Orgasme: Hun onanerer ofte og blir lett kåt, men får ikke orgasme

Det er noen grunnprinsipper som gjelder for de fleste som ønsker å oppnå orgasme, forklarer sexologen.

«Jeg onanerer ofte og blir lett kåt. Jeg har ulike leketøy og er glad i sex med partner. Jeg blir ofte kåt og kommer veldig ofte til punktet hvor jeg merker at jeg nesten er der, hvor kroppen spenner seg... Men der stopper det. Jeg klarer aldri komme helt over kanten. Jeg tar meg også god tid. Jeg føler selv jeg har prøvd svært mye forskjellig. Hva kan være årsaken til at jeg ikke klarer å komme helt over? Jeg føler jeg er så utrolig nærme mange ganger» skriver kvinne (21).

Sexolog Siv Gamnes svarer.

Hei kvinne 21, og takk for at du sender inn spørsmål om orgasme. 

Det er mange jenter som sliter med det samme som deg, og den vanligste årsaken til at noen sliter med å få orgasme, er at de ikke greier å gi seg hen til følelsene – det vil si leve seg inn i kåtheten og slippe kontrollen.

Et bra tips er å starte å øve seg på å slippe kontrollen og få orgasme når du onanerer. Bli kjent med kroppen og seksualiteten din, slik at du finner ut hva som kan fungere for deg. Det er alltid en fordel når du skal ha sex med en annen person. 

Når det gjelder selve onanering, er det vanskelig å gi noen oppskrift fordi noe som fungerer for ei jente, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Men det er noen grunnprinsipper som gjelder for de fleste:

  • Det viktigste når du skal onanere (eller ha sex med noen), er at du har lyst og er opphisset og kåt.
  • Bruk tid og vær nysgjerrig og utforskende for å finne ut hva som fungerer for deg.
  • Varier med intensitet, tempo og type stimulering, slik at du har størst sjanse for å finne ut hva du liker. Mange veksler mellom ulike måter å stimulere på slik at man ikke blir "overstimulert" og det kanskje bare føles ubehagelig. 
  • Mange jenter får orgasme hvis klitoris stimuleres enten med fingrene, med gnikking, dusjstråler eller sexleketøy. Jeg anbefaler å forsøke å få orgasme uten bruk av sexleketøy i første omgang, så kan det heller bli et «krydder» etterhvert. Men uansett hva du benytter, er det viktigste at du beveger bekkenet ditt. Ikke hold underlivet ditt i ro! 

Det samme gjelder når du skal ha sex med en annen - ikke ligg rolig under samleiet og la partneren din alene står for bevegelsene. En orgasme er avhengig av god blodgjennomstrømning i muskulaturen og at nervene får de rette impulsene, og det skjer best ved at du beveger bekkenet ditt, kniper skjeden - for eksempel forsøker å «melke» penis med skjeden.

Ellers er det som sagt viktig å klare eller tørre å slippe seg løs og at du ikke fokuserer for hardt på å oppnå orgasme. Orgasme handler om å slippe kontrollen. Den er ikke viljestyrt og kan ikke presses fram - den må slippes til. Det er derfor viktig at du ikke stresser med å få orgasme, og tenker at «NÅ må jeg klare det!». Du må bare kjenne på nytelsen stimuleringen gir deg, være i den nytelsen, gjør det som intuitivt føles riktig og gi deg hen til orgasmen.

Lev deg gjerne inn i en fantasi og bruk sansene dine. Når man koser seg og lar følelsene og eventuelt fantasien strømme fritt uten å tenke på orgasmen, skjer det faktisk lettere. For når kroppen er avslappet og tankene ikke er så opptatt av å prestere, så vil følelsene lettere strømme til.

Husk at jo mer du stresser med å prestere orgasme, jo vanskeligere blir det. 

Håper dette er til hjelp og inspirasjon for deg.

Vennlig hilsen Siv Gamnes.