulert nok.

Jeg råder alltid kvinner til å variere måten de onanerer og får orgasme, - ikke bare bruke womanizer. Lær deg hvordan du kan få orgasme på egenhånd, eller benytt en metode som ikke involverer womanizer. Mange kvinner, som venner seg til bruk av denne vibratoren, sliter etter en tid med å få orgasme på andre måter – noe som spesielt er kjedelig for både dem og partner i en samleiesituasjon.

Et bra tips er å starte å øve deg på å slippe kontrollen og få orgasme når du onanerer. Bli kjent med kroppen og seksualiteten din, slik at du finner ut hva som kan fungere for deg. Det er alltid en fordel når du skal ha sex med en annen person.

Når det gjelder selve onanering, er det vanskelig å gi noen oppskrift fordi noe som fungerer for ei jente, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Men det er noen grunnprinsipper som gjelder for de fleste:

  • Det viktigste når du skal onanere (eller ha sex med noen), er at du har lyst og er opphisset og kåt.
  • Bruk tid og vær nysgjerrig og utforskende for å finne ut hva som fungerer for deg.
  • Varier med intensitet, tempo og type stimulering, slik at du har størst sjanse for å finne ut hva du liker. Mange veksler mellom ulike måter å stimulere på slik at man ikke blir "overstimulert" og det kanskje bare føles ubehagelig. 
  • Mange jenter får orgasme hvis klitoris stimuleres enten med fingrene, med gnikking, dusjstråler eller sexleketøy. Jeg anbefaler å forsøke å få orgasme uten bruk av sexleketøy i første omgang, så kan det heller bli et «krydder» etterhvert. Men uansett hva du benytter, er det viktigste at du beveger bekkenet ditt. Ikke hold underlivet ditt i ro!

Det samme gjelder når du skal ha sex med en annen - ikke ligg rolig under samleiet og la partneren din alene står for bevegelsene. En orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen og at nervene får de rette impulsene, og det skjer best ved at du beveger bekkenet ditt, kniper skjeden - for eksempel forsøker å «melke» penis med skjeden.

Orgasme handler om å slippe kontrollen. Den er ikke viljestyrt og kan ikke presses fram - den må slippes til. Det er derfor viktig at du ikke stresser med å få orgasme, og tenker at «NÅ må jeg klare det!». Du må bare kjenne på nytelsen stimuleringen gir deg, være i den nytelsen, gjør det som intuitivt føles riktig og gi deg hen til orgasmen.

Lev deg gjerne inn i en fantasi og bruk sansene dine. Når man koser seg og lar følelsene og eventuelt fantasien strømme fritt uten å tenke på orgasmen, skjer det faktisk lettere. For når kroppen er avslappet og tankene ikke er så opptatt av å prestere, så vil følelsene lettere strømme til.

Husk at jo mer du stresser med å prestere orgasme, jo vanskeligere blir det. 

Håper dette er til hjelp og inspirasjon for deg.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.