Orgasme: Hvordan føles en orgasme? | Kondomeriet

Orgasme: Hvordan føles en orgasme?

Noen beskriver at orgasmen brer seg som en varmefølelse, tissefølelse eller kribling som kjennes i hele kroppen. Andre merker det på helt andre måter, skriver sexologen.

«Jeg er utrolig usikker på hva sensasjon det er jeg faktisk føler under sex. Er det orgasme, eller bare en god følelse? Hva jeg føler varier fra hva jeg stimulerer. Da jeg fingret meg selv før erfaring med sexleketøy, var jeg ferdig så fort vaginaen begynte å trekke seg inn, og jeg kjente en slapp følelse av at jeg var ferdig. På et annet spørsmål her, las jeg at dette var en beskrivelse på orgasme. Likevel, følte ikke jeg at dette var så veldig intens. Da jeg kjøpte min første bullet vibrator, kjente jeg en helt ny sensasjon. Da squirtet jeg for andre gang i mitt liv (første gang var under penetrering), og jeg innså at jeg kan få forskjellige følelser av stimuli, med forskjellig intensitet. Men hvordan vet jeg om jeg fikk orgasme, eller om det bare var godt? Etter litt tid var ikke denne tilstrekkelig, og jeg kjøpte en Womanizer Duo. Vedkommende leketøy ga en ny sensasjon igjen, hvor jeg kunne sverget på at det umulig kan bli noe deiligere enn det var da. Usikker på om det var en orgasme, anerkjente jeg vertfall at det var utrolig intenst og verdt hver eneste krone. Da oppdaget jeg også rykninger i bena. Jeg har alltid rykket med bena oppover når stimuli begynner å bli intens, men når jeg prøvde Womanizer rykket bena motsatt, og hoften skjøt oppover. Her tror jeg at jeg oppdaget G-punkt stimuli. Men var det orgasme?! Og nå har jeg fått ny fast partner, der jeg kommuniserer godt hva som føles bra og hvilken vinkel. Jeg har nådd punkt der jeg igjen tenker, "det kan umulig bli bedre, men er dette en orgasme?". Jeg kan sjeldent relatere til hva andre beskriver en orgasme som, men jeg vet ikke om jeg har orgasmen på en pidestall og en standard umulig å nå, og jeg har hatt hundervis av orgasmen uten å innse det selv? Det jeg hører ofte, er vertfall: "Om du er usikker på om du fikk orgasme, fikk du nok ikke orgasme." Hjelp en stakkars ung jente som egentlig ikke vet hva hun føler på,» skriver kvinne (21).

Siv-svarer-riktig.jpg

siv-portrett-farge.jpgHei kvinne 21,

Takk for at du skriver til Kondomeriet.

Når det gjelder orgasme, er det vanskelig å beskrive hvordan den skal føles, både fordi det varierer fra person til person, og fordi det kan variere fra gang til gang eller i perioder hos samme person. I tillegg er det få andre opplevelser som minner om orgasme, så hva skal det sammenlignes med? Noen ganger kan det føles nærmest som en eksplosjon i kroppen, mens andre ganger mer som bare et lite "poff". 

Noen beskriver at orgasmen brer seg som en varmefølelse, tissefølelse eller kribling som kjennes i hele kroppen. Andre merker best de pulserende sammentrekningene av muskulaturen i underlivet. Eller rykninger nedover beina. Eller at man mister helt kontrollen på bevegelser og lyder. Andre igjen merker den fordi de kommer til et punkt der det blir veldig godt, for så å ikke klare å fortsette stimuleringen. Orgasme kan altså beskrives på mange ulike måter, så det å relatere det til hva andre beskriver, kan være vanskelig.

Slik du beskriver at du følte da du bare fingret deg – at skjeden trekker seg inn og du kjente en slapp følelse av å være ferdig, høres i alle fall ut som en orgasme. At du etter å ha begynt med vibrator får en annen følelse, et annet «resultat», er helt naturlig fordi det er en helt annen type stimulering.

Klitoris er det punktet på kroppen med flest nervepunktet, og derfor kan det føles veldig intenst om den stimuleres kraftig, for eksempel slik det kan bli med de kraftigste vibratorene (Womanizer). Og da er det et spørsmål om det egentlig er selve orgasmen som blir mer kraftig når man bruker vibrator, eller om det er klitoris som blir overstimulert og derfor gir en mer intens følelse. For noen er denne intense følelsen nesten ubehagelig.

Det kan også bli så intenst og/eller numment, at man squirter. Ved squirting, i alle fall ved store mengder, regner en med at det er mest urin som kommer ut fordi det ikke finnes andre hulrom i kroppens underliv som kan romme den mengden som kommer ut. Squirting kalles gjerne for sprutorgasme på norsk, men tross navnet er det egentlig ikke noen orgasme i seg selv. Squirt kan komme både før, under og etter en orgasme.

Noen snakker om mange ulike typer orgasme, mens andre mener at orgasme er orgasme, men oppleves forskjellig fordi det er så mye som spiller inn - for eksempel hvor lenge det er siden sist, dagsformen din, situasjonen du får den i, om du er alene eller med en partner, hvor godt du klarer å slippe kontrollen, hvor god du er til å slippe orgasmen til, hvordan du stimulerer (slik du har opplevd endringer), om du er stressa osv.. Og ikke minst vil opplevelsen av orgasme være påvirket av tenningsnivået du har akkurat da.

Når det gjelder bruk av Womanizer, anbefaler jeg bare å benytte den som litt «krydder» innimellom. Om du venner kroppen din til den type veldig sterk stimulering hver gang for å skape en reaksjon, kan du etter hvert få problemer med å få orgasme på egenhånd på den måten du gjorde før. En partner kan også få problemer med å hjelpe deg fram til orgasme fordi det er vanskelig å gjenskape den kraftige stimuleringen som du ev. har vent deg til. Akkurat som du skriver at den første vibratoren etter en tid ikke var tilstrekkelig.

Det høres absolutt ut som du får orgasme – både før og nå, men uansett om det er orgasme eller om det er «bare en god følelse», så er mitt råd at du bare nyter kroppen din og det du får til, og ikke henger deg oppi om det er det ene eller det andre. Og at du kan akseptere at du ikke vil oppleve det samme hver gang. Kanskje om du klarer å legge bort higet etter «den ultimate orgasmen», men bare nyter det du opplever til enhver tid, så kan hele opplevelsen av sexen du har kanskje bli enda bedre?

Jeg ønsker deg lykke til!

Vennlig hilsen Siv Gamnes.